Ezeket ne hagyd ki az idei fesztiválszezonban!
május 24, 2013

Amikor a Nap a legmagasabban jár, és a nyár édes gondolata ringat álomba minden este, akkor az ember fiának esze jóformán már csak a közelgő fesztiválokon jár. A fesztiválszezon hivatalosan is elkezdődött, és Sziámi bácsiéknak hála idén sem kell elhagynunk az országot, ha világsztárokat akarunk látni élőben. Lássuk a három legnagyobb hazai fesztivál kihagyhatatlan koncertjeit!

Sziget

Franz_Ferdinand~0

A Szigetet nem hiszem, hogy tőlem hallja bárki is először. A tavalyi évben az a Yourope és a Virtual Festivals Europe által a legjobb nagyfesztivál díját elnyerő esemény szervezői nagyon jól értenek a marketinghez, ugyanis a headlinereket nem igazán akarják elárulni, így a várakozó közönség idegei lassan túljutnak a holtponton. Azért egy-két nevet már megtudtunk, és már ezek között is találunk olyat, akiket mindenképpen érdemes megnézni.

Tame Impala

A neo-pszichedelikus gitárpopot játszó banda hangzását sokféle módon jellemezhetjük, igazi áttörést második albumuk, a Lonerism hozott számukra. Reméljük, a Sziget közönségét is sikerül elvarázsolniuk, nem csak a kritikusokat.

Woodkid

A francia születésű Yoann Lemione már elég régen befutott, mint reklámfilm- és kliprendező. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Moby vagy Lana Del Rey, ám neki ez nem volt elég, és szóló karrierbe kezdett. Nemrégiben megjelent Golden Age című első albumát hozza Budapestre, melynek szimfonikus és elektronikus hangzásvilága egyedülálló.

Franz Ferdinand

A 2001-ben, Glasgowban alapított Franz Ferdinand bejelentése is sokat váratott magára. A rengeteg díjjal büszkélkedő zenekar a nevét állítólag egy lóverseny közben meglátott „Főherceg” nevű ló ihlette. Valószínűleg feloszlásuk nem vezetne világháborúhoz, de szerencsére erről nem kell beszélni, hiszen már bejelentették augusztus végén érkező új albumukat, amiről reméljük, hogy pár számot az Óbudai-szigeten is eljátszanak majd!

VOLT

2013qotsa

A VOLT fesztivál szintén a Sziget Produkciós Iroda irányítása alatt jön létre minden nyáron 1993-óta. A soproni helyszín tavaly kérdésessé vált, de megnyugodhattak a rajongók, hiszen a fesztivál az elkövetkezendő pár évben még biztos, hogy a Lővér kempingben marad. Az 1990-es évek elején indult zenei magazinról elnevezett fesztivál zenei sokszínűségével szerezte közönségét. Ők már ellőtték a nagyágyúikat, nem titkolóznak a nevekkel, pedig a azokat elnézve itt sincs semmi ok a szégyenkezésre.

Bonobo

A négy stúdióalbummal büszkélkedő angol DJ és producer zenei pályája 18 éves korában kezdődött. A downtempo műfaj elterjedése gyakorlatilag az ő nevéhez köthető. Az igen egyedi zenei világgal operáló Simon Green nem fogja a legnagyobb pogózásokat kiváltani, de nem is ez a célja.

Billy Talent

A ’93-ban alakult kanadai punk-rock együttes egy gimnáziumi bandaként indult, nevüket a Hard Core Logo című film egyik karakterétől kölcsönözték. 2010-ben jártak a Szigeten, ám azóta megjelent még egy nagylemezük (ami kivételesen nem a Billy Talent nevet viseli), így valószínűleg a Voltos koncertjükön ez lesz a főszerepben.

Queens of the Stone Age

A stoner és hard rockot játszó banda hetek óta borzolja a kedélyeket kisfilmjeivel, amik egyben új albumuknak a beharangozói is. A kaliforniai banda 1996-os alakulása óta sok változáson ment keresztül, de ettől függetlenül ez a nyár egyik kihagyhatatlan koncertje!

Balaton Sound

Crystal Castles - Brixton Academy, London 24/11/12

A Balaton Sound is díjnyertes, igaz, ők „csak” a közepes kategóriában. A Balaton part kétségtelenül nagy vonzerő, sokak ebben látták az ingyenes bejutás kulcsát is, ám a déli partiak időnként lázadásba kezdenek a hangzavar miatt. Itt is vannak nagyon király fellépők, de a bérletek már elfogytak, úgy tessék olvasgatni a programot!

Crystal Castles

A 2011-ben a Szigeten is fellépő duó az internetnek hála lett híres. Idén fellépnek az A38-on is, bár a budapesti koncert egyelőre nem megy valami simán: át kellett rakni februárról júliusra a bulit. Reméljük a Soundos koncertjükkel minden rendben lesz!

Justice

A Gaspard Augéból és Xavier de Rosnayból álló francia duó előszeretettel vegyít rockot és indiet is elektronikus zenéjébe. Első albumukat egyből Grammyre jelölték, amit 2009 kilencben meg is nyertek Electric Feel remixükkel. Két nagylemezük jelent meg, szóval lesz zenei anyag bőven a koncertre.

Calvin Harris

Adam Richard Wiles DJ, énekes, dalszöveg író és producer egy személyben. Saját albumairól rengeteg sláger került ki, de rengeteg mainstream előadó albumán is dolgozott. Leghíresebbek talán a Rihannával, valamint Example-lel készített közös számai, de többször dolgozott már együtt Florence Welch-csel is.

A kicsit sem objektív ajánlóból sajnos rengeteg formáció, ami szót érdemelt volna kimaradt, de ez csak egy kis kedvcsináló. Böngésszétek végig a fesztiválok oldalait, mert idén nyáron is érdemes kilátogatni annyi helyre, amennyire csak időtök – és persze bukszátok – engedi!