A természetbe hív vissza Дeva új klipje
december 20, 2021

Takács Dorina Дeva névre keresztelt zenei projektjét már aligha kell bemutatni bárkinek: a tavalyi év nagy felfedezettje idén már gyakorlatilag az összes nagyobb alternatív zenei fesztiválon a húzónevek közt szerepelt, az underground körökből kitekintve pedig a Campus fesztiválon is fellépett, és még a közmédia is készített vele interjút.

A fellépések ilyen hirtelen megszaporodásával érthető, hogy az egyre jobban bővülő repertoár, amelyet a koncertek közönsége immár jól ismerhet, nem került még rögzítésre album formájában. Azonban ami késik, nem múlik, és 2022 elején most már bizonyára kézhez kaphatjuk Csillag néven. Ennek előfutáraként jelent most meg a ‘Fa lenni’, amely Дeva eddigi stílusához hűen egy népdal szövegét veszi alapul.

Mint mindeddig, a magyar népzene pentatonikus dallamvilágának és a hátborzongató tercpárhuzamoknak energiáit közérthető módon ötvözi az elektronikus zenei alap lüktetésével.

Fotó: Erdélyi Flóra

Ősi és mai, természetközeli és városi elemek ilyen egyszerű, őszinte módon történő összefogása olyasmi, ami méltán számíthat a széles körű elismertségre. Ahogy Sajó Dávid is kiemelte a vele folytatott beszélgetésében, Дeva a Mordái zenekarhoz hasonlóan a hazai underground közeg újra fellángoló, vagy talán mindig is lángoló népzene-igényét elégíti ki, éles kontrasztban a „népzenei motívumokat sokszor elég olcsón” felhasználó, azokat a matyóhímzéssel és magyarzászló-lengedezéssel összekötő, s ezzel teljesen komolyanvehetetlenné üresedő magyar popzenei jelenségekkel.

Amíg Дeva zenéje sikeresen kerüli el a népzene feldolgozásának közhelyeit, és nem elégszik meg a felszínes, megúszós megoldásokkal, az új dalhoz társuló, Bertók Andrea által rendezett klipről ez annál kevésbé mondható el a természetbe vágyódás – a (pop)kultúrában szintén unalomig felhasznált – tematikájának vonatkozásában. A záró jelenetsor ’fává levését’ leszámítva mintha nem lenne igazán átgondolva a videó, ami Дeva egyébként mindig kiszámított és autentikus látványvilágához, főleg a ‘Witchcraft’ klipjéhez mérten visszalépésnek tűnik.

A Csillag című lemez bemutatója január 29-én lesz a Trafóban – esemény itt, jegyek pedig itt.

  • Дeva egyre inkább kibontakozó munkásságára a Music Moves Europe Awards is felfigyelt, és jelölték 2022-es díjukra. Ha úgy gondolod, hogy megérdemelné ezt az elismerést, azt itt tudod szavazat formájában kifejezni.