Generációs problémákat táncol ki magából O’Sullivan legújabb klipjében
július 2, 2021

Az ősszel megjelent Little Bird című debütáló dal után most újabb saját tapasztalatokból merítő anyaggal jelentkezik a pécsi Mongooz and the Magnetből is ismerős Ian O’Sullivan. A ‘Dig Gold’ egy őszinte, elmélkedő, mégis igazi fülbemászó dallam mentén halad, amit néhol a Bon Iver-szerű hangzás gazdagít, és ami egy pillanat alatt szippantja be a hallgatót és repíti el a James Vincent McMorrow-ra emlékeztető, 80-as évek világába.

A dal egy fontos generációs problémát ölel fel, amelyről így mesélt O’Sullivan:

“Az identitásunk belülről fakad, de annak megértését, hogy kik vagyunk és hogyan illeszkedünk ebbe a világba, azt nagyon is a külvilág formálja. Elvárják tőlünk, hogy egy bizonyos munkát végezzünk és a ‘sikert’ financiális elképzelésekkel azonosítsuk. Mások által létrehozott szerepekhez igazítjuk magunkat és saját magunk felett ítélkezünk. Ezáltal végül olyan súlyt cipelünk a vállunkon, mintha egy zongorát vonszolnánk fel a hátunkon nap, mint nap az emeletre.

Én nem érzem magam tipikus írnek, de magyar sem vagyok, hiába élek 11 éve Magyarországon. Nem vagyok “igazi” orvos, sem “igazi” zenész. Van egy orvosi diplomám, de sosem praktizáltam, zenészként dolgozom, de sosem tanultam hivatalos iskolai keretek között a zenét.”

Ian O’Sullivan

A dalhoz készült fekete-fehér klipet OHNODY, azaz Hegyi Dóri (akinél épp nemrég jártunk, videóinterjú itt) rendezte. A klipben O’Sullivan megpróbál leásni az alapokhoz és a társadalom előítéleteit maga mögött hagyva önfeledten és teljesen szabadon lejt táncot az I. kerület különböző pontjain.

“Nem vagyok táncos, úgyhogy bevallom, elsőre kifejezetten megrémített a koncepció. Dóri viszont rengeteget segített abban, hogy feloldjam a félelmeimet. A felvételeket visszanézve azt hiszem, elértük a célt: sikerült levennem azt a bizonyos zongorát a vállamról, és semmi mást nem éreztem, csak felszabadultságot” -fűzte hozzá a szerző a forgatás kapcsán.

A videón Hegyi Dóri mellett Vadas Géza és Jurak Bettina dolgoztak.

  • A hónap végén élőben is elcsíphetitek O’Sullivant, ugyanis 29-én egyetlen nyári budapesti koncertjén a Központban csendülnek majd fel eddigi szóló szerzeményei.