Groteszk humorral tart tükröt a társadalomnak a Macskanyelv első lemeze
január 21, 2024

A 2019-ben alakult Macskanyelv trió 2023 tavaszán debütált, a héten pedig megjelent az első, négy dalból álló kislemezük, amely a kreatív lázadás és az abszurd humor fúziójaként vizionálja a mai közéletet.

Szembeszállnak a megszokott normákkal, a punk hagyományaihoz hűen, mégis attól elrugaszkodva keltik életre a saját zenei világuk, magukat „kamionos anyarock banda”-ként jellemezve.

„Ezt nagyjából úgy érdemes elképzelni, mintha a presszó közönsége opálos tekintettel révedne a sarokba felfüggesztett színes tévére, ahol éppen az L7 vagy 7 Year Bitch klip megy, és fogalmuk sincs, mit kéne erre reagálni. Ha nagyon összeszedik magukat, legfeljebb kicsúszik annyi a szájukon, hogy “jó bula”, de valami sokkal pejoratívabb jelzőre több az esély.”

A jelenlegi magyar zenei szcéna nem elég hangos a női hangoktól, a Macskanyelv pedig éppen ezt az űrt tölti be. A riot grrrl mozgalom újjáéledésének megtestesítői, kaotikus, vicces, groteszk, felesleges állítmányoktól mentes, minden, ami hiányzik a mai közbeszédből.

„A Macskanyelv dalok elsősorban ezt a felszabadult nevetést, gátlásoktól mentes, őszinte örömöt és szabadságot rögzítik, amit nem korlátoz a világ megváltani akarásának kényszere. Az elmacsósodott, igazságtartalmakat önmagának betudó, csak hősiesen vagy önsajnálóan szenvedő zenei közegnek tartanak görbe tükröt: mi lányok itt bármit csinálunk, úgyis kisanyámoznak egy jóízűt, lehülyéznek és becsmérelnek, ez pedig azt jelenti, hogy végső sorban bármit megtehetünk, nincs mitől félnünk.”

Ez a düh, ez a karcos hangzás, a provokáció, ezek az avantgárd, társadalmi elvárásokkal ellentétes, sztereotípiáktól mentes női alakok megjelenése egy mélyebb reflexióra sarkallnak és azt mutatják, hogy az önkifejezésnek semmi sem szabhat határt.

A kevesebb néha több és ezt meg is mutatták a lányok ebben lemezben, mégis nagyon remélem, hogy ezután még sokszor hallhatunk a Macskanyelv zenekaráról. Addig is itt tudjátok meghallgatni és megvenni az új dalokat.