A felnőttlét frusztrációit olvasztja le a lélekről a Meltmen első lemeze
augusztus 23, 2019

Felnőttnek/embernek/érző-lélegző lénynek lenni sokszor nagyon frusztráló és zavarbaejtően összetett feladat, amiből a legegészségesebb módon visszhangos térbe való kiabálással vagy kiabáló zenébe való elmerüléssel lehet megszökni. A Meltmen zenekar első albuma egy interkontinentális közreműködés gyümölcse, és az ötszámos anyag tökéletes búvóhely lesz azoknak, akik a valóság zajai elől hangos gitárzajokba menekülnének. Lemez -és klippremier!

A magát noise/pop/emo/indie-ként definiáló Meltmen négytagú formációja a hazai undeground/punk szcénában jártas közönség számára ismerősen csengő nevekből áll.

A banda tagjai többek közt a Camp Koala, Fuseism és Pepi Rössler zenekarokból érkeztek, Balog Ricsihez, Antal Bálinthoz és Rádi Gáborhoz pedig a torontói Gary Vass csatlakozott énekes-gitárosként, aki korábban a kanadai postrock zenekar, a The Newfound Interest in Connecticut tagja volt.

A nehezített pályás zenei kollaborációról Rádi mesélt nekünk:

„Gary egy erdélyben születettsrác, aki szüleivel költözött ki először Kaliforniába, aztán pedig Torontóba, ott csinálta a postrock zenekarát is. Folyamatosan kereste a helyét, kijárt több egyetemet is, majd egy utolsó próbálkozásként itt Magyarországon kezdte el az orvosit, és az orvosi utolsó évében találtuk ki, hogy zenélhetnénk együtt is. Amíg itt lakott, addig könnyű volt minden, aztán most hol Kanadában, hol Írországban van munka miatt, így csak akkor van a zenekar, amikor ő is itt van, akkor általában próbálunk, írunk egy-két új dalt és csinálunk egy koncertet is. Minimális távmunka van, de azt vettük észre, hogy ha együtt vagyunk, az adja meg a dalok varázsát. Ha én írok meg előre dalt, abból általában inkább lesz egy Hexa dal (másik zenekarom), ha Ricsi, akkor meg Demoscene (az ő másik bandája), szóval nem erőltetjük, csak ha együtt tudunk lenni időben és térben is. 

Ez amúgy kicsit a bája és a gyengéje is az egésznek, hogy nem tudjuk, mikor próbálunk újra, de ez a lazaság rengeteg szabadságot is ad.”

A zenekar bemutatkozó anyaga Jerry Wash Farewell címmel jelent meg, és az ötszámos lemez egyik trackjéhez, a ‘Two Worlds’ című számhoz egy házilag barkácsolt klip is készült Rádi rendezésében.

„Maga a zene és a dal nagyon személyes, ezért szerettem volna valami hasonlóan személyeset csinálni.

Akkor jutott eszembe az, hogy mikor falhoz szegezik az embert, rávilagitanak és többen körbeveszik, azért az egy nagyon kényelmetlen helyzet, és ezt szerettem volna valahogy rekreálni, hogy így egy fura disszonáns kapcsolat jöjjön létre a kép és a zene között. A feldúlt érzelemeket így próbáltam valahogy visszaadni.

Nem voltam túl jó rendező, mert Bálinton kívül kb. mindenki elmosolyogja itt-ott (én is), de ebből is tanultam. A koncertfelvételeket pedig egy titkos próbatermi bulin rögzítette Ofner Gergő, azokat azért raktam bele, hogy lehessen jól váltogatni a belassított és a normál tempójú kép között.

A Jerry Wash Farewell pedig teljes egészében megtalálható-meghallgatható Bandcampen: