Négy év után a Kolorádó első napja lesz a Rakéta Fesztivál új kilövőállomása
február 12, 2020

Múlt héten befutottak az idei Kolorádó első nevei, és bár a külföldi fellépők is bőven megérdemlik a hurrálelkesedést, egy legalább ugyanennyire örömteli infó is megbújt a fellépők hosszú listájában: a 2016-ban nyugdíjba vonult Rakéta Fesztivál idén a nagykovácsi tündérerdőben támad fel és mutatja be a hazai hálószoba -és/vagy garázszene aktuális gyöngyszemeit.

Az idei Kolorádó első napja ezúttal is tematikus programmal érkezik, melynek egy részét a Rakéta Fesztivál szervezőbrigádja hozza el. Ugye még mindenki emlékszik a Rakétára? A szívszorítóan kevés, mindössze négy évadot megélt, nagyon DIY és nagyon lo-fi rendezvény sok-sok induló vagy addig csak szobák és próbatermek falai között operáló zenei produkció számára kínált színpadot és közönséget.

Ami talán még fontosabb, egy közösségi élmény volt, melynek során bárki semmi-kötőjel-kevés pénzért járhatta a főváros kulthelyeit és hallgathatott élőzenét egy teljes héten át.

A városszerte megrendezett klubfesztivál fellépői közül számos, azóta komoly babérokat arató előadó került ki, ráadásul a Rakéta keretein belül indult el a női zenészeket fókuszba helyező Ladyfest Budapest is. 

2016-ban a szervezők, Simai Panni, Lang Ádám és Varga G. Andris úgy döntöttek, hogy lezárják a Rakéta-fejezetet, ám idén, négy év elteltével a fesztivál újra feltámad, hogy a DIY-színtér közepesen vagy kevésbé ismert aktuális reménységeit mutathassák be egy erre nyitott közönségnek a Kolorádón.

Az újragondolt koncepcióról és a fesztivál múltjáról-jelenéről-jövőjéről Lang Ádám, a Rakéta egyharmada mesélt nekünk:

„A Rakéta-napon három nagyon eltérő helyszín lesz, négy nagyon eltérő koncepcióval. Két nappali és két éjszakai. Szóval az tuti, hogy nagyon eklektikus lesz az egész, de műfajilag tök jól bele fog simulni a fesztivál egészébe. Mindhármunknak van egy határozott elképzelése hangulatilag, tematikailag, és ehhez keresgélünk jelenleg is neveket. Számomra az is fontos szempont, hogy minél több olyan név legyen, akik eddig nem voltak Kolorádón.”

Arról pedig, hogy miért pont most élesztik újra a fesztivált, a következőket mondta:

Andris jelenleg Berlinben menedzsel egy technoklubot, Panni viszi a Ladyfestet, nekem pedig onnantól már nem volt izgalmas ez a szervezősdi, amikor sínre kerültünk, és tudtam, mit csinálok. Most viszont olyan váratlanul jött a felkérés, mint ahogy anno egyszer csak kijelentettük, hogy másfél hét múlva lesz egy egyhetes fesztivál Rakéta néven. Szerintem tök egyértelmű, hogy a Kolorádó, a Kikeltető és az UH tartalmilag olyan 95%-ban lefedik azt, amit a maga idejében a Rakéta Fesztivál jelentett. Szóval mondhatjuk azt, hogy most ezt a maradék 5%-ot akarjuk az emberek elé tárni.”

De vajon ki lehet ebben az 5%-ban? Erre az infóra még várni kell kicsit. A Rakéta-nap fellépői a Kolorádó következő névsorbejelentéseivel érkeznek, Ádám egyelőre egy fix programot konfirmált:

Mambo Rumble tuti lesz, mert a kedvenc zenekarommal csak fel akarok lépni a kedvenc új fesztiválomon belül megvalósuló kedvenc régi fesztiválomon!!!”

Amíg várjuk a Rakéta-Kolorádó kollab fellépőinek névsorát, üljünk fel a nosztalgiavonatra és hallgassuk végig a régi Rakétások számaiból összerakott válogatásokat, vagy nézzétek meg a Makrohang Rakétás koncertjét 2015-ből!

Fotók: Podobni Mihály