Sötétbe burkolózik a lehetőségek dala, újragondolt szerzeménnyel jelentkezik a Belau
október 2, 2020

Februárban, még a világ fejtetőre fordulása előtt csíptük el legutóbb a hazai elektronikus színtér talán legfáradhatatlanabb formációját, a Belaut. Akkor még a második nagylemezük formálódásáról, a tengerentúli fellépésekről, valamint az utazásból és élményekből fakadó inspirációról beszélgettünk. Azóta a Colourwave LP több mint félmillió streamnél jár, a zenekar több nemzetközi médiumnál letette a névjegyét, a fő ihlet viszont ideiglenesen kényszerszünetre került, a világlátás most csak emlékek és vágyakozások szintjén segíti őket. Most mégis egy újragondolt dallal kopogtatnak a sötét és misztikus hangzásokat kedvelők ajtaján, amelyről Kedves Péter mesélt nekünk. Dalpremier a KERET blogon!

Egy rövid gyorstalpaló annak, aki eddig még nem botlott bele a duó munkásságába: a négy és fél éves formáció közel 200 koncertet adott eddig 23 országban, az évek során pedig olyan helyszíneket is zsebre tettek, mint a Primavera vagy az SXSW, dalaik pedig a BBC Radio 1 és a KEXP rotációjába is beküzdötték magukat. 2017-ben Fonogram-díjat kapott első lemezük, jelenleg pedig már egymillió streamet jegyeznek. Tavasszal jelent meg a Colourwave címet kapó második nagylemezük, melynek bemutatását értelemszerűen átrendezte a vírushelyzet, ellenben így is számos elismerő kritikát olvashattunk róla.

Ezen a lemezen szerepel a zenekar által a „lehetőségek dalának” aposztrofált ’Risk It All’ is, amely most egy egészen különleges formában született újra. Az eredeti szerzeménnyel szemben a dal éjszakai verziója (Night Version) egy misztikusabb, sötétebb világba invitál, mindezt pedig egy minimálra fogott hangszerelés festi meg.

A dal születését, illetve annak körülményeit már Péter körvonalazza:

Május végén jelent a második, Colourwave című nagylemezünk, melyen szerepel a ‘Risk It All’ eredeti verziója is, melyhez egyébként pont tegnap jelent meg egy számunkra nagyon fontos videoklip. Áprilisban szeretnénk kiadni az album deluxe verzióját, amelyen újragondolások, remixek, live sessionök, de vadonatúj dal is lesz. Erről az egyik szemelvény a ‘Risk It All’ éjszakai verziója, ahol egy picit misztikusabb, sötétebb, minimálabb verzióra hangszereltük át a dalt.

Aki szemezgetett már a zenekar szerzeményeiből, annak nem meglepő a számos vendégelőadó, a papírformához mérten pedig a ‘Risk It All’-ban is közreműködik egy „idegenlégiós”, mégpedig a brit Amahla.

Amahla egy nagyon tehetséges brit énekesnő jamaikai felmenőkkel, akire az interneten találtunk rá, emlékeim szerint egy nagyobb zenei blogon. Amikor tavaly év végén Londonban koncerteztünk, akkor volt szerencsénk személyesen is találkozni vele és picit jobban megismerni egymást, amely szerintem sokat hozzátett a dal végső formájához.” – fűzi hozzá Péter, mikor arról kérdezem, hogyan született meg az együttműködés gondolata.

A Belau zenéje erősen táj-, és utazásorientált, aminek határait az aktuális járványügyi helyzet erősen leszabályozza. Ám mikor ennek a hiányáról kérdezem Pétert, gyorsan megnyugtat, az utazásból, mint inspirációs forrásból való merítkezés jócskán túlmutat a fizikai határokon:

Az emlékeken és vágyakozásokon felül utazni azért lehetett ebben az időszakban is, bár sajnos nem nemzetközi szinten, de itthon is számos látnivaló van, és a természetben eltöltött idő nagyon értékes. Augusztusban zenekari szinten is eleget tettünk ennek, de alapvetően az utazás, melyből merítkezünk, túlmutat a fizikai határokon, sokkal inkább belső és önmagunk felé haladó. A fizikai utazás ennek csak katalizátora.”

  • Az új dal mellett bőven akad még történés a zenekar háza táján, áprilisban érkezik a Colourwave deluxe verziója remixekkel, live sessionökkel, valamint egy vadonatúj dallal is, ami viszont még ennél is aktuálisabb, az az október 12-ei lemezbemutató koncert, amit az A38 Hajón csíphettek el.