Az autizmus megismeréséért és megértéséért fog össze a magyar zenei élet színe-java
október 20, 2018

A bolygó és kis országunk sok szempontból katasztrofális hely így 2018-ban, de az apokalipszis közepén néhány örömteli változást is lehet tapasztalni. Ezek egyike például az, hogy ha nem is egyik napról a másikra és nem is mindig/mindenhol, de sokak fáradságos munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően egy egyre nyitottabb és elfogadóbb világban élhetünk, ahol a korábban tabunak bélyegzett témákról is nyíltan lehet beszélni, és a kevésbé ismert társadalmi csoportok is láthatóságot kapnak.

Az ilyen előremutató kezdeményezések egyik ékes példája a Randy Hardcore Event Management (RHEM), az A38 és az Autizmus Alapítvány együttmőködése, melynek gyümölcse egy adománygyűjtő koncert, melyre október 28-án kerül sor The Sound of Silence néven.

Az esemény fő célja az, hogy több fiatalt megszólítson az autizmus témájával kapcsolatban, és egyben támogassa az alapítvány munkáját.

A nemes ügyhöz kedvenc előadóink is csatlakoztak, és az eseményre akusztikus szettel készül többek közt  Csordás Zita (Mayberian Sanskülotts), Makumi Kamau (Mary Popkids), Szabó Benedek és Sallai Laci (Szabó Benedek és a Galaxisok), Czeglédi Szabolcs (Run Over Dogs), Nóvé Soma (Middlemist Red), illetve Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén (Platon Karatev)

Sallai Laci a következőket mondta a a rendezvény és a téma kapcsán:

Nem vagyok a téma avatott szakértője, de szerintem a legfontosabb még mindig a probléma megismerése lenne. Azt gondolom, hogy az autizmussal kapcsolatban még mindig elég nagy tud lenni a zavar a fejekben, arról nem is beszélve, hogy a közbeszédbe is beépült az autista szó bántó, pejoratív értelemben, ami kifejezetten szomorú. Ennek a témának az elfogadása és helyén kezelése rendkívül fontos, ahogyan az is, hogy tisztában legyünk azzal, hol vannak az autizmus pontos határai: például az Autizmus Alapítvány egyik gyógypedagógusa, Janoch Mónika nemrég egy reggeli műsorban beszélgetett a koncertről, mire egy neves magyar színművész azonnal beleszólt a beszélgetésbe és azonnal enyhe autizmust diagnosztizált saját magán. Kár az ilyenekért.

A belőpőkből befolyó összeggel ráadásul az Autizmus Alapítvány munkáját támogathatod, illetve 10 000 HUF-s támogató jeggyel lehet hozzájárulni ahhoz, hogy egyre többen megértsék és elfogadják az autizmussal élőket.

Nemrégiben egyébként egy másik követendő kezdemény is indult a fővárosban: a Decathlon megtartotta első csendes nyitvatartását annak érdekében, hogy az autizmussal élők a zavaró ingerektől mentesen, nyugodtabban tudjanak vásárolni.

  • Találkozzunk jövő vasárnap, és hallgassuk kedvenceink csöndes koncertjét egy nemes ügy érdekében.