Erős társadalomkritika a romák helyzetéről Sophie Hard új klipjében
április 18, 2019

Hosszabb hallgatás után új számmal jelentkezik a Sophie Hard formáció. Kemény Zsófi és Konsiczky Dávid (Csaknekedkislány és Rícsárdgír) projektje 2017-es debütáló EP-jüket követően egy vadonatúj dallal tér vissza. Az ‘ETELKÖZ ÓTA című szám és a hozzá készült klip nálunk hallható és tekinthető meg először.

A friss dal szövege – akárcsak a bemutatkozó EP számai – erősen társadalomkritikus és aktuálpolitikai kérdéseket feszeget. Ezúttal a magyarországi romák helyzete kerül a szerzemény középpontjába, a trap és rap stílusok köntösében.

A szöveg vezérfonala a hazai kisebbségi politikát övező problémákat taglalja, melyek már a magyar őstörténet óta jelen vannak a történelmünkben. A sorok felhívják a figyelmet arra, hogy az ezzel kapcsolatos különböző problémákat képtelenek vagyunk felismerni, mérsékelni, vagy bármilyen úton-módon megoldani – nem csupán rendszer-, de egyéni szinten sem.

Szó van itt az oktatásügyben, az igazságszolgáltatásban történő diszkriminációról, illetve a két etnikum, ezen belül a női szerepek és sorsok közötti különbségekről, csakúgy, mint hasonlóságokról és együttélésről. A dal ezentúl reflektál még a 21. század fontos jelenségeire: a nyugati életfelfogásra, az apátiára és a bámészkodó ember magatartására is.

A track, illetve a klip külön érdekessége, hogy mindkettőben közreműködött Varga Helena, aki a Romani Design egyik alapítója és tervezője.

A kollaboráció annak köszönhető, hogy Helena és nővére, Varga Erika már korábban ismerték Zsófi munkásságát és ezért felkérték arra, hogy a Romani Design divatbemutatóján modellként mutassa be a holokauszt cigány áldozatainak emléket állító kollekciót.

A számban visszatérő ének loop-ot és a dal végén hallható tradicionális roma éneket Helena énekli, a klipben viselt ruhákat és kiegészítőket pedig ő és Erika tervezték.

Az ‘ETELKÖZ ÓTA’ a most májusban érkező első Sophie Hard nagylemez beharangozó száma.

A szerzeményhez egy klip is készült, amelyet Gilányi Fanni készített és nálunk tekinthető meg először: