Fagyos Debussy
március 22, 2014

A kanadai zenei élet közel sem olyan híres, mint az egyesült államokbeli, mégsem nevezhetnénk annak másodvonalának. Legutóbb az Arcade Fire emlékeztethetett bennünket, hogy ez a hideg ország nem csak a hokiról és a juharszirupról nevezetes. Az Austra egy három fős formáció, melynek tagjai régóta vannak a zenei életben. Például a dobosuk, Maya Postepski működött közre a TRUST 2012-es albumán. Az énekes-billentyűs frontember, Katie Stelmanis a ráható zenészek között a Radiohead mellett általában Claude Debussyt is megemlíti, kiskorában ugyanis főleg komolyzenei hatások érték. A harmadik tag pedig Dorian WolfSpiral Beach basszerosa. A banda – a félig lett származású – Katie középső neve után nevezte el magát, ami a lett mitológiában a fény istennőjének neve.

Zenéjük kicsit rideg, a szintetizátor dominanciájának köszönhetően futurisztikus hatást kelt. A mollos hangzásvilág az uralkodó, vidám dallamokat ne is nagyon keressünk a munkásságukban. Nevezhetnénk őket akár a felpörgetett The XX-nek is. Gyakran jelennek meg szimfonikus hangszerek, klasszikus dallamokkal, melyek tökéletes összhangban állnak ilyenkor a sejtelmes Austra hangzással. A diszkó eleminek használata is gyakran megfigyelhető, bár a középpontban általában az ének áll.

Nem véletlen, hogy mindkét album komoly elismeréseket szerzett, és nem egy listán nevezték őket év albumának. A komor, mégis nagyon érzelmes zene, amit játszanak, igazán szuggesztív. Habár épp Kanadában turnéznak, talán egy magyar fesztiválra is eljutnak majd. Mi nagyon szeretnénk!