KERET Kalauz a Bánkitó Fesztiválra
július 11, 2023

A legnagyobb kisfesztivál ezen a héten újra várja, hogy belecsobbanjanak a kulturális és zenei programokba, nameg Bánk tavába a bulizni vágyó fiatalok. Ebben a cikkben, a Kolorádós kalauzunk után megpróbálkozunk egy mindenre kiterjedő, részletes útmutatást írni, amiben hasznos információkat gyűjtünk össze elsőbánkozóknak, de azoknak is, akik még emlékeznek a Nincs Hideg! pulcsikra.

Lejutás, bejutás, ottlevés

Bánk 60 kilóméterre van Budapesttől, ez nem egy hazajárós fesztivál, hanem vagy jössz és mész, vagy ott alszol 2-3 éjszakát. Rég már az idők, amikor kollektíven letekertek emberek biciklivel a tóra, de ha te idén beadod, vendégem vagy egy italra! Van Budapest-Bánk shuttle busz, de nem vészes a volán se, vonatról átszállni se, de a legjobban akkor jársz, ha körbekérdezel az ismerőseidnél fuvarért, vagy esetleg ugyanezt megteszed Oszkáron, miután rengetegen mennek autóval ilyenkor. (Én egyszer még sok éve konkrétan stoppoltam egy délután innen, Bánkitó feliratú táblával, és fél órán belül felvettek.) A vissza útért pedig egyáltalán nem aggódnék, simán lehet stoppolni, érdemes még a parkolókban az induló társaságokat figyelni, az esetek 80%-ban jófejek lesznek, és elvisznek, de legrosszabb esetben volánnal 1-2 óra alatt visszaérsz pestre.

A programok elszórtan vannak, az egyik fő helyszín a tó partja, a másik pedig a kb. 1 kilóméterre lévő tábor. A kulturális és színházi programok egy része a kettő között kaptak helyet, de még így is van egy jó 500 méteres útszakasz, ami „sétálós”.

Forrás: Bánkitó Facebook

Pro tipp: ha egy módod van rá, vigyél magaddal biciklit, amivel tudsz közlekedni a tópart és a tábor között. Még ha rajtad kívül mindenki más gyalog is van, és emiatt szolidaritásból te is inkább tolod, ahogy a helyek között együtt mászkáltok, felbecsülhetetlen, ha el kell menni boltba, a tóparton hagytad a törülköződ és vissza kell szaladni érte, vagy akár átmennék a szomszéd faluba ATM-be. (Mind megtörtént már velem.) Pro-pro tipp: Ne biciklizz ittasan, de ha mégis: vegyél bukósisakot! (Amúgy is legyen rajtad mindig bukó, ha tekersz!)

A különböző vendégházak általában már sok-sok hónappal a fesztivál előtt betelnek, így ha ilyened nincs foglalva, már ne is reménykedj benne. Marad a sátrazás, amit a táborban és idén először a tó melletti kisréten lehetséges. A tábor hangos, a tóparti kemping épp ezért a csendet és nyugalmat ígéri, és én elhiszem neki, bár valószínűleg pont emiatt hamar be is fog telni. Sátorjeggyel tudod mindkettőt igénybe venni, ami – jófejség a Kolorádóhoz képest – egy darab két fős sátorra vonatkozik, tehát nem kell minden embernek megvennie. Ebből az is következik, hogy a fesztivál területén lévő kőmosdókat és angol wc-ket mindenki szabadon használhatja.

Forrás: Bánkitó Facebook

Pro tipp: az isten szerelmére, ne sátrazz a KERET Ház környékére, kivéve, ha tudsz hangos zene mellett aludni, vagy nem tervezel hajnal 5 előtt nyugovóra térni. Ezúton is elnézést.

Nem lehet elégszer ismételni: naptej testre és arcra, szúnyogriasztó spray, zseblámpa és kulacs nélkül ne indulj el fesztiválozni, a Bánkitóra se! A fürdőruha és a törülköző alap, nekem a papucs, ami valahogy mindig elfelejtődik, de te figyelj rá jobban!

Evés, ivás, árak

Bánk híres gasztronómiájáról találsz egy táblát a tó partján, a rajta szereplő étkek közül nem fogsz semmit sem kóstolni az ottléted alatt, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogsz jókat enni. A fesztiválra kitelepülő árusok (pizza, hot-dog, lángos stb.) olyanok, mint mindenhol, ezért én inkább a Harcsát és a Bowling Pizzériát javaslom. Előbbi egy strandbüfé és egy kifőzde szerelemgyereke, itt mindenképp egyél sztrapacskát, de a rántott dolgok is jók, az ubi sali is, a palacsinta is. A Bowlingba reggelizni tök jó járni, ilyenkor van mindig rántotta, de a pizzák, wrapek is okésak. Nem lesz életed gasztro-élménye, de összességében finom és jó ár-érték arányú minden.

Pro tipp: a Bowling ki is szállít, így ha nem tudsz elszakadni pl. a táborból, de ennél egy jó pizzát, akkor meg is tudod rendelni, ilyenkor hosszabb várakozási idővel, kb. egy-másfél óra alatt kihozzák a bejárathoz.

A fesztiválon belül az italok árai a következőképpen alakulnak majd: egy korsó Dreher 1250, Hidegkomlós 1400, nagyfröccs 1100, vodkaszóda 2000, vodka-mate 2500, gintonic 2200. A rövidek tisztességgel meglesznek 4 centesek és 1500-2200 között mozognak majd. Kisüveges Club-Mate 950 forintba fog kerülni, fél liter kóla 600, ásványvíz 500, vagy 100 egy deci szóda. Műanyag pohár 400 forint, ami nem visszaváltható.

Forrás: Bánkitó Facebook

Zenei programok

Idén este 11-ig tart a Tószínpad, így ez lép elő a fesztivál nagyszínpadává. A táborban a programhelyszínek minden évben jönnek-mennek, idén a focipályáról bekerülnek a tábor területére az új színpadok, miután a pálya újonnan telepített, még nem megerősödött gyepére szigorúan tilos lesz rálépni.

A Csakra egy különleges, félkör alakú színpad lesz a domb oldalán, ahol olyan előadók lépnek majd fel, mint az Analog Balaton, a Freakin’ Disco és a Jazzbois. A Sándor Palota pedig hátrébb, délre, a régi elektronikus zenei színpad helyén lesz, itt olyanok adják majd egymásnak a színpadot, mint Sisi, Co Lee, vagy épp a Felső Tízezer, hogy aztán este az elektronikáé legyen a főszerep, ahova a Totem Tribe és a Pure Lustosok is hoznak DJ-ket.

Forrás: Bánkitó Facebook

Természetesen nincs Bánkitó KERET Ház nélkül, az idei házibuli a megszokott helyen lesz, két live acttel is készülünk, fellép majd Lenkke_ és a Lakótelep, valamint egy csomó ismert és kevésbé ismert DJ fog nálunk játszani, PÉNZ-es arcoktól kezdve, Bianka+Lujzán át a Darage zenekarból ismerős Dj Sasa Mama-ig, a rágógumi poptól a jungle-ig.

Nem zenei programok

Az első helyen itt a tó szerepel, amiben lehet csobbanni, merülni, matracozni, átúszni, stégen hesszelni és még ezer más módon szórakozni. Ha ez megvolt, akkor belevetheted magad a fesztivál számtalan kulturális programjába. Az egyik legjobb dolog a fesztiválon a Szájensz Szeánsz csapatának a programjai, ahol workshopok mellett szuper, tudományos és társadalmi kerekasztalbeszélgetéseket lehet hallgatni, érdekes és aktuális témákban koradélután a tó és a tábor között. Idén téma lesz többek között a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia és a mentális egészség is.

Forrás: Bánkitó Facebook

A színházi programok közül ajánljuk a TÁP Színház Egyperces Színház című pop-up minielőadás sorozatát, ami ezúttal a Polgármesteri Hivatalban lesz minden nap 5-től, illetve nagyon érdekesnek tűnik a Remény Panzió című előadás is, melyben kiábrándult színészek egy kiégést kezelő szanatóriumot nyitnak, péntek délután a patakparton.

Pro tippek a szervezőktől

Az ősbánkos arcok legősbánkosabbjai a szervezők, akik mindezt lehetővé teszik, lássuk, nekik milyen mesteri hekkek és trükkök jutnak eszükbe a fesztiválra.

„Van egy másik bolt is a faluban! A főúton visszafele sétálva kb. 200 méterre a jobb oldalon. Sosincs sor, én mindig ott veszek reggelihez cuccokat. Ez életmentő lehet, amikor a kis ABC már teljesen le van fosztva.” – Neszmélyi Réka, grafikus

„Függőágy! Baromi jó szpotok vannak a Tószínpad lelátója felett, ahonnan a koncertekre is rálátsz, plusz nagjyából egésznap árnyékos.” – Deli Soma, színpadmester

„KÉT pulóver, hosszú gatya, vagy minimum norvég kezeslábas kötelező. Nem vicc, a Budapesti kánikula ne tévesszen meg senkit, este 11 után minden este fagy van!” – Czabán Samu, Szájensz Szeánsz

„Kifejezetten érdemes megvárni a kisbolt nyitást a lefekvéssel. Így el lehet kerülni a 10-11 körül kialakuló hosszú sorokat és még biztosan friss a pékaru. Illetve állitolag akkor is bővül a társadalmi-politikai vitákhoz szükséges érvkészleted, ha a tó mellett fekve csak erősen arra gondolsz, hogy most épp valami iszonyat menő közeleti beszélgetésen is lehetnél.” – Lukács Áron, webmester

Forrás: Bánkitó Facebook

„Ha nehezen döntöd el, hogy a sok program közül melyiket válaszd, akkor neked fejlesztettük ki a Bánkitó személyiségtesztet, amiből kiderül, hogy milyen fesztiválozó vagy, és személyiségre szabott programajánlót kapsz!” – Kovács Réka, kommunikációs koordinátor

„Igazából ez egy nyaralás; itt a tó, a napsütés és készülünk különböző off programokkal a tartalmas semmittevéshez is!” – Heinzelmann Emma, fesztivál koordinátor

„Nézz be a Tudásbörzére minden nap, és hallgasd meg a kerekasztal beszélgetéseket vagy vegyél részt egy izgalmas workshopon! Szó lesz arról, hogy az egyetemek hogy készülnek fel a jövő kihívásaira, az oktatásban rejlő lehetőségekről vagy arról, hogy egyáltalán van-e értelme egyetemre járni. Izgalmas beszélgetések és közös agyalások. Ha pedig egy kicsit szeretnél kiszakadni a fesztivál nyüzsgéséből, lépj be Metzing Eszter csáplényei közé a Gépházba.” – Csejdy Borka, programszervező

„Ha szereztél egy stéget, utána már soha ne add fel!” – Mekler Zsuzzi, Auróra