KERET Kalauz a Kolorádó Fesztiválra
június 26, 2023

Idén szeretnénk egy mindenen átívelő Kalauzt adni a KERET blog olvasóinak a kezébe a fesztiválszezonra, amiben leírjuk nem csak az alapvető tudnivalókat, de elengedhetetlen pro tippeket is, amelyekkel úgy veheted be ezeket a rendezvényeket, mintha mindig is ezt csináltad volna. Első körben a Kolorádó fesztivált járjuk körbe, a kijutástól a bentlevésig, a zenei programoktól a pia árakig, megspékelve pár szervező saját, személyes jótanácsával. Következzen minden, amit tudni akartál a Kolorádózásról.

Lejutás, bejutás, ottlevés

Idén a 61-es vonalán felújítási munkálatokat végeznek, ezért a Moszkva tér és Hűvösvölgy között pótlóbuszok járnak. Ez azért problémás, mert a szűk hűvösvölgyi úton nincs kifelé buszsáv, és délutánonként a városból kimenő forgalom miatt komoly dugók tudnak kialakulni. Miután ez az egyetlen út vezet Kolorádóba, ez valószínűleg sokkal kényelmetlenebbé teszi majd a kijutást, nem csak villamospótlóval, hanem taxival is. Ezzel mindenképpen érdemes számolni.

Pro tipp: délután 4 és 8 között mennek a legtöbben, ilyenkor sok az ember, tömöttebbek a buszok és hosszabbak a sorok. Ha van rá módod, kerüld el a csúcsidőt, és menj korábban (vagy később).

Hűvösvölgyből shuttle busz visz a fesztiválig 2000 forintért (vagy 6500 a bérlet), de mehetsz tovább BKV-val a 63-as busszal Adyligetig, innen még egy jó 3 kilóméter séta a fesztivál. Idén először van tanösvény, amin végig lehet menni, illetve innen nagyon könnyen lehet és érdemes is befele stoppolni. Ha mégis sétálnál, készülj zseblámpával, mert éjjel a bekötő út szegényesen van kivilágítva.

Forrás: Kolorádó Facebook

Taxival a Főtaxit válaszd, ugyanis az egészen a fesztivál bejáratig visz, más társaság nem. Ha négyen összedobtok rá, akkor kb. 1500-2000 forintból megvan a fuvar a Moszkváról fejenként.

Pro tipp: Hazajutni egyértelműen taxival a legjobb, mert még ha egyedül, vagy kevesen is vagytok, a kijáratnál könnyen össze lehet haverkodni más taxira várókkal, így általában mindig összejön a négy utas, és így eloszlik a költség.

A fesztivál honalpján egyébként van egy részletes kijutási segédlet.

Ha nem akarsz minden nap ingázni, akkor kint is aludhatsz a fesztiválon. Vannak fa kunyhók is, de a legtöbben sátraznak. Idén 8 ezer forint a táborjegy, amit mindenkinek ki érdemes váltania, aki szeretne kint aludni, ugyanis ezzel lehet használni a zuhanyzókat és a kőmosdókat, valamint ingyenes telefontöltés is jár hozzá. Ha sátrazol, szerintünk mindenképpen szerdán, kapunyitásra érj oda, mert hamar elfogynak a legjobb, árnyékos helyek.

Telefont tölteni az értékmegőrzőben tudsz, ingyen. De nem lesz rá sokat szükség, mert Kolorádóban nincs térerő. Vannak, akik saját walkie talkie flottával készülnek, de a legtöbben kifejezetten szeretik, hogy egy kis időre visszatérhetnek az azonnali rendelkezésre állás előtti időkbe. Mobilnet híjján a programokat se tudod csekkolni a fesztivál honlapján, cserébe minden színpadnál és a fesztivál több pontján nagy programtáblákon tudod követni az eseményeket.

Pro tipp: Minden évben készül letölthető programfüzet PDF is, amelyben minden fontos információ megtalálható. Ezt töltsd le a fesztivál előtt, például most, de ha elfelejted, a helyszínen is el tudod airdroppoltatni magadnak az Info pultban.

Kolorádó egy völgyben van, estére lehűl a levegő, így ne tévesszen meg a városi kánikula, vigyél bőven meleg, és esőálló ruhát. A fesztiválon belül a legtöbb út már ki lesz világítva, de az erdő közepén egy zseblámpa azért így is nagyon jól tud jönni. Odabent csak bankkártyával, vagy Festipay-jel tudsz fizetni. A rovarriasztó spray és a naptej is kötelező kellék, ahogy a kulacs is, mert a fesztivál több pontján is van ivóvízes csap: a Csűr melletti kővécében és az Iskola és a KERET közti út mentén tuti.

Ha bármi problémád van, valaki zaklat, eltűnt valamid, akkor keresd a legnagyobb bizalommal az Info pultot, vagy tulajdonképpen bárkit, aki szervezőnek néz ki és rádió van a fülében, mindenki azon dolgozik, hogy te jól érezd magad. Idén először lesz egy komolyabb psy-help önkéntes csapat is, akik vitaminokkal, ropival, szőlőcukorral, droginformációval, vagy akár pszichedelikus vészhelyzetek, bad trippek kezelésével is készséggel segítenek, ha kicsit megszaladna a bulizás.

Evés, ivás, árak

Egy négy decis korsó sör 1290 forintba fog kerülni, a nagyfröccs 1300, vodkaszóda 1600, tubi-szóda 2700, a gintonic 2400. Mindezt 400 forintos repohárba töltik ki, amit nem lehet pénzre visszaváltani.

Egy üveg Club-Mate 1450, fél liter kóla 900, kispalackos ásványvíz 650, de ahogy már említettük, lesz iható csapvíz is több ponton.

Pro tipp: Ha nem akarod mindenhova az üres poharat hurcolni, akkor bár pénzre nem, zsetonra bármelyik pultban be tudjátok váltani, így elméletben elég csak egyszer megvenni azt.

Forrás: Kolorádó Facebook

Kolorádóba vihetsz be magaddal nem kereskedelmi mennyiségű ételt, azonban a Cserkészpark környékén nincs se bolt, se étterem, így a legtöbben bent oldják meg a kajálást. A Csűr mellett lesz egy nagyobb ételudvar, ahol lesz lángos, nápolyi pizza, hamburger, vegán szendvicsező. Az Iskola mellett lesz az Etető, ahol relatíve olcsóbb főtt ételeket tudsz majd venni, azonban 2000 forint alatt semmiképp nem fogod megúszni az étkezést, de inkább 3-4 ezerrel számolj.

Zenei programok

A fesztivál főtere a Nagyszínpad és Csűr közti tér. A legnagyobb és legextrább programokat itt találjátok majd. Innen nyílik egy nagy rét, aminek a többi oldalán van a többi programhelyszín. A Csodaszarvas egy főleg elektronikus zenei és techno helyszín, a TakaTuka egy kisebb, bennsőségesebb, de szintén tánczenés szpot, ahol koraeste lesz egy-két érdekes koncert is.

Mellette van egyik legkülönlegesebb színpad az Árok, itt minden nap lesz egy-két igazán király jazz vagy kísérleti zenei program.

Pro tipp az Árokhoz: kevés az ülőhely, és lankás a nézőtér, érdemes a koncert kezdés előtt hamar odaérni, hogy jó helyet foglalj magadnak.

A mező sarkában van az Iskola, ahol nappal workshopok lesznek, de este szintén belefuthattok pár kisebb koncertbe és dj szettbe.

Forrás: Kolorádó Facebook

Az út mellett, a KERET feliratú konténer takarásában idén is várunk titeket a saját színpadunkon, ahol a legjobb hazai kiszenekarok, előadók és repperek várnak titeket. Minden évben fontos, idén pedig különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy éjszaka női, nem bináris és queer DJ-k kapjanak lehetőséget, így a Pride-hónap közepén.

Mellettünk az Erdei Rév helyszín egy nagy ráncfelvarráson ment keresztül, és egy erkélyes, több szintes táncteret kapott, ahonnan lehet majd révedni az erdőbe.

Mondunk pár, szerintünk kihagyhatatlan koncertet és bulit:

  • Lenkke, csütörtök, 17:30, Nagyszínpad
  • Csicskakoporsó, csütörtök, 17:00, Árok
  • Denevér, csütörtök, 19:00, KERET színpad
  • La Femme, csütörtök, 22:30, Nagyszínpad
  • Dj Fazsy, csütörtök, 01:30, KERET színpad
  • Fláre Beás, péntek, 20:00, Takatttuka
  • Kibaszott Emberek, péntek, 22:00, KERET színpad
  • Varga Zsuzsa, szombat, 19:00, KERET színpad
  • Decolonize Your Mind Society, péntek, 21:00, Árok
  • Csillagrablók, szombat, 22:00, KERET színpad

Nem zenei programok

Kolorádóban 90+ nem zenei program közül lehet választani, amik között van színház, kortárs tánc, workshopok, beszélgetések és még sok más. Ezek elszórva vannak a fesztivál területén, bármikor bele lehet botlani, de még jobb előre felkészülni belőlük.

Forrás: Kolorádó Facebook

A már említett digitális programfüzetben, vagy a fesztivál honlapján részletes leírásokat találtok minden ilyen programról. Nagyon ajánljuk, egy nyugodtabb koradélutáni pillanatban szánj rá fél órát, hogy átpörgeted az egészet, de most mi is ajánlunk párat, amit szerintünk nem érdemes kihagyni.

  • Idén minden nap lesz egy kerekasztal beszélgetés a Csodaszarvas színpadnál, ami előtt vagy után egy a témához kapcsolódó workshopon is részt tudsz venni. Legyen szó poszthumán növény-alteregókról, transzgenerációs traumákról vagy médiatudatosságról, egészen biztosan egy inspiráló és gondolatébresztő egy-két órát tudsz itt majd eltölteni.
  • Csütörtökön, délután 3-kor lesz a MATCH című színházi, kortárs tánc darab, amely az egyedüllét és a digitális térbe került randizás kérdéseit járja körbe. A néző résztvevő, aki függők személyes megélései és a színészek randi élményeit látván/hallván/érzékelvén tapasztalhatja meg, hogyan fordul át az idegenség közelségbe, az elszigetelődés közösségi élménybe.
  • Szombat este az Erdei Színházban Mészáros Máté kortárs tánc darabját adják elő, amelynek keretében egy óriási fényparkot pakolnak ki az erdőbe, és a táncosok azokkal lépnek interakcióba. A komplex, sokszor apró mozdulatokból álló koreográfia, a mozgó torzók, a fény által megvilágított, felbukkanó bőrfelületek, a részletek megfigyelésre, elmélyülésre, lecsendesedésre invitál.

Pro tippek a szervezőktől

Végezetül jöjjön néhány pro tipp nem máshonnan, mint a forrásból, a Kolorádó Fesztivál szervezőitől.

„Eldobható fényképezőgép és naptej!” – Balizs Kata, gyártós, beengedős, szponzorációs főmunkatárs

„Menj el a nappali programokra, idén nagyon jók lesznek! Menj el olyan zenekarok koncertjére akiket nem ismersz, pár kevésbé ismert kedvenc: Csicskakoporsó, Touch, Denevér (itt egy meglepetéssel is számoljatok)! Menj el olyan dj-k bulijaira akiket nem ismersz, ha szereted az elektronikus tánczenét, ne hagyd ki DJ Python és Mary Lake fellépését!” – Csuka Marci, elektronikus zenei szervező

„Ne ess pánikba! Lesz egy kicsit olcsóbb, kedves etető az Iskolánál, de a közösségi reggeli is mindig jó buli. Illetve lehet sportolni napközben.” – Jezerszky Viki, koncertszervező

„Kapcsold ki a telefonod, amint beérsz és don’t look back. Ne parázz a térerőn, mert csak elbassza.” – Jókay Kristóf, KERET nappali színpadmester

„Ne hozzatok töltőt, úgysincs térerő a fesztiválon. Itt tényleg ki lehet kapcsolni. De ha mégis kell: a Takatttuka környékén szokott lenni térerő, néha, vagy a mező tetején!” – Pusztai Lola, fesztivál kommunikációs főmunkatárs

„Oszd be az energiáid, különben lemaradsz a javáról. Meg ne vesztegesd arra, hogy hazamászkálsz. A nappali programok és a csend tökéletes a feltöldősére, nem érdemes kiszakadni a kiszakadásból.” – Gyarmati Zea, nemzenei programszervező