Pankráció és vietnámi tigrisbalzsam a Mayberian Sanskülotts új klipjében
május 6, 2022

A Mayberian Sanskülotts mindannyiunk legnagyobb örömére igencsak aktív pár éven van túl: 2019-ben nagylemezzel, ’20-ban és ’21-ben pedig a Rekult I és II névre elkeresztelt önfeldolgozás-lemezekkel jelentkeztek. Termékenységük továbbra sem látszik lankadni, ugyanis még a hónapban várható legújabb nagylemezük, God Tiger Need Chemical Works címen.

Ennek felvezetőjeként leptek most meg bennünket az album becenevét kölcsönvevő ‘God Tiger’ című dalukkal. Utóbbi végleges formáját annak a John Foyle-nak a segítségével nyerte el, aki többek között a Gorillaz, Blur és Damon Albarn albumain is közreműködött, valamint Co Lee ‘Iceberg’ című számának születésénél is bábáskodott. Az új dalhoz emellett kapásból egy izgalmas klip is készült Szőke Barna rendezésében.

Az új lemez címadóját, a ‘God tiger need chemical works’ feliratot egy vietnámi tigrisbalzsam címkéjéről kölcsönözte a zenekar, amiről így mesélt Balogh Gallusz, a Mayberian gitárosa:

„Bár teljesen értelmetlen, valahogy mégis mágikusan hatottak rám ezek a szavak, egyből meg is írtam a többieknek, hogy legyen ez a következő lemez címe.

Utána csak ezeken a szavakon tudtam pörögni, és pár nappal később nagyjából egy óra alatt meg is írtam a demót, pedig a számírás nálam elég sokáig szokott tartani.”

Az szinte egyértelmű volt a Mayberian számára, hogy a ‘God Tiger’ ne csak a lemezt harangozza be, de klip is készüljön hozzá.

„Régóta követjük Szőke Barna munkáit, bírjuk, amit csinál, ráadásul mások is ajánlották őt, ezért is fordultunk hozzá első körben, akinek rögtön betalált a dal és egyből bedobta ezt a pankrátoros ötletet, ami mindannyiunknak tetszett. Ez az első rendes stábbal leforgatott klipünk, amiben végre nem kellett szerepelnünk. Bár majdnem mindegyik videónkat szeretem, ez mégis valami más és új lett, szerintem elég jól sikerült.” – meséli Csordás Zita, a zenekar énekese.

Szőke Barna az Odesa csapatát vonta be a munkába, a felvételek Szemerey Bence operatőr segítségével készültek.

„Állandóan magunkkal harcolunk, önmagunk legfőbb ellenségei vagyunk, talán ez volt a legnagyobb inspiráció, amikor a zenekar a dalt átküldte.

Főszereplőnk Tiger, egykori menő pankrátor, aki mára arra kényszerült, hogy teljesen visszavonuljon és visszaköltözzön a szüleihez. Tigert egyfolytában látomások gyötrik. A benne lakó alteregóját csak egy végső küzdelem után tudja legyőzni, a kérdés, hogy sikerül-e. Ez mindannyiunk életében egy elég fontos kérdés.  A forgatásban nagy segítség volt, hogy igazi pankrátorokkal dolgozhattunk, nagy rajongója vagyok a pankrációnak, gyerekkorom óta csodálattal nézem” – így mesélt Barna a klipről.

Az új lemez, a God Tiger Need Chemical Works május közepén érkezik, a zenekar következő budapesti koncertje, egyben a lemez fizikai és online megjelenés utáni bemutatója 2022. június 3-án lesz a Müpában, amire a Mayberian egy nagyon különleges programmal készül.