Lehet-e még menő a drum and bass?

Cikk

július 8, 2017

Énekes András Előd

509

A KERET lassan 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja. A közeljövőben szeretnénk fejleszteni a videós csapatunkat, live sessionöket, riportokat és lemezkommentárokat készíteni. Ehhez, illetve a további zavartalan működésünkhöz szükségünk van a támogatásotokra. Az alábbi gombra kattintva küldhetsz nekünk egyszeri, vagy rendszeres adományt a PayPalen keresztül.

A kétezer-tízes években eléggé megcsappant a drum and bass népszerűsége, a tört ütemet felváltotta a drop-láz az elektronikus zenében, és azóta mindenki el akarja dobni az agyát, vagy épp techno-chillre bólogatni a naplementében valami csicsás koktéllal.

Ha elektronikus zenéről van szó, én is ilyesmikben utazok mint lelkes zenekedvelő, de pár napja véletlenül belefutottam egy random dnb dj setbe, ahol mezítláb táncoltam kifulladásig egy szabadtéri színpadon, és ekkor jöttem rá sokadjára, hogy nem létezik olyan, hogy lejárjon egy zenei műfaj szavatossági ideje.

Így voltak vele Tarnóczi Balázsék, akik egy éve megalapították a Toon FX nevű formációt, melynek első videóját alább tekinthetitek meg. A banda “live drum and bass”-t játszik, ami egy dobostól (Kálovits Bálint) egy, basszerostól (Luka-Barca Máté) és gitárostól (Szauer István, aki az elektronikáért is felel) lesz live, illetve később jelennek meg számok, amikben az énekes Tarnóczi trombitán is fog játszani.

A számokat áthatják egyéb műfajok felől fújó szelek, ezért nem hiába érezni bennük helyenként dubot, raggaet, dubstepet, electrot, rockot, vagy metált.

Nem teljesít többet a Toon FX annál, mint amit ígérnek, vagyis egy bulizós, táncolós, klasszikus dnb-s vonalon mozgó energiával teli zenét kapunk tőlük, mely ugyan nem fogja egymagában újra divattá tenni a műfajt, de segíthet neki fennmaradni a felszínen – elsősorban lokális szinten.

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

PLAYLISTEK