Reggeli gondolatok
február 24, 2014

Hat év kihagyás után ebben a hónapban jelenik meg az amerikai szóló előadó Beck soron következő tizenkettedik stúdióalbuma, a Morning Phase. Szorosan kapcsolódik érzelmi világában, látásmódjában és a dalok hangulatában a 2002-ben megjelent Sea Change című albumhoz. A közreműködő előadók közül sokan már az előbb említett lemez felvételei során is segítették Beck-et. Az album már a Capitol Records gondozásában jelenik meg. Eddig két single-t adtak ki. Január 20-án a ’Blue Moon’-t, majd február 4-én a ’Waking Light’-ot.

Így kell kezdődnie egy Morning Phase című albumnak – gondolhatjuk az első dal hallatán. Szinte érezni lehet, ahogy a reggeli napfény beszűrődik az ablakon.  Ez az érzés a többi tizenkét dal hallatán sem változik. Keveredik a szomorúság és az optimizmus érzése egy nagyon lágy, meleg hangzás világgal átjárva. A dalok hangszerelésükben többnyire akusztikus gitár és zongora orientáltak. Ez gyakran kiegészül egy domináns basszusgitárral, gyönyörű harmóniákat felsorakoztató vokállal, érdekes hangzású billentyűs hangszerrel vagy éppen egy szimfónikus kompozícióval, amit Beck édesapja, David Campbell jóvoltából hallhatunk.

A szimfónikus bevezetőből rögtön az első dalba csöppenünk. Mint azt már korábban említettem, ez a dal tökéletesen jellemzi és meghatározza az album egészének hangulatát. Így kell kezdeni egy lemezt. Az album negyedik darabja, a ’Say Goodbye’ egy counrtysabb hangulatú, mandolinos kompozíció. Talán ez a legslágeresebb darabja a Morning Phase-nek. Ezt egy kislemez dal követi, a ’Blue Moon’.

Az ’Unforgiven’ című számban jól hallható a már említett domináns basszus szólam és a fura, flanger effektes zongora. Az album elején már kaptunk egy Morning-ot, ennek megfelelően az album második felében kapunk egy Phase-t. Ez a ’Cycle’ című bevezető egyfajta variánsa. Egy pár pillanatra megállítja a dalok lavinaszerű hömpölygését, kiszakít a szövegvilágból, és mire ezt észrevennénk, már szól is a ’Turn Away’. A lemez záróakkordja a másik kislemezként megjelent dal a ’Waking Light’. Tökéletes összegzése ennek a reggeli utazásnak. Szövegvilágában, hangulatában és hangszerelésében is megfelelő választás egy zárlathoz.

A Morning Phase Február 21-től vásárolható meg, de természetesen vásárlás nélkül is meghallgatható. Érdemes.
https://play.spotify.com/album/3BBFUxPg8KFmAv96SmY4ok