Megérkezett a tavasz és hozott magával egy csomó friss hazai zenét
április 4, 2019

Végre vége a télnek, így a zenészek is lassan felébrednek téli álmukból, hogy újra jobbnál jobb zenékkel árasszanak el minket. Ennek örömére összegyűjtöttük nektek a legújabb és legfrissebb márciusi újdonságokat, legyen az experimentális techno, egyszál ukulele, psych-rock, vagy akár hip-hop.

Doggos – Thinking About You

Több Kikeltetős vonatkozású megjelenés is volt ebben a hónapban, ezekből az egyik a vadonatúj Doggos szám. Az új szerzemény a zenekar egy sötétebb, komolyabb oldalát mutatja meg, ami együtt járt a DIY-módszer egyfajta hátrahagyásával is, hiszen az eddigiekkel szemben stúdióban került felvételre.

Ivan & The Parazol – Exotic Post Traumatic

Az Ivan & The Parazol igazi topkategóriás együttessé nőtte ki magát az elmúlt években, akik mind itthon, mind külföldön óriási népszerűségnek örvendenek. Az új albumuk pedig egy minden eddiginél letisztultabb hangzást hoz magával, és ez a hanyag elegancia szerencsére hihetetlenül jól áll a zenekarnak.

Disco Nap – Patchwork Blanket EP

Befutott a hónapban a vadiúj Disco Nap kislemez is, tele psych-rockal, garage-al és indie-vel. A három vadiúj számon átüt a csajzenekar egysége, és az igazi DIY szellemiség. Óriási dolog, hogy kevesebb mint két év után egy ennyire kiforrott hangzást tudhatnak magukénak, amihez ráadásul kifejezetten jó szerzemények is társulnak.

I Am Soyuz – Follow Behind You

Új klippel rukkolt elő az egyik kedvenc szólóprojektünk, az I Am Soyuz is. A videó a Budapesten frissen megnyílt szelfi múzeumban készült, és tökéletesen kíséri a februárban kijött nagylemez első dalát.

Laserchrist – Ayahuasca Rivier

A hónap egyik legizgalmasabb megjelenése mindenképpen az új Laserchrist szám volt. Amellett, hogy óriási forma, még a talpalávalót is dicséretesen pakolja, mindezt a maga minimális bájával. A zene mellé pedig egy klip is dukált, ami egy igazi pszichedelikus erdei rave-et dokumentál.

Pestipatkány – Hattyúk EP

Könyörtelenül vág arcba az új Pestipatkány EP-n a lakótelepi valóság, és semmit nem tehetsz ellene. Az orto veretős techno mellett tiszteletét teszi József Attila és Kanye West (ami ugye egy és ugyanaz) is az albumon, és közös erővel hoznak le az életről, aztán fel, aztán megint le.

The Anahit – In The Dark (Ferko Remix)

Márciusi újdonság az új Ferko szám is, ami ezúttal nem teljesen saját szerzemény, hanem egy The Anahit szám remixe. A mix az utóbbi időkben különösen (és érthetően) nagy népszerűségnek örvendő ambient/techno vonalon mozog, a maga öt és fél percével pedig bőven hagyja kibontakozni az eredetileg meglehetősen rövid trekket.

VA(EXILES) – ЖE

Szintén a múlt hónapban jelent meg az Exiles nevű budapesti techno kiadó antológiája több, mint 50(!) számot magában foglalva. Formabontó, kísérleti trekkek egymás után, néha teljesen különböző stílusban. Semmiképpen nem egy könnyű anyag, de akinek van affinitása a műfajhoz mindenképpen találni fog egy csomó új kedvencet benne.

Sör És Fű – M45

A hónap egyértelműen legkeményebb rap megjelenése az új hétszámos Sör És Fű anyag. Ha valaki azt hitte volna, hogy az AKPH széthullása után meghalt itthon az igazi aljas hip-hop az erősen tévedett. Az egész albumot a bezárkózás és a melankólia lengi be, és ezt az érzést hihetetlenül jól festik le a szövegekkel és az alapokkal is.

Giliszta – Lárvális Táplálkozás

A Giliszta új kisnagylemeze nemcsak a konyhabútoraidat károsítja, hanem az agyadat is. És mi pont így szeretjük őket. Őszinte szövegek, jó riffek, és összességében piszok jó számok várnak mindenkit, akinek kedve támadt Budapest legmuzikálisabb gyűrűsférgéhez.

  • Ezt a lemezt is volt szerencsénk premierezni, ide kattintva olvashatjátok el.

Middlemist Red – The Beginning of a New Train of Thought

Március talán leginkább várt új zenéje a vadiúj Middlemist Red szám volt. Majdnem két és fél év után rukkolt elő az együttes új szerzeménnyel, és továbbra sem tudnak hibázni. Nóvé Soma ezúttal ének mellett basszusgitáron játszik, Deli Soma pedig billentyűkön, ezzel is mutatva, hogy nem félnek kísérletezni. A szám mellé pedig egy klip is készült, mégpedig KERETes kötődésekkel.

  • Nézzétek meg a forgatásról készült werkgalériánkat ide kattintva!

FLOO – Downtown

A tavalyi Kikeltető egyik legizgalmasabb duója, a FLOO is új számmal jött ki márciusban, Downtown címmel. A szerzemény súlyos riffekkel és sok torzítással büntet, magában hordozva a páros egyedi hangzását, és a szám mellé egy kifejezetten hangulatos fekete-fehér klip is készült.

Sorbonne Sexual – Detenekem

Végül, de nem utolsósorban megjelent az első szám a soron következő harmadik Sorbonne Sexual albumról is. A zenekar szeptemberi tagcseréje egy lazább hangzást hozott magával, de a szövegek maradtak a régiek. A szám egy rosszul működő kapcsolatot ír le, amit tökéletesen egészít ki egy nagyon profin megcsinált videoklip.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába!