„A rock and roll sosem halt meg, csak vártunk az új hullámra, hogy meglovagolhassuk.” – Sound of Smoke
december 6, 2018

A lassan gomolygó blues megtölti koponyánkat. Fátyolos szűrőjén át színesebb lesz a világ. Gondjaink füstté, reményeink vízióvá válnak a szuggesztív ködben.

A Sound of Smoke basszusgitárosával, még 2015 nyarán találkoztam Freiburgban, a Black Forest Hostelben. Jómagam a stoppolás során eltört lábujjamat kúráltam itt, persze pár nap benzinkúton alvás után a puha paplan is jól esetett, még az a másik tizenkét, megfáradt utazóval teli ágy sem zavart. Florian recepciós volt és ennek okán ő határozta meg, hogy milyen zenét hallgatnak a szálló vendégei. Miután a harmadik blues-rock nóta előadóját kényszerültem megkérdezni, beszélgetésbe elegyedtünk.

Hamar kiderült, hogy tudatlanságomat annak köszönhetem, hogy ezek a bandák nem a hetvenes évek derekán alkottak, hanem napjainkban. Valahol itt indult útjára bennem az a zenei forradalom, mely eltántorított begyöpösödött hozzáállásomtól, miszerint a nyolcvanas évek utolsó hullámai végleg elsodorták az általam szeretett irányzatokat.

„Man, rock and roll will never die, we just waited for the wave to get on board!”

Ebbe a hostelbe, mint munkaerő tértem vissza később. A teljes éjszakai műszakokat felemésztő zenehallgatásból barátság lett. Számtalan stoner rock fesztiválra látogattunk el azóta Floriannal és Isabelle-lel, az énekesnővel. Dolgoztunk és buliztunk együtt, olyan előadókkal, mint a Naxatras, az Electric Moon vagy a Yuri Gagarin.

Ezek a muzsikusok folyton buzdították őket, hogy ne csak álmodozzanak, nem kell mindent előre kitalálni, csak játszani kell, a többi jön magától. Volt szerencsém végignézni, ahogy materializálódik a Sound of Smoke és mire testet öltött, lerázta magáról a tervezettség láncait. Pont az a lazaság és naturalizmus jellemzi, amiről a tanácsok szóltak.

Eredetileg stoner blues projektnek indult, de hamar magára vette a modern pszichedélia elemeit, ahogy a tagok összeszoktak. Erőteljes dob, nehéz basszus, melodikus gitár és egy meleg soul-os női hang. Itt minden tag úgy itta Muddy Waterst, a Led Zeppelint és a Black Sabbath-ot, mint az anyetejet, kár is volna letagadniuk.