Hol ér véget a zene?
október 19, 2016

Mindig izgalmas dolog kalandozni a zene határterületein, a kísérletezés, és a stílushatárok kitolása pedig garancia arra, hogy ne unatkozzunk akár itt ezen a blogon sem. Lovely Insomnia a.k.a. Hufnágel Gábor már két és fél éve mélyült el a zenekészítésben, és jelenleg az egyik legérdekesebb előadója a hazai zajzenei szcénának.

Egyik legújabb száma ‘A love song for whom socks* represent eudaimonia’ címmel jelent meg, a váratlan ritmusok, zajok, hanghatások csábítóan váratlan játékát pedig az alábbi klip teszi hidegrázóssá. A videó Ofner Gergő nevéhez fűződik, aki saját szórakozásból kezdett el videókat vágni zenére.

Lovely Insomnia kislemezt még nem találhatunk sem az interneten, sem materiális hordozón, de Hufnágel tervei közt szerepel, hogy még idén kiadjon egy párszámos debüt EP-t. Ebben a számban, de Gábor többi alkotásában is feltűnnek gitár hangminták, de szeret játszani az akusztikus és az elektronikus zene kombinációjával, így végérvényesen a laptopja hangszerkesztő programjaival készülnek el a dalok. Viszont fontos szerepe van a field recordingnak, vagyis a hangok és zajok felvétele a mindennapi élet területeiről.

„A zajzene kifejezés mindig kissé ködös volt számomra, sosem voltam benne biztos hol kezdődik és hol ér véget, ha egyáltalán van vége.”

Gábor értelmezésében akkor kezdődik a zajzene, „amikor egy mű túlmutat az úgymond megszokott zenei élményen, illetve olyan hangok, ritmusok használatával játszik az előadó, amik általános értelemben véve nem tekinthetők, tekintendők zenei hangoknak.”

Gábor a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei Médiaművészet szakán tanult, ahol behatóbban megismerkedett a zajzene történetével, ágazataival és természetével. A traumák feldolgozása, személyes élmények elmesélése ebben a műfajban egy kissé elvont dolognak tűnik elsőre, de a Lovely Insomnia számok erről szólnak.

Az ‘A love song for whom socks* represent eudaimonia’ telitalált ebből a szempontból is, hiszen zene és kép nagyszerű, magába szippantó elegyet alkot. Hufnágelt hozzátette, hogy nem először dolgozott Ofner Gergővel, és később is lát esélyt koprodukcióra. Mi is nagyon szeretnénk, ha még sok ilyen minőségi zenei videó lepné el a közösségi médiamegosztókat.