A világűr rejtelmei után az atommaghasadás inspirálta Sòlkym következő anyagát
május 7, 2021

Jacsó Miklós szolóprojektje tavaly nyáron már egyszer izgalmas sci-fi kalandokra invitált minket a végtelenbe debüt anyagával. Ezúttal teljesen más skálán mozgó, de hasonló energiákkal kísérletezik kétszer három számos EP-jén mely a PNEs (Peaceful Nuclear Explosions) nevet fogja viselni. Most nálunk csekkolhatjátok róla az első számot, a ‘Project Plowshare (Nuclear Funk)‘-ot és a hozzá tartozó retrofuturisztikus klipet. Hogy mennyire békés, azt mindenki döntse el maga, az atommeghajtás viszont nem megkérdőjelezhető.

Az előző album hangzása az első néhány ütemben érhető csak nyomon a basszusgitár intróban. Ezt követően, egy a 90-es évek ravejeit idéző savas bassline veszi át a fő szerepet, feszültségkeltő lépegetésével. Az i-re a pontot, az épp nem fülsértő szólógitár berobbanása teszi fel, mely hatalmas energiát szabadít a hallgatóra. Extra hangulati elem még, a fel-fel bukkanó Teller Ede sample, illetve a breakdownban dekonstruálódó beat. A kellőképp trippy számról és vizuálról bővebben is mesélt nekünk Miklós:

„Valamikor rácsúsztam arra, hogy Teller Ede interjúkat és előadásokat nézegessek a Youtube-on. Hogy ez pontosan honnan jött, már magam sem tudom, talán Vonnegut Macskabölcsőjétől indultam el, amiben egy bizonyos Dr. Felix Hoenikker az egyik fő karakter, akit az „atombomba atyjának” nevez az író. Bár a karaktert nem Teller Edéről formázta, de ő valóban a „hidrogénbomba atyja” volt. Ellentmondásos személy, zseni, mégis megállja valahol a helyét az a kijelentés, hogy „a világ jobb hely lett volna nélküle”. Amikor ráleltem egy fekete-fehér interjúra, amiben a Project Plowshare (vagy Operation Plowshare) tesztek a téma, tudtam, hogy ebből a beszélgetésből szeretnék majd részleteket felhasználni az új számomhoz. Nukleáris robbanásokkal szerettek volna csatornákat és egyéb nagyobb földmunkákat végezni. Találtam egy filmet a témában, ami szintén lenyűgözött, olyan mintha egy LSD trip lenne az egész, ebből vágtam össze a videót.” 

Sòlkym, azaz Jacsó Miklós főleg instrumentális, félig élő – félig elektronikus zenét alkot, az ötleteit maga rögzíti és keveri.

„Míg a bemutatkozó EP-n közreműködtek felkért zenészek, az új anyagon minden hangszeren én játszottam, igazi egyszemélyes munka lett, amit nagyon élveztem, de a végére szabályosan kezdtem beleőrülni. Egyedül a végső master készült egy németországi stúdióban.”

Az új EP a PLUTO Sound kiadó gondozásában fog megjelenni és a tervek szerint hamar fogja követni a párja is, mindkét anyag borítóján Tóth Bátor festményei láthatók. Emellett a kiadó következő válogatásán is szerepel majd egy eddig még nem hallott dal, a ‘Negative Hallucinations’.

  • Ha nem akarsz lemaradni Sòlkym bőségesen érkező hangbombáíról, itt tudod nyomon követni a robbanásokat!