Lágy dallamokat és karcos zajokat foltoz össze elvarázsoló kislemezén a Disco Nap
március 21, 2019

Budapest legmenőbb csajbandája, a Disco Nap 2017-ben történt megalakulása óta kivételes szorgalommal építgeti hírnevét – annak idején próbatermi debütkoncertjükön mi is meglátogattuk őket. Az első ugródeszkát a 2018-as Ladyfest jelentette a zenekar számára, ahová már saját dalaikat is vitték, azóta pedig a koncertezés mellett nekiláttak első kislemezük elkészítésének is. Ennek gyümölcse a most megjelenő Patchwork Blanket, melynek dalaihoz néhány személyes gondolatot is fűztek a zenekar tagjai.

A psych-rock, a garázsrock, a grunge és az indie összefonódó négyese hatja át az EP dalait, egy kellemes, otthonos atmoszférát teremtve, melynek része az az elragadó őszinteség, ami a DIY szellemiségének köszönhetően a legutolsó dallam mélyén is meghúzódik. A címadás is éppen ezeknek a szerencsés keresztmetszeteknek a lenyomata, ahogyan a lányok fogalmaztak:

A Disco Nap négy különböző személyiség és zenei világ találkozása, a fő kohéziós erő pedig a finom, lágy dallamok és a karcos zajok szimultán imádata. Az EP többek között ezért is kapta a Patchwork Blanket címet – három, hangzásában viszonylag eklektikus szám áll össze egy egésszé, amiben mind a négy tag szíve-lelke jelen van.

A három dal valóban igyekszik mindent megmutatni a zenekarból, körvonalazva egy energikus, karcos, ugyanakkor megkapóan érzékeny dalszerzői attitűdöt. Dalkommentárjaival a banda négy tagja, Csóka Ági (ének), Farkas Márti (gitár), Pandi Ági (dob) és Hepp Ildikó (basszusgitár) vezet be minket a Patchwork Blanket világába.

Rely: Ez a dal arról a súlyos felismerésről szól, hogy a saját boldogságunkért és lelki békénkért elsősorban mi magunk felelünk és nem igazságos vagy célszerű másra helyezni ennek felelősségét, legyen szó párkapcsolatról, barátokról vagy családról. Ugyanakkor, ha erre ráébredtünk, még mindig jól esik néha tagadásban élni és várni, hogy valaki megmentsen. Ez a nihilben lebegés jelenik meg a zenében is keverve a gyermeki játékossággal.

No Rules: A gitártémát még 2013-ban írta Márti, miután leadta a diplomamunkáját, így a szám a végtelen felszabadultság jegyében született. Adott volt tehát, hogy a szövegnek is ezt a szabadságérzetet és „enyém a világ” életérzést kell visszaadnia. Valószínű, hogy ennél boldogabb számunk sosem lesz.

Fire: A Fire egy zenekari összeveszés utáni összeborulós kibékülést követő random jammelés eredménye, egyben bizonyítéka annak, hogy milyen jól működünk együtt: ha nettó 20 perc alatt összerakunk a semmiből egy új számot, akkor még sokáig és sokat kell együtt zenélnünk. Míg a Rely önismereti utazás, a No Rules pedig egy tinédzser felnőtté válásának első és legboldogabb fázisa, a Fire inkább az öntudatra ébredés dala, egy felnőtt nőé, aki tisztában van saját értékeivel és bárkit seggbe rúg, aki megkérdőjelezi azokat.

A hanganyagot, mint említettük, a zenekar maga vette fel és keverte meg, a masterelésben pedig Rádi segítette a bandát. Emellett plusz érdekességként néhány hét múlva megjelenik egy, a zenekar élete ihlette zine is Székely Nadin alkotásaiból, akinek az EP borítóját és a cikkben szereplő grafikákat is köszönhetjük.

  • Ha az EP hallatán kedvet kaptatok ahhoz, hogy élőben is belecsöppenjetek a Disco Nap sajátos világába, nem kell sokat várnotok, hiszen egy télzáró táncos szeánsz keretében március 28-án mutatják be a Patchwork Blanketet, a Fleet goes North zenekar társaságában, emellett a Kolorádón és a Bánkitón is elcsíphetitek őket a nyár folyamán.