Idén is végeláthatatlan programsorozat
augusztus 8, 2015

Sziget vélhetően a legikonikusabb fesztivál az országban, s mint ilyenről, nagyjából mindenkinek megvan a maga véleménye róla. És habár a magyarok, azon belül is a budapesti könnyűzenefogyasztók jelentős része járt már kint, mégis gyakran pont ők (vagyis mi) nem fedezik fel, hogy mit szeretnek a külföldiek ebben a fesztiválban annyira (mert nem az olcsó sört). Arról, hogy lesz Major Lazer, meg Florence & The Machine már csak az nem tud, aki egy hermetikusan záró dobozban töltötte az elmúlt pár hónapot (bár akkor nincs elég levegő, szóval ez lehetetlen), de nézzük, hogy kiket érdemes még megnézni a hét nap alatt.


Hétfő

A gyakorlatilag Robbie Williams köré felépített nap arra a legkiválóbb, hogy mindenféle olyasmit nézzünk meg a Szigeten, aminél később akkora sor lesz, hogy Lajosmizsénél lesz a vége. Szerencsére még ezekből is van olyan sok, hogy Hermione idővisszatekerő micsodájával is legalább évekig tartana mindent meglesni, de lássuk. Ha valaki mindenáron zenét szeretne, akkor azért Irie Maffia , meg Péterfy Bori & The Loveband koncert is lesz, és ezek mindig megunhatatlanok, akik pedig valami újra vágynak, nézzenek el háromkor a British Knights Europe Stage-hez, mert egy kis lengyel langyi-indie banda, a The Feral Trees fog fellépni.

Egy körül pedig kezd a Budapest Park Tribute Színpadon Confuse a Koala, úgyhogy Alex Turner hiánya sem lehet senkinek. Mivel első nap a külföldiek többsége még épp azon csodálkozik, hogy milyen sok a mobil WC, meg hogy gyakorlatilag oda rakja a sátrát, ahova akarja, és ez mennyire király (sok külföldi fesztiválon ezek nem ilyen megszokott dolgok) ezért még van lehetőségünk beslisszolni a Lumináriumba. Ez egy olyan hely, ahova viszonylag nehéz bejutni, de egyszer mindenképpen érdemes, mert szép, chilles, kicsit már-már pszichedelikus. Akinek pedig nem fekszik annyira 40°, nézzen le a strandra, ahol egyből megtalálhatja a Cökxpon Chill Gardent, ami a legjobb hely arra, hogy az ember elbújjon a randalírozó hollandok és magyarok hangos hordái elől.

Kedd

Természetesen ez a nap a Florence & The Machine-é, de előtte is bőven van mit nézni/hallgatni. Háromnegyed öttől nagyjából le is lehet táborozni az A38 sátrában, ekkor kezd ugyanis az őrült francia skat játszó Babylon Circus, akik két éve a Nagyszínpadot is megtöltötték, de szerencsére elég korán vannak ahhoz, hogy sokan még ne legyen maguknál. Utána az egyik legismertebb holland zenekar (ez azért hangzik így érdekesen, mert ők sem túl népszerűek, de hát a hollandokat inkább a DJ-k tekintetében szokás emlegetni), a Kensington játszik ugyanitt.

A következő fellépő pedig a szomszédos belgáktól érkező Selah Sue, aki nem az a tipikus partizós móka képviselője, mégis botorság lenne kihagyni. Valamivel éjfél előtt pedig mindenképpen nézzetek bele a Jungle koncertjébe, akik tavalyelőtt felrobbantották a blogoszférát, idénre pedig az egyik legkiemelkedőbb fesztiválzenekarává emelkedtek fel. Akinek ez nem elég, az még most, amíg mindkét szemével lát, és az agysejtjeinek nagyrésze is működik, javaslom, hogy nézzen el a Liget Budapestbe, az-az a múzeumi negyedbe, mert ez annak is érdekes lehet, aki amúgy irtózik a múzeumoktól, plusz csomó ingyen ajándékot is össze lehet szedne (ha valakit ez vonz).

Szerda

Az Alt-J, a The Horrors, vagy a Gogol Bordello gondolom már most be van jelölve mindenki Útlevelében (még akkor is, ha még meg sem kapta), de lesz Enter Shikari azoknak, akik dühöngenének és hörögnének, illetve Typhoon azoknak, akik egy barátságos rapperrel szeretnének elmerülni a holland nyelv hallható és hallatlan szépségeiben. Ezen a napon lépnek fel továbbá az esszenciális folk egyik legjobb olasz képviselői, a Canzoniere Grecanico Salentino, akikre nagyon lehet táncolni, csak talán egy kicsit másképp (de majd ők mutatják, hogy hogyan). Fél kettőkor kezd Tyler the Creator, a hiperaktív rapper, aki pofátlanul fiatal, ám annyi király dolgot csinál egyszerre, hogy felsorolni is nehéz, a zene mellett klipeket rendez, grafikus, de még ruhamárkája is van.

A korábbi időpontokra szintén sok lehetőséget kínál nekünk a fesztivál. Mozi is működik, ahol minden nap 13:00-kor vetítenek egyet az utóbbi évek legnagyobb sikert arató magyar filmjei közül, ezen a napon épp az Isteni Műszakot, de lesz itt pl. VAN, illetve Fehér Isten is. Délelőttönként érdemes ellátogatni a Civil Szigetre, ahol az ingyen tollak szerelmesei ismét Kánaánt találnak, a többiek pedig addig érdekes embereket ismerhetnek meg, akik valami módon mind a civil szférát erősítik egy-egy szervezet tagjaként. És amellett, hogy olyanokkal találkozhatsz, akik találkoztak már igazi rászorulókkal, vagy olyanokkal, akik tudják, hogy hogyan is működik az Európai Unió, talán még egy beszélgetést is elkaphatsz.

Csütörtök

Ezen a napon az sem jár rosszul, aki el sem mozdul a Nagyszínpadtól: The MaccabeesThe Ting TingsFoals és Ellie Goulding az itteni felhozatal. Ezalatt az A38-on az – általunk nem titkoltan nagyon kedvelt – MØ lép fel, majd Ella Eyre, s a két hölgy után ismét egy belga együttes lép színpadra, név szerint a Balthazar, akikről a Keltetőben már olvashattatok.

Ha ezek után (vagy előtt) még mindig van kedvetek mit csinálni, akkor nézzetek el a Cirque Du Szigethez, ahol gyakorlatilag non-stop mennek a műsorok. Itt főleg nem a hagyományos, vándorcirkuszos előadásokat láthattok, hanem a kortárs cirkusz, néha inkább kortárs táncba vagy némaszínházba áthajló bizarr, és elgondolkodtató performanszokat. Ezzel pedig nem csak a sokszínűséget erősíti a Sziget, de egyfajta kulturális missziót is folytat. A hasonló előadások ugyanis év közben több ezer forintba kerülnek, amit kevesen kockáztatnak meg úgy, hogy nem tudják mi is az a kortárs cirkusz. Itt a nagy lehetőség, tessék felfedezni!

Péntek

Marina and the Diamond, AWOLNATION és a Kasabian a nap legnagyobb nevei, de persze azok sem fognak beledögleni az unalomba, akik el merik hagyni a Nagyszínpad 20 méteres körzetét. Lesz még pl. Subways és Jamie Woon az A38-on, plusz Dotan, az (egyelőre) egyslágeres holland énekes-dalszerző is itt énekli majd ‘Jövök haza éppen’. A British Knights-on egy aranyos olasz bandára lehet a hőségben pattogni, a Lo Stato Socialera.

Aki viszont inkább nyitott szájjal dülöngélne melankolikusan egy Foster the People-be oltott Chet Fakeren, annak szintén ugyan itt ajánlanám a belga Lohaust. Az egyéb programok közül kiemelném a Színház és Tánc Sátrat, ami azon kívül, hogy minden reggel jógával vár, a főleg európai (de esetenként akár dél-amerikai) független színházi és kortárs tánc társulatok világát hivatott közelebb hozni a szitizenekhez. Itt érdemes akár hosszabb időt is eltölteni, több mindenbe belekukkantani, hiszen ezek elég tág műfajok, s képviselőik is igen széles spektrumon mozognak.

Szombat

Igen, ezen a napon van a Major Lazer, de azért folytatom, hátha más érdekeset is össze tudunk szedni (ez egy nagyon nem titkolt irónia akart lenni). A csajos vonal máris boldog lehet az A38 felhozatalával, lesz ugyanis Foxes és Paolma Faith, you can rely on me (bocsánat). Szintén szombaton, a Mastercard Világzenei Színpadon Goran Bregovic Wedding and Funeral Band lesz, amivel az igazi balkán életérzést is megismerhetjük, nem csak azt a sztereotíp félét. A Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpadán a Hiperkarma és az Ivan and the Parazol járat csárdást a magyar közönséggel, míg a British Knights-on a holland reggie-vel ismerkedhet az, aki megnézi a Splendid koncertjét.

Minden nap látható a Fuerza Bruta – Nagy Utcaszínház előadásai, akiket minden nagyobb nemzetközi lap az egekbe dicsért. De ha csak leültök az A38 sátra mellett, akkor is valószínű, hogy szembe jön vagy egy teljes cirkuszi társulat, netán ‘csak’ artisták, s talán ez az egyik legcsodálatosabb a Szigetben. Mindig történik valami, és a legváratlanabb helyeken találhatsz rá a legjobb programokra. Ezért a legjobb programokat nem is tudom nektek leírni, mert mindig az a legcsodásabb, amit magatoknak találtok. És ehhez olyan sokat nem is kell keresni…

Vasárnap

Az utolsó nap nem a Nagyszínpadon lesz a legizgalmasabb (azért Limp Bizkit, meg Rudimental lesz, ha valakit érdekel). Az A38-on José Gonzalezt kihagyni szinte bűncselekmény, később pedig Passangeren és a Milky Chance-en lehet felemlegetni minden boldog, vagy épp sebeket szaggató tinédzser élményt. Ezen a napon a fesztiválozók egyik fele még tombolna egy nagyot, nekik a Blues-Irish Színpad tökéletes lehet egy őrült ír tánc végigugrálására, vagy csak a Gyűrűk Ura hobbitpartijainak újrajátszására. Akiknek pedig már inkább a levezető osztagra lenne szükségünk, vagy menjenek vissza a Chill Gardenbe, vagy keressenek egy békésebb színpadot, mint a Fidelio Classical and Jazz Stage-et, vagy a Tábortüzet.

Ez a fesztivál nem véletlenül tartozik Európa legnagyobbjai közé, hiszen amellett, hogy sok a vendég, a színpadok és lehetőségek száma is elképesztő. És habár pontosan tudom milyen varázsa van az Auchan parkolójának, azért legalább egyszer érdemes bejönni korábban (sátrazók előnyben), kicsit felfedezni ezt a hatalmas területet, amin ez az elképesztő egy hetes összművészeti őrület elterül.