Vérvörös cipők menni Berlin
március 24, 2014

Az Arctic Monkeys AM és a Beady Eye BE című albuma után a Blood Red Shoes-t is elérte az új divat: nevezzük el az új albumot magunkról. Igaz, ebben az esetben nem egy mozaikszó készült, hanem a zenekar neve teljes egészében az album neve is. A duó negyedik albuma ez, amelyet teljes egészében Berlinben vettek fel hat hónap alatt, mindenféle külső segítség nélkül. Még a zenekarral rendszeresen közreműködő Mike Crossey-t is kihagyták a munkából. Kiadójuk a Jazz Life Records.

Az album promóciójához igen érdekes módszert választottak. Bejelentették, hogy az első kislemez megjelenése attól függ, hogy mikor szkennelik be azt a tíz QR kódot, amelyeket 10 különböző városban helyeztek el a világ minden táján. Ha mind a tíz kód megvan, akkor a zenekar Soundcloud oldalán elérhető lesz a ’The Perfect Mess’.

Április 2-án kis hazánkba is ellátogatnak. Új albumuk megjelenésének apropóján az A38 hajón hallhatjuk és láthatjuk majd őket.

Ezzel az albummal Laura-Mary Carter énekes-gitáros végleg kedvenc énekesnőim sorába került. Ezen az albumon megmutatta hogyan lehet vagánynak és érzelmesnek lenni egyszerre, persze mindezt nőiesen. Mind főszólamként, mind vokalistaként nagyot alakít. Blood red-éknek most is sikerült telt hangzást csinálni, ami nem pusztán a gitárokon múlik, Steven Ansell dobos munkája is sokat hozzátesz ehhez. Az eddig megszokott energikus dalok punkos, rokkenrollos jellegébe most beépültek a blues-os, pszichedelikus elemek.

A Blood Red Shoes a ’Welcome Home’ című instrumentális szerzeménnyel kezdődik. A cím után meglepő mekkora zúzás ez a bevezető. Az ’Everything All At Once’ formájában megkapjuk az album első teljes értékű dalát. Egy húzós gitártéma, jó énekdallamok. Eztán az első kislemez dal következik az ’An Animal’.

A ’Grey Smoke’ először a Band Of Skulls ’Blood’ című dalát juttatta eszembe, de a második hallgatás után már teljesen Blood Red Shoes dalként szólt. Ebben a dalban érezhető egy kevés blues-os hatás. A promóció kapcsán már említettem a ’The Perfect Mess’-t, ami akár lehetett volna az album címadó dala is.

A ’Behind The Wall’ egy igazi fülbemászós poposabb jellegű dal a lemez felénél. A zeneértők számára a ’Stranger’ egy különlegesebb szerzemény lehet, ugyanis 6/4-ben van. Egy kis pszichedelikus hatást kölcsönöz a dalnak egy valószínűleg billentyűs hangszerrel rögzített szólam, amit a dal elejétől a végéig hallhatunk. A ’Cigarettes In The Dark’ tökéletesen mutatja, hogyan lehet az énekrészeket jól felosztani egy olyan zenekarban, ahol két énekes van. Az album zárásaként a ’Tightwire’ című dalt hallhatjuk.

A Blood Red Shoes egy igazi Blood Red Shoes album, de semmi több. Amikor először hallgattam az albumot valami hasonlóra számítottam, éppen ezért csak négyes ez a lemez. Itt meghallgatható: