Futamfesztivál: Nem megyek Bánkitóra, de megnéztem a 2003-as Imolai Nagydíjat. Ilyen volt
július 10, 2021

„Na mivan? Valaki megy ma Bánk felé kocsival? Haló, nincs eladó jegyed? Tesó… mekkorát játszott már a CSNK?! Szereted a Jazzt bébi?” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket lehet kikerülni, amikor eljön a nyár nagy hete, és minden fiatal felnőtt lehúz Bánkra jól érezni magát. De mit csináljon az az öreg gyerek, aki Pesten ragadt? Nézzük meg közösen a 2003-as Imolai Nagydíjat, a Bánkitó közösségi élményével! Fesztiválfutam-beszámoló körről körre.

  • A 18 évvel ezelőtti Imolai Nagydíj a 2003-as világbajnokság egyik legjobb futama volt. Az élről a testvérpár, Michael Schumacher és Ralf Schumacher indulhatott, ebben a sorrendben.
  • Azonban a Ferraris és Williamses versenyzőt borzalmas csapás érte szombat este: meghalt az édesanyjuk. Később úgy döntöttek, így is rajthoz állnak.
  • Ez volt a Schumacherek életének legnehezebb versenye, ahol egy kiélezett világbajnokságban, rengeteg riválissal, szívükben gyásszal kellett egymás ellen versenyezniük.
  • A tragédia nem árnyékolta be azt a tényt, hogy alapvetően is egy nagyon izgalmas futamra van kilátás, ahol felvonult az F1-világ apraja-nagyja. Sokan nevettek is.
  • AKC Misi fél 9-kor kezd a Tószínpadon, de előtte jó volna valamit bedobni a Las Vegansban. Biztonsági övek bekapcsolva!

Felvezető kör. Barrichelloé a pályarekord, aki most a harmadik helyről indul. Mögötte Montoya, a zseniális Webber, Räikkönen, Villeneuve, Alonso és Button. Panis zárja a top 10-et. Michael Schumacher a legsikeresebb a pályán.

Felvezető kör. Amúgy egyáltalán nem bánt, hogy mindenki a Bánkitón van, szeretném, ha jól éreznék magukat az emberek. Mindenki lehúzott a tóhoz, jó buli lehet ott.

Felvezető. Czollner nagyon magyaráz valamit a Hondáról, megjött a Pizzám, pont jókor. Egy percen belül indulnak.

Rajt. Ralf lerajtolta Michaelt, Webber lemaradt, ezenkívül minden változatlan. Pizzonia a rajtrácson ragadt, viszont megérkezett Palik közvetíteni. „Ott toszogatja hátulról” – mondta Montoyáról László, és ezzel nem engednék be egy civil beszélgetésre a Faluban.

2. kör. Palik:

Kérlelhetetlen tempóban ment el Schumacher!

– hát nem tudom, szerintem a kérlelhetlen tempó este lesz az Emergency House-ra 😎😎😎

3. kör. Michael Schumacher (MSC) tolja le a pályáról az öccsét.

6. kör. Megjött Barrichello is, de Imolában nagyon nehéz előzni.

8. kör. Jó amúgy ez a pizza.

10. kör. KÉSZ A LELTÁR

Ami van: nagyon jó futam. MSC jobbról balról kerülgeti az öccsét, Barrichello és a másik Williamses Montoya követi.

Ami nincs: nagyon magas árak, fülledt idő, tömeg.

Kb. 13. kör. Palik László sikítozik, mint egy fába szorult féreg, egy nógrádi megyei kis faluban pedig zajlanak a beállások. Ez még semmi az estéhez képest, de azért már jól tolják a fiúk! ;)

14. kör. „Művészet, amit ők ketten most csinálnak” – P. László a Schumacherekről tó melletti kritikai perfomanszról, amiért járt a jegy. Közben megkezdődnek a boxkiállások.

15. kör. Ralf kiállt, kicsit belerontattak a kerékcserébe, MSC viszont nem áll ki és pakolja leggyorsabb köröket. Montoya kiállását totál elrontották 13 másodpercig állt kint. Hozott valaki ekit?

17. kör. MICHAEL MEGELŐZI RALFOT

MSC vezet, megelőzte a boxban a testvérét, több benzin volt az autójában. Schumacher zseniálisan vezet.

20. kör. HA EZ NEM MEGY LE ESTE TÍZSZER BEPERELEM AZ AURÓRÁT

25. kör. Fiatalok voltunk. Illetve vagyunk. Sokat küzdöttünk, esőben sárban, jóban rosszban. Már nem vagy itt, ez nagyon fáj. Kihűlt helyedet látom reggel az Ikeás Hemnes ágyunkban az égszínkék párnák közt. Emlékszem, rozé ízű hangodon hallottalak utoljára, amikor a terminálban a köszöntél el tőlem a JFK reptéren, hogy visszamenjél a lehulló barna falevelek közti lakásodhoz a 23. utcába. Máig látom, ahogy elcsukló hangod suttogod: „BAZDMEG FASZOM KIVAN HOGY NEM ÍRT VISSZA, HONNAN A FASZOMBÓL SZERZÜNK ÍGY EKIT HÜLYE VAGY HOGY ÉN JÓZANUL BULIZZAK CT KIDOBÓRA??!”

31. kör. A verseny felénél járunk, szegény Montoyának megint elszúrták a kiállást.

35. kör. Megkezdődnek a második kiállások. De vajon mi lehet, most Bánkon? Schumacher a második, öccse, rontó Ralf visszacsúszott a negyedik helyre,

a jó taktikának köszönhetően Kimi feljött másodiknak, Barrichello három.

39. kör. Ha most ott lennék a kisboltban, és megint dj-zne ott valaki, tuti beordítanám az ideges pénztáros pofájába, hogy „Oppácska, ez Fisicella!!” -ahogy ezt Palik László tette előbb velem.

40. kör. Amúgy tud valaki napijegyet?

42. kör. Míg a sok liberális Bánkitón ajvékol, Schumacher pazar tempót diktál, és már a 9. helyezettet is lekörözte. Kimi követi, Ralf feljött megint harmadiknak. Kimi mostani formájáról egyébkén érdemes meghallgatni az Ember a pályán podcast legutóbbi adását.

45. kör. Van ember a világon, aki inkább Bánkitót választja egy tetszőleges Forma-1-es futam helyett? Miért? Megmagyarázná valaki?

(A cikk szerzője péntek este végül lejött a fesztiválra. – a szerk)

46. kör. Barrichello nagyon siet, hogy odaérjen a Carson Comára a workshopról Ralfra. Egy másodperc köztük a különbség. Nem szép, hogy vannak még különbségek a világban.

48. kör. DE VAJON MI FOLYIK MOST BÁNKON?

Vessünk egy pillantást, mi történik a nógrádi dombok között, mindjárt kapcsoljuk Andrist a helyszínről:

Az ágyrácsokat látom alulról, és most állt be a Middlemist Red, ezért nem tudtam aludni

– mesélte nekünk Andris, aki már napok óta a helyszínen van.

48. kör. Veszettül tolja neki mind a kettő – mondta Palik.

48. kör. Barichello Ralf mögé jön vissza a harmadik kerékcserék után, viszont gyorsabb nála, Palik meg üvölt, mint egy társadalomtudós hajnalban a KERET-háznál, hogy senki, de tényleg ne tudjon senki aludni hat órai hőségben.

50. kör. A verseny jó, a Bánkitón meg meleg van. Nem lennék most a liberálisok helyében. 😉

51. kör. Hoppá!

Befutott egy olvasói lesifotó Bánkról, mutatjuk!

Buli van a haladóéknál július 8-án, csütörtökön.

54. kör. Kemény. Nem, nem a fos AKC Misi koncert, hanem amit Ralf Schumacherék csináltak. Barrichello jóval gyorsabb volt, és körökön keresztül a harmadik helyért gyepálta a pole-ból induló Ralfot, aztán egyszer a célegyenes előtti sikánban alaposan beültette a hintába: később fékezve jobban rá tudott fordulni a célegyenesre, így leküldte tejért a sarokra a Williamset, és amikor elment mellette úgy emelte fel az öklét, mint amikor drop van a liberáliséknél a hyperpop bulin. Nem lennék most a helyökben!

54. kör. Az előzésnél

Hajj de kemény tempót autózik, bebújik mellé… Na vajon meg tud-e lógni?! És belül.. és megint belül… Ott vannak az egyenesben, és elmegy a Ferrari! És Elmegy a Ferrari! Há’ mit művelt Barrichello?! Egy kör alatt.. Há’ nem taktikázott! Sisak le had szólljon!

– mondta egy frufrus srác a barátnőjének Alsópetényben sátruk magányában.

57. kör. „ÁÁÁ DIRR TESÓ DE MEG FOGUNK MA MENNI” – gondolják azok az emberek, akik a Carson Comára gondolnak épp, és szegények nem is tudják, hogy Imolában milyen versenyt autózott 2003-ban Barrichello és Schumcher.

58. kör. Barrichello nagy tempóban jön Räikkönenre a második helyért. Alább a Ralffal való csatája:

62. kör. Palik végre befogja egy három perce. Gyula az egész verseny alat kb. hétszer szólalt meg. Kiminek egy másodperc előnye van Barrichello előtt.

62. kör. Schumi megnyerte, Kimié a második hely. Óriási verseny volt.

Vége. Schumacher befutott első helyen, a világbajnokságot vezető Kimi megmenekült Barrichellótol, a Williamsek meg lemaradtak a dobogóról. Ez volt a Schumacherek legnehezebb versenye. Este el ne feledjétek! Dili, megőrülés, 4/4!!! Jó mulatást a fiataloknak, jövő évben újra találkozunk!

Kiemelt kép: Ligeti Bálint/KERET; Ferrari/Colombo