Filmzene belső utazáshoz – megjelent az IATR első klipje
szeptember 24, 2020

Az I am the Ritual (IATR) egy instrumentális space-rock trió, eredetileg 2014-ben alakult, azonban radar alatt repültek egészen a 2019-ben megjelent, Out Of The Maze névre hallgató debütáló EP-jükig. Ezt követte ugyanazon év decemberében az As Above, So Below című kislemez. A banda zeneileg hozza a stílustól elvárt vibráló, hipnotikus hangulatot, amik azonban igazán izgalmassá teszik a formációt, azok a hozzáadott vizuális és spirituális elemek.

„A célunk egyfajta pozitív változási hullám átadása, melynek az alapja az egyén, és a csúcsa a közösség. Hisszük, hogy a zene olyan energiákat tud közvetíteni, amik akár a társadalomra is hatással lehetnek.”

A srácok saját fényekkel és színpadképpel dolgoznak és rendszeresen tartanak táncterápián alapuló, csoportos önismereti szeánszokat, a Bodywork társulattal közösen. Őket láthatjuk a frissen megjelent videóklip, a ‘7 Steps To Eternity’ vizes jeleneteiben, amiket a Balatonban vettek fel. További helyszínekként a MOME stúdióját és a salföldi Pálos Kolostor romjait használták. Érdekesség, hogy Csonka Roland balettmester két törött bordával táncolta végig a felvételeket. A rendezést, a vágást Szilárd, a zenekar gitáros frontembere vállalta magára, az operatőri munkát Nagy Ádám végezte. Bár a forgatás maga csupán két napig tartott, előkészületekkel és utómunkával együtt csaknem fél évbe tellett, mire a videó napvilágot látott, szeptember 22-én 15:30-kor, az őszi napéjegyenlőség idején.

„Engem a belső út mozgat és ennek az interpretálása audiovizuális formában. A kisfilmben rengeteg szimbólumot használtunk, például a csónakot, mint a lélek járművét, mely a kismama pocakjához úszva a lélek reinkarnálódását hivatott jelképezni. Igyekeztünk metaforikusan ábrázolni azt az ok-okozati láncot, amelyből az egyetlen kiút a hetedik lépés, saját valónk megtapasztalása, és az azzal való összeolvadás. Elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik érzékenyek a misztériumok iránt.”