„Ez a tuc-tuc zene nem az igazi, de hozzá lehet szokni”
május 24, 2017

Talán sosem volt még olyan népes a Sztrilich Pál Cserkészpark, mint amilyen most június 7. és 10. között lesz, ugyanis még a tavalyinál is nagyobb érdkelődésre számítanak az idei Kolorádó fesztiválon. Az év 361 napjában azonban egyetlen lakosa van a festői területnek, Felsőrákosi T. Mihály, azaz Misi bácsi, akit tavaly, a fesztivál ideje alatt ismertek meg a szervezők, idén pedig már nem volt kérdés, hogy filmet forgassanak róla.

„Vittem kolbászt, kenyeret, szalonnát stb. Sétáltunk vele kint, és elkísértük dolgozni. Sütöttünk szalonnát, és hallgattuk a Misiből ömlő tételmondatokat.” – mesélte a forgatásról az ötletgazda, Vida Vera az Indexnek. „Zavarba ejtően szépen és intimen beszélt végig, olyan nyugodtsággal, humorral, iróniával és öniróniával él kint, hogy az engem tökre megütött. Egyedül él az erdőben, mint egy pusztai farkas, miközben ez csupán a II. kerület. Ebbe a ritmusba lép bele a Kolorádó évente egyszer az ötezer fiatallal, négy színpaddal és koncertekkel. És Misi ettől nem sztrókot kap, hanem ugyanazzal a székely rezzenéstelen humorral fogadja az egészet, és ugyanúgy lefekszik 9 fele és felkel 6 körül.”

A székelyföldről jött gondnok nem csak magáról a parkról mesél, hanem hitről, zenéről, csendről, a verseiről – mert egyébként költő, több kötete is megjelent már. A filmet Silye Dani producer, Fatér Ambrus rendező, Éry Márk vágó, Somló Pali hangmérnök és Nyoszoli Ákos operatőr készítette. A teljes 6 perces videó csordultig van életbölcsességekkel és még a háttérzene is Kolorádós: a helyszínen rögzített zajokból a Csaknekedkislány gitárosa, Konsiczky Dávid ollózott össze beateket a vágóképek alá.

Kolorádóban ugye nincs térerő, így a kész filmet is ki kellett vinni megmutatni Misi bának, akinek az első reakciója az volt, hogy „Tiszta öregapám vagyok cseszdmeg!”, majd kifogásolta, hogy látszódik a háttérben egy farakás, amit már rég el kellett volna pakolnia. De mindemellett nagyon tetszett neki a végeredmény, a stáb pedig azt tervezi, hogy folytatja a forgatást vele a fesztivál ideje alatt is.

  • Találkozzatok Misi bácsival ti is Kolorádóban június 7. és 10. között. Még tudtok jegyeket venni ha ide kattoltok.
  • A fesztivál első napja KERET nap lesz, fellépnek a tavalyi Kikeltető döntős bandák, a Kaktus, a Felső Tízezer, és debütál a Rock Band For Old Men is!

Disclaimer: a cikk szerzője a Kolorádó egyik zenei programszervezője.