Mi történt a Manyival?
június 22, 2023

Budapest egyik leggyorsabban felfutó új kulturális központja volt a Manyi a Margit körúton, ahol számtalan koncertet, kiállítást, vásárt és bulit rendeztek meg az alig pár hónapos fennállása során. Egy razzia után azonban hirtelen bezáratták őket. Sokáig csak Facebook posztok szintjén kaptunk életjelet a Manyiból, azonban úgy néz ki, június végére eldőlhet a hely sorsa. Kíváncsiak voltunk, mi történt az elmúlt időszakban, és hogy mik a tervek a jövőre. Ehhez sikerült beszélnünk a hely menedzserével, valamint több korábbi és jelenlegi dolgozóval is, akik mindent elárultak, amit tudni érdemes a bezáratás kálváriájáról.

Iratkozz fel a KERET hírlevélre!

Minden héten elküldjük a legfrissebb híreket és megjelenéseket a hazai alternatív könnyűzenéről.

A Manyiban hivatalosan 2022. június elején kezdett el a vendéglátás működni, előtte pedig egy egyesület használta és szervezte a lakásrészt (a felső szinten lévő nappalit és környező szobáit) és annak (grassroots) kulturális programjait. A házban alapvetően kulturális központot akartak létrehozni, támogatások nélkül, de azt csak vendéglátással lehet finanszírozni, így nyílt meg és robbant be úgy a Manyi, ahogy már a szélesebb közönség is megismerhette tavaly. Előtte kisebb események helyszíneként működtek, kvázi-nyitva volt, de vendéglátás nem folyt.

Aztán nagyon gyorsan felkapták a fiatalok, pláne, hogy akkoriban éppen zárva volt a Turbina is, így ki volt éhezve a közönség minden olyan helyre, ahova szórakozni lehetett járni. Pár hónap után már szinte minden nap volt program, és ilyenkor csordulásig meg is teltek a ház terei.

Azonban március 17-én este nagyszabású hatósági ellenőrzésre került sor, és bár a hely nyilatkozata szerint szabálytalanságot egyik szerv (NAV, rendőrség, Katasztrófavédelem) sem tapasztalt, „egyes észrevételek tisztázásáig” „átmenetileg” szünetelni kényszerültek a vendéglátó tevékenységüket, a programokat pedig átszervezték máshova, többnyire az Ellátóba, miután a két hely tulajdonosi köre átfedésben van.

Az ezt követő hetekben többször adott hírt a hely, hogy már nagyon közel van a nyitás, sokszor meg is neveztek időpontokat, amik aztán jöttek és mentek, a Manyi viszont továbbra is zárva maradt. Ezidő alatt a Facebook oldalukon kerestek nyilvánosan építészt, kőművest, tűzvédelmi kartonozót, majd később ügyvédet és jogászt is.

Kívülről nézve egy nagy katyvasznak tűnik a történet, megannyi kérdőjellel, ezért megkerestük a Manyit, ahonnan Király Tamás, a jelenleg is pozícióban (és folyamatosan helyszínen) lévő menedzser készséggel állt a rendelkezésünkre.

Elismerte, hogy a kommunikáció lehetett volna transzparensebb, de rögtön a bezárás után nem nagyon volt munka, és egy kicsit szétesett a programszervező-kommunikációs csapat. Nehezítette a kommunikációt, hogy nem is nagyon tudták, hogy mit kommunikáljanak, mert sokszor tűnt úgy, hogy „na most ki fogunk nyitni”. Sokszor két hétnek tűnt, aztán újabb dolgok merültek föl, egyszer pedig hetekig semmilyen fejlemény nem volt. A Katasztrófavédelem bekérte a papírokat, és akkor „jöttek az új dolgok”, amik beláthatatlanná tették az újranyitást.

De hogyan lehettek egyáltalán eddig nyitva?

Király szerint sok mindent az eredeti tűzvédelmi szakemberek rontottak el, pedig a szakmában elismert specialisták voltak. Szerinte anno úgy kaphattak engedélyt, hogy az önkormányzat eldöntheti, hogy bevonja-e hatóságokat, és a Manyi elbírálásánál nem vontak be, ők pedig azt gondolták, hogy minden rendben van.

Aztán tulajdonképpen a bezáratáskor tudta meg a Katasztrófavédelem, hogy létezik a hely és hogy ennyi ideje működik.

Hogy ez mennyire reaális, arról megkérdeztük a II. Kerületi Önkormányzatot, ha válaszolnak, frissítjük a cikket. A rendőrség ezzel szemben tudott a helyről, tőlük is indult a razzia, ugyanis sokat voltak már a lakóbejelentések miatt a Manyiban, és felmerült bennük, hogy lehetnek problémák az épülettel. A razzia előtt egyébként elkezdtek akkor is kimenni, hogyha nem volt lakossági bejelentés, „ránéztek a helyre”, hogy bezárnak-e időben.

Korábban beszéltünk több volt dolgozóval, akik név nélkül nyilatkoztak a KERET blognak. Az egyikük bár kicsit kiábrándult, ettől függetlenül ő az újranyitásban bízik, fenntartja magát a tartalékaiból, és mindenképp visszatérne. Azt mindenesetre nagyon sajnálja, hogy a hely eljutott odáig, hogy

menet közben derültek ki komoly hiányosságok. Szerinte ez veszélyeztethette a működés alatt nemcsak a vendégeket, de a dolgozókat is.

Bulinegyed Budán

Egy másik korábbi dolgozó úgy érzi, a hely hirtelen felfutásával együtt megérkezett a káosz és a kapkodás is. A csúcsidőszakban összesen négy programszervező szervezte az eseményeket, amivel bőven túlteljesítették az elvárásokat. Aztán a végére már amúgy is tele volt a ház, mindegy volt, hogy van-e program, vagy sem. Szerinte benne volt a levegőben, hogy rövidesen egy bulinegyedes hangulatú hely váljon a Manyiból, ezért nem is baj, hogy most volt egy kis idő megállni, és számot vetni az eddigiekről.

Forrás: Manyi Facebook oldala

Visszaemlékezett, ahogy vendégsereg növekedésével egyre jobban fogyott a környéken lakók türelme is. A Manyi direkt egy órával az eredeti nyitvatartásánál korábban zárt, azonban egy öngerjesztő folyamat volt az udvaron, ha beállt oda a részeg tömeg hétköznap, pláne a jóidőben. Egy fél lichthof ránézett a kertre, a háló is odakerülhetett egy-egy esetleg nem bejelentett módon átépített lakás esetén.

Nem volt eddig annyira jellemző Budára ez a fajta éjszakázás.

Szerinte a Manyinak a régi Müszi koncepciója felé kéne a jövőben elmozdulnia, hogy több kulturális és csendes, nem zenei program legyen, hogy ne csak a vendéglátásról és a buliról szóljon minden.

Ebben egyetért vele Király Tamás is, aki a jövővel kapcsolatban megerősítette, hogy

van egy álom, amely szerint a régóta zárva tartó, szomszédos Menta terasz épületét is megvennék, és a Manyihoz kapcsolnák.

Ezzel kapcsolatban semmi sem biztos még, például anno ott is volt gond a szomszédokkal, vagy a ki- és bejáratok méretével, de ha megvalósulna ez a projekt, felmerülhetne, hogy valóban erősödjön a kulturális irány a Manyiban, a bulik és koncertek pedig átkerülhetnének a Mentába. Király szerint össze lehetne nyitni a két épületet, de egyelőre csak tárgyalási szinten tart a dolog, semmi konkrétat nem tudott mondani, természetesen elsősorban az újranyitással foglalatoskodtak az elmúlt hónapokban.

Hogyan tovább?

Az elmúlt hónapokban megállás nélkül folyt a munka. Megjelenik a történetben a Manyi közössége is, ugyanis úgy tűnik, a már említett szakember-kereső posztok sikerrel jártak, a mostani tűzvédelmis csapat őrangyalként jelent meg, és „mindent nulláról újracsináltak”, emellett pedig más szakemberek is besegítettek a Manyiba járók közül. Ez a hét pedig sorsdöntő, ugyanis letelt a 90 napos türelmi időszak,

pénteken most már tényleg kiderül, hogy megkapják-e a működési engedélyt, vagy elbukják.

Király Tamás szerint úgy tűnik, a Katasztrófavédelem partner abban, hogy kinyissanak, az önkormányzat is ígéretet tett rá, hogy ha minden adott, időben visszakapják az engedélyt. Kiemeli, hogy ha ez sikerül, háromnegyed üzemmel tudnak nyitni, korlátozni kell majd a koncerttermet (99 főben), valamint a felső szintet is (90 főben), mindennek időtartama a második lépcső elkészültén és a tűzjelzőn múlik. Ahogy mondja,

nagyon szigorúan kell majd venni a létszámkorlátot, ezt igyekeznek nyíltan kommunikálni, és sajnálják, ha embereket kell majd elküldeni, de remélik, hogy mindenki megértő lesz.

Az 1920-as években, eredetileg sütödének épült az épület, ilyen esetben azonban tehet kivételt a hatóság, ha egyes elvárások kivitelezésére egyszerűen nincs mód. Így a Katasztrófavédelemtől három, úgynevezett eltérési engedélyt kaptak:

  • Az egyik ilyen a bejárati ajtó (a szabályozás szerint kifelé kéne nyílnia, de kirögzítve nyílhat befelé).
  • A másik a lépcső, amelynél szélesítettek a kritikus helyeken, legalul és legfelül egy statikus segítségével, ám így is szükség volt a különleges engedélyre (ugyanis 96 centiméter széles a menekülési útvonalként elvárt 110 centi helyett).
  • A harmadik a pincefödém, amelynél elvárás lenne, hogy fél órát kibírjon tűzben, ez azonban a százéves technikával való építés miatt kivitelezhetetlen lenne. Ilyen esetben ellenintézkedésekkel tudják „kiváltani” a hiányt, például több tűzoltó készülékkel, és azzal, hogy a tűzjelzők a megszokottól eltérően egyenesen tűzoltóságra lesznek bekötve, így tűz esetén jobb esélyekkel indulnak.

Mindezek mellett rengeteg hiányosságot maradéktalanul pótoltak, ilyen például a tűzgátló ajtó beépítése, a bisztró födémén és számos egyéb helyen tűzgátló kartonozás, az irányfények (az éjszakából ismerős zöld EXIT-fények) bővítése, rengeteg villanyszerelés, és egy sor kisebb változtatás.

A hely sorsa tehát jelenleg a hatóságok kezében van, de simán lehet, hogy a nemrég újrainduló Heti Bontás következő válogatásába már Manyis program is kerülhet. A fejleményekről hírt fogunk adni itt a KERET blogon.

Az interjúkat készítette: Trombitás Tamás
Szerkesztette: Kocsis András