Kedvenc zenekaraink és gazdikereső kedvencek is várnak pénteken az MFÖEK 5. szülinapján
szeptember 18, 2019

A szíved és a füled/agyad/táncoscipőd is egészen biztosan egy célt tűzött ki maga elé szeptember 20-ára: a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát nevezetű szervezet 5. születésnapját, amit jótékonysági koncertesttel ünnepelnek meg a Mika Tivadar Mulatóban. Lesz The California Nightmares, Fat & Cute, Gustave Tiger és skeemers is. Utóbbi énekesnőjével/egyben az MFÖEK alapítójával, Ferenczi Szonival beszélgettem. 

5 éve, Zsepivel indult útjára ez a fantasztikus kezdeményezés. Hogyan történt mindez pontosan? Te magad hogyan cseppentél az állatmenhelyek, állatmentés világába?

Amióta az eszemet tudom, volt kutyánk, a családunkban a nővérem kezdte el a kutyamentést. Akkor már felkerültek a közösségi oldalakra azok a szervezetek, akiknek köszönhetően megismerhettük hogy mi zajlik a gyeptelepeken. Borzasztó volt a felismerés és tudtam, hogy mostantól csak menteni szeretnék, nem vásárolni. Amikor eljött az idő, hogy örökbefogadjak, Perecet a Mindent az állatokért alapítvány Facebook-oldalán találtam meg, akik az oroszlányi gyeptelepen tevékenykednek.

Ezeknek az oldalaknak köszönhetően megismertem az ideiglenes befogadás fogalmát is. Onnantól kezdve, hogy azt éreztem, Perec készen áll egy társra, elkezdtem ideigleneskedni. Így került a képbe Zsepi is, az első MFÖEK-kutyusunk. Amikor elhoztam, még fogalmam sem volt, hogy hogyan adom örökbe, de mivel social media managerként dolgoztam már évek óta, a Facebook ésszerű segítőtársnak bizonyult. Létrehoztam az oldalt, hasamra csaptam, hogy “ööö, legyen akkor Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát” és élesítettem. Eredetileg csak Zsepi miatt hoztam létre, de már a második héten bekerültem egy körbe, ahonnan már nem lehetett kijönni, de a sikeres örökbeadás után nem is akartam.

Ha csak egy-egy kutyának tudok segíteni, akkor már megérte! Ez a szám azóta 350 és folyamatosan növekszik, és egy ideiglenes befogadó-hálózat épült már ki a csapat folyamatos munkájának köszönhetően.

Tehát már az elején a koncepció részét képezték az ideiglenes befogadók.

Abszolút. Számomra nagyon visszataszító, ahogy emberek kihasználják a menhelyeket: egyszerűen odamennek és kérdezés nélkül almokat akasztanak a kilincsre egy zacskóban, vagy otthagynak egy doboznyi kiskutyát és ráírják a dobozra hogy “kezdjetek velük valamit”. Az ideiglenes befogadás lehetőséget ad a kutyának az azonnali emberek között való városi szocializációra és a lakáshoz való hozzászokásra. Régen egy-egy kutya 3-6 hónapot volt nálam, ez a szám ma már három hét-másfél hónap átlagban, de ez mindig függ a kutya személyiségétől, habitusától, szocializáltságának mértékétől.

Mi alapján választjátok ki a menhelyeket, akikkel együtt dolgoztok?

Nem menhelyekkel, hanem gyeptelepekkel dolgozunk együtt. A különbség az, hogy a gyeptelep egy állami szerv, a sintér, ahol bizonyos idő után a kutyákat elaltatják. Ez sokkal nagyobb veszélyt jelent a kutyákra, mint a menhelyek biztonságos közege. A menhelyek is fullon vannak és ott is kemény állapotok uralkodnak, de legalább biztonságban vannak. Egyszer forgattunk erről egy rövid videót amikor adományt vittünk a miskolci és az ózdi gyepire és beszélgettünk a témáról:

https://www.facebook.com/fogadjorokbeegykiskutyat/videos/1444458455569059/

Amelyik gyeptelepekkel dolgozunk, ott a külső segítségnek és támogatásoknak hála nem altattak el kutyát már sok éve az ottani dolgozók, önkéntesek és külsős segítő szervezetek munkájának köszönhetően.

Gondolkodtok esetleg saját „telephelyen”? Most elsősorban az online térben működik a szervezet, vagy van egy bázisotok?

Felmerült néhányszor, de mindig elvetettük. Ha lesz is valaha, akkor egy kreatívabb formában szeretnénk ezt létrehozni, ami inkább egy közösségi tér és találkozó pont lesz azoknak, akik az ideigleneseknél lévő kiskutyákkal szeretnének megismerkedni. Amíg törvényi szinten nem változnak itthon az állattartási törvények, addig csak erősítenénk a reménytelenséget és a szélmalomharcot, ami lelkileg is nagyon megterhelő mindenki számára. Szeretnénk úgy csinálni ezt, hogy ne égjünk ki, ne adjuk fel idő előtt.

Ha valaki ideiglenes befogadó szeretne lenni, milyen kritériumoknak kell megfelelni? Milyen embereknek ajánlod ezt a szerepet?

Én azt szoktam mondani, hogy mindenkinek akinél van egy “kutyányi extra hely” és ha szívesen segítene, ajánlom ezt a szerepet. Ennél kicsivel árnyaltabb a dolog, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle elképzelés van arról, hogy milyen egy ideiglenes befogadás. Ezek a kutyusok többnyire szocializálatlanul kerülnek hozzánk, nem tudják, mi a kint és bent, a szobatisztaságot sokszor hírből sem ismerik (tisztelet a kivételnek). Ezeket mind az ideiglenes befogadó dolga, hogy megtanítsa neki, legalábbis ami az alapokat illeti. Utána amikor a gazdi átveszi, akkor még neki is bőven jut a tennivalóból, de minden ilyen jellegű fáradság megéri azért a rengeteg szeretetért cserébe, amit ezektől az ebektől kap az ember. Sokaknak az elengedés része okoz fejben gondot, de én úgy vettem észre hogy az ideiglenes befogadók (ha nem bukják be és tartják meg az ebet) tudják hogy ők egy nagyon lényeges állomás a kutya gazdisodásában.

Nekem személyesen óriási élmény látni a fejlődést: onnantól hogy odakerül hozzám egy félős, szocializálatlan kutya, hogyan lesz belőle egy Budapest-kompatibilis, izgalmas személyiségű energiabomba. Aki számára motiváló az ilyen jellegű gyors változás, azoknak az ideiglenes befogadás szinte garantált sikerélmény.

Végleges gazdik és ideiglenes gazdik mellett „sima” önkénteseket is vártok a csapatba?

Egyre több olyan szerep van, ahol segítségünkre tudnak lenni az önkéntesek: sűrűsödnek az MFÖEK események, folyamatosan várunk fuvarosokat, kutyaszittereket (akik három hétre nem, de egy-egy estére vagy hétvégére ne tudnak vállalni egy ideiglenest amíg annak a befogadója éppen utazik), fotósokat. A szervezeten belül vannak az ideiglenes befogadóknak koordinátoraik, amely “pozícióra” bárki megpróbálhat jelentkezni, ők kvázi az egy-egy kutyusnak a “project managerei”, kihozástól a gazdiig végigkövetik és segítik az útjukat. Amennyiben szeretne bárki önkénteskedni nálunk, írjon bátran a Facebook oldalunkra és kitaláljuk, miben tud a segítségünkre lenni. Van egy MFÖEK mentőcsapat csoport is a Facebookon, ahova posztolni szoktuk az SOS eseteket (fuvarozás akár városon belül befogadótól állatorvosig vagy egy-két napra vigyázás az ebekre, stb.), oda is bátran lehet csatlakozni.

Ahogy látom, nagyon erős közösséggé kovácsolódott az MFÖEK, volt már hasonló közös megmozdulás, mint az 5. születésnapot ünneplő jótékonysági koncerteste?

Korábban a Kisüzemben tartottunk egy Dogs&Melodies estet, ahol akusztikus fellépők segítettek nekünk a pénzgyűjtésben. Annak nagy sikere volt, nagyon élveztük.

Most a hazai surf/punk legkirályabb képviselői csatlakoznak a kezdeményezéshez és ők fogják biztosítani a jó hangulatot az estéhez.

A nyáron megvolt az első nyílt napunk is, amelynek köszönhetően például én megismerhettem a nyári ideiglenes befogadottam, Mitsu későbbi gazdáit, így remélem hogy ebből még lesz néhány, mert tényleg nagyon hatékony módja az örökbeadásnak, ha személyesen is tudnak találkozni a mentvényekkel a jelöltek.

Szoni szavait egyébként nemrég egy másik cikkemben is idéztem, ahol még többet megtudhattok arról, hogy mit is jelent ideiglenes befogadónak lenni és a végére pörgetve az aktuálisan gazdira váró kutyákat és cicákat is megnézhetitek!

Pénteken pedig találkozunk a Mika Tivadar Mulatóban, ahol mindenki maga döntheti el, melyik támogatói jegy megvásárlásával segíti a négylábúak szabadulását – az MFÖEK az este teljes bevételét az őszi hónapok mentéseire fordítja.

A boldogságot már csak a Kikeltetőben megfordult bandák nagy aránya is garantálja és biztosan fel fog csendülni a skeemers nálunk is kivesézett legújabb kislemezének valamennyi slágere és talán pár újdonság is az októberre várható új lemezről.

https://www.facebook.com/fatandcutemusic/videos/1634444343347329/

Címkép: Varga Zorán