Czeglédi Szabolcs kedvencei az idei Isolation Budapestről
október 10, 2023

Idén másodjára kerül megrendezésre az Isolation Budapest, ami tavaly a szervezők várakozásait felülmúlva teljesített, olyan előadókkal a színpadon mint a Black Country, New Road. Szombaton is hasonlóan izgalmas lineup érkezik az Akvárium termeibe, az esemény főszervezője és ötletgazdája pedig összeszedett pár infót az kedvenc idei fellépőiről.

Chubby and the Gang

Tavaly márciusban írt Deli Soma, hogy épp Londonban van és The Chats koncertre igyekszik, de a vendégzenekar tartja inkább lázban. Akkor néztem utána a Chubby and the Gang-nek, akikről először az a mondat jutott eszembe, amit Sajó mondott akkor, amikor megismerkedtem Pándival: “Szasza és Pándi megismerkedtek, a dolog, amitől legjobban féltem. Pándi + Szasza kb olyan lehet, mint amikor Sid Vicious-t basszerozni tanította Lemmy.”

Na, a Chubby and the Gang 28 perces, Speed Kills című lemeze tényleg olyan, mint egy basszusgitárkurzus Lemmy-vel és Sid-del.

Má Estrela by Pedro Alves Sousa

Mikor 2021-ben Lisszabonban voltam, Elias Ronnenfelt ajánlotta, hogy csekkoljam a ZDB nevű koncerthelyszínt. Az ott-tartózkodásunk alatt Pedro Alves Sousa ‘Má Estrela’ koncertje volt az egyetlen meghirdetett esemény. Egy nagyon kedves portugál barátomat, Euricot kérdeztem, azt mondta Gabriel Ferrandini-t ismeri a zenészek közül, egy király experimental jazz dobos, gondoltam nagyon nem lőhetek velük mellé. (Érdekes adalék, hogy amikor az Iceage Lisszabonban vette fel a legutóbbi lemezét, Elias Ronnenfelt pont Gabriel Ferrandini-vel játszott egy koncertet, ahol Ferrandindi dobolt, Elias harmónikázott és verseket szavalt)

A ZDB-ben az utolsó darab elérhető jegyet vettem meg és beültem a vaksötét terembe, aztán mikor vége lett, az jutott eszembe, hogy utoljára akkor kóvályogtam így az utcán mikor kijöttem a moziból az Under The Silver Lake után. Az Under The Silver Lake-et is újra megnéztem, várom, hogy újra hallhassam a Má Estrela koncertet, nagyon jól fog állni a megújult Lokálnak! Sok zaj, minimál dobolás és a portugál újhullámos jazz szcéna egyik legkiemelkedőbb alakja, Pedro Alves Sousa szaxofonos.

COUCOU CHLOE

Amikor 2019-ben meghallottam a GECKO című számot (azon belül is egyből kb 15-ször egymás után a 00:58 – 01:08 közötti 10 másodpercet, ahol az amúgy is ice cold alapot egy kutyaugatás kezdi dominálni, hogy aztán egy – a mixbe tökéletesen passzoló – kutyanyüszítés vessen neki véget), egyből lekötöttem a Bánkitó “legendás”, elmaradt 2020-as programjába.

Ekkorra egyébként COUCOU CHLOE, Shygirl és Sega Bodega már két éve megalapították az egyik legmenőbb kollektívát a NUXXE-t, sőt COUCOU CHLOE a divatvilág egyik legkeresettebb előadójává vált, amiben nagy szerepe volt annak, hogy Rihanna az egyik számát választotta a new york-i Fenty x Puma show-ba. Érdekes, hogy szerintem itt-ott hallatszik COUCOU CHLOE zenéin a klasszikus french touch, de mindig olyan nyugtalanító irányba viszi el, hogy ettől lesz igazán future és semmihez sem fogható szinte minden zenéje. Paraaaa csontig hatoló, stroboszkópos klubhimnuszokkal zárjuk majd tehát a 2023-as Isolation Budapestet a KisHallban.

Cosmo Pyke

Pár éve Soma Nóvéval tüzet raktunk Tökön és akkor mutatta Cosmo Pyke-tól a Great Dane-t. Emlékszem, hogy először azon gondolkodtam, hogy annyira király a dobsáv, hogy ha leszednénk róla minden mást, kb megállná a helyét a Birdman-ben. Az az EP tökéletes korlenyomata a 2017 körüli London undergroundjának, de eggyel könnyedebb, mint a korszakra nagyon jellemző jazz inspirálta punk, lo-fi cuccok King Krule-lal, Yellow Days-zel az élen. Annyira easy minden, amit ez pali csinál, kis zenélés, kis Frank Ocean klip, kis deszkázás, kis graffity, kis modellkesés okiba. Előtte Pom Poko, utána Wu-Lu és Nick Hakim.

Panchiko

Miután elolvastam egy VICE cikket a Panchiko sztoriról, egyértelmű volt, hogy szeretném őket elhozni az Isolation Budapestre, az egyik legkülönösebb zenekari történet volt, amit valaha olvastam. Bár a 2000-ben megjelent D>E>A>T>H>M>E>T>A>L című album létezéséről nagyjából 20 éven keresztül nem tudott a világ, hangzásban 10-15 évvel megelőzte a korát. Furcsa belegondolni, hogy a 2010-es években felfutó lo-fi, shoegaze, hálószobapop korszak előtt 10 évvel már megszületett ez a lemez. A 30 példányban megjelent album egyikét valaki a lemezborítója miatt megvette 2016-ban egy random nottinghami charity shop-ban, majd a 4chan-en próbálta kideríteni, hogy ismeri-e bárki a zenekart. Az egyetlen info a Panchiko-ról csak a lemezen található négy keresztnév volt és a megjelenés éve (2000).

Az EP keringett az éterben, aztán egy kaliforniai YouTuber megosztotta 10.000 követőjével, majd önálló életre kelt Redditen, Discordon, Youtube-on és egy angol rajongó elkezdte vadászni, hogy ki lehet a négy keresztnév mögött álló zenész, majd a sikertelen hadjárat és a motivációvesztés után többen arról kezdtek beszélni, hogy ez egy hoax és valószínűleg a névtelen 4chan user próbálja így népszerűsíteni a saját lemezét. Aztán valaki a CD hátulján található kódról beazonosította, hogy egy nottinghami Oxfam boltból származik a lemez és a keresztnevek alapján találtak egy Owain nevű férfit Nottingham-ben, akinél elkezdtek online érdeklődni a Panchiko-ról.

Rövidre zárva… Owain akkor még azt hitte, hogy ez egy vicc, de közben akkora lett a hype, hogy összeállt a régi gimis banda és tavaly, 22 évvel a lemezmegjelenés után egy sold-out UK & USA turnéval indultak el, idén megtöltötték a los angeles-i Fonda Theatre-t, most pedig első EU turnéjukra indulnak a legendás lemezzel, aminek az Isolation Budapest is része lesz október 14-én!

Danz CM (fka Computer Magic)

Tavaly a TV Girl supportjaként jött az Akvába Danz CM, aki korábban Computer Magic néven jelentett meg lemezeket. Én nem ismertem őt a TV Girl bejelentés előtt, viszont kíváncsi lettem, amikor Szabó Benedek írt, hogy ő csak miatta jön majd a koncertre. Benedeket ritkán hallom káromkodni, de amikor felcsendültek a Fuzz című szám első hangjai, azt mondta, hogy “figyelj, ez egy baszott nagy sláger”.

Igaza volt, azóta akárhányszor meghallom a Fuzz refrénje, századik alkalommal is azt érzem, hogy ez TÉNYLEG EGY BASZOTT NAGY SLÁGER! Amúgy Danz CM alapította a Synth History magazint, ami szintetizátorokat és az azokat használó zenészeket hivatott bemutatni, így a Synth History-ben megszólalt már többek között Trent Reznor, Jean Michel Jarre, és Flying Lotus is. A jövőheti Isolation Budapest számomra egyik leginkább várt pillanata, hogy meghalljam Danz CM-től a Fuzz-t.

Darage

Szerintem kb 10 éve Fishing On Orfűn megtalált két srác, mondták, hogy “hello, nem volt a rossz a koncert, nekünk is van egy zenekarunk, egy éven belül hallani fogsz rólunk”, így is volt, sőt két legendás Panel Surfers koncertélményem is van, egy a Kolorádóról, egy pedig a Societé-ből, mikor tatabányai punkok szállták meg a Sas utca legimpozánsabb épületét. Panel Surfers már nincs, ennek a posztnak pedig a korábbi szövegek logikáját követve a Darage-ról kellene szólnia, de mivel ezeket a posztokat én írom, így szerencsére nincs szabály, úgyhogy valójában annyit szeretnék mondani, hogy Mutter Fecót, a város legkirályabb pizza chef-jét színpadon látni mindig egy valóra vált álom, legyen az Panel, Pony, vagy Darage! És óriási extra, hogy a gitáros karrierje nagy részét a kispadon töltő, ám addig is keményen edző Bence Kálóczit végre becseréli a csapata, hogy a 2015-ös váci vigaszságok után október 14-én újra bizonyíthassa, hogy a ROCK ÖRÖK ÉS HALHATATLAN. Micsoda rocklexikonba illő rocktörténelmi pillanat, a Darage nyitja majd a KisHallt az Iguana Death Cult és a Chubby and the Gang előtt!

Nick Hakim

A fesztivál főfellépője, Nick Hakim nem spórol a kilométerekkel idén, év elején US + EU lemezbemutató kör, aztán turné a Big Thief-fel, utána Weyes Blood-dal, most pedig a Lil Yachty turnéból csekkol ki pár napra, hogy szombaton fellépjen az Isolation Budapesten. Ideje volt már, hogy ideérjen, utoljára a környéken talán 2017-ben a bécsi Gasometerben lehetett elcsípni, ahova a ‘Green Twins’ című debüt lemezével jött, ami azóta a pszichedelikus soul újhullámának egyik legfontosabb referenciapontjává vált. Alig 10 éves pályafutása során kollaborált már Anderson.Paak-kal, remixelte egyik számát a BADBADNOTGOOD, és Erykah Badu is odaadó rajongással lelkesedik érte, mi pedig nagy eséllyel egy elég next level koncertélményt kapunk majd az Isolation Budapest headliner-jétől szombaton.

Wu-Lu

Na, bevallom, én ezt a koncertet várom a legjobban! A tavalyi MENT-es koncertjeükről legendákat hallottam, de amúgyis Wu-Lu az egyik legkirályabb dolog, ami az angol zenével történt mostanában, ami Damon Albarn-nak is feltűnt, a Blur őket vitte magával a visszatérő turnéjuk néhány állomására idén. Ha szaftosabb ajánlás kell, nézd meg a csókot az Echoes – with Jehnny Beth végén (btw ez az egész koncertfelvétel bomba). VAGY hallgasd meg a Times-t, amit a black-midi dobosával vett fel. Cosmo Pyke és Nick Hakim között Wu-Lu a NagyHallban.

Már ez is elég extra program lenne egy este alatt, de rajtuk kívül lesz még Wavy, Nóvé Soma The Night Of The Vampire projektje, amiről itt írtunk, a The Wild Stage, konkoi és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely közös produkciója, Pom Poko és az Iguana Death Cult.

  • Jegyeket erre, eseményt pedig erre találtok.