Körbekérdeztük a zenészeket, hogy miért is nélkülözhetetlen hely az Auróra
június 5, 2019

Budapest egyik kulturális oázisa, számtalan KERET blogos event és szívünkhöz közeli koncert, workshop, közösségi esemény csomópontja veszélybe került. Március elején a józsefvárosi önkormányzat bezáratta az Auróra pultjait minden nap 22:00 után – válaszul a magyar underground szcéna, több mint 30 fellépő összeállt egy támogatói hét kedvéért, hogy pártfogókat gyűjtsön az Auróra hosszútávú fennmaradásáért. Alább bővebben olvashattok a programokról, mi pedig felkértünk pár résztvevőt és Au-közeli zenekart, hogy röviden fogalmazzák meg a hely esszenciáját!

Disco Nap

Nagyon régóta lehet hallani róla, hogy a hatóságok folyamatosan cincálják az Aurórát. Évek óta figyelemmel kísértük ezt, és ha tudtunk, be is szálltunk abba, hogy bármilyen formában segítsünk a fennmaradásban. Valahogy sosem gondoltuk, hogy tényleg megszűnhet. Most viszont igazán ijesztővé vált a helyzet.

Az Auróra számunkra az egyik legfontosabb helye a budapesti underground szintérnek, egy olyan közösségi tér, ahol szabadon beszélgethetünk, rajzolhatunk, ebédelhetünk, meetingelhetünk, táncolhatunk, sok barátunk dolgozik itt vagy kapcsolódik szorosabban a helyhez és a saját koncertjeink miatt a zenekart is fontos élmények kötik ide.

Nehéz igazábóll szavakba önteni, hogy mit jelent mindez. Valahogy így az jut eszembe, hogy _alap_ hogy létezik ez az oázis szerű hely es nem szabad, hogy elvesszen.

Fat & Cute

Egyrészt akár elég lenne annyit mondanunk, hogy az Auban kapható csapolt Kőbányai, és már ez megmagyarázná, miért szuper a hely. De ezen felül is bőven van miért szeretni:

Zenekari szempontból a kevés helyek egyike, ahol tök korrekt feltételekkel lehet fellépni, jó arcokkal a keverőpult mögött, akik segítenek megoldani bármit és értik is amit csinálnak.

Meg aztán az udvar hangulata, és persze az, hogy egyébként milyen fontos szerepet tölt be az au a civil társadalomban, és tényleg sorolhatnánk még. De a csapolt kőbányai, na az tényleg külön bónusz.

Duke Bluebeard

Szerintem azért fontos az Auróra, mert nagyon széles körből fogad be programokat, ezzel nagyon sokféle embert vonz egy helyre, akik ott könnyen eszmecserébe bonyolódhatnak.

TPSRPRT

Négyszer vagy ötször játszottunk az Aurórában és szinte mindegyiken emlékezetes flow-k alakultak ki. Sokat fejlődött a hangrendszer is azóta. A hangtechinkustól a szervezőkig mindenki kedves, értelmes, jófej és laza.

A legértékesebb dolgok nem dolgok. Idő, energia, élmény, egészség és emberi kapcsolatok, meg ilyenek. Ezek mind bele lettek téve az Aurórába, ezért nem érdemes hagyni bezáratni.

Van egy olyan mondás hogy: „You gotta fight for your right to party” (Beastie Boys). Az egyetlen magyar kulturális hozadékunk az, hogy tehetetlennek hisszük magunkat, ezért lehet ebben az országban évszázadok óta kihasználni az embereket.

A problémák nem azon a szinten oldhatóak meg, mint amelyiken azok létrejöttek. A fiataloknak ki kell állniuk a szabadságuk mellett, mert különben elveszik tőlük a fiatalságot magát.

Az Auróra egy bátor DIY kezdeményezésből lett fontos szellemi csomópont. Aktuális és közvetlen szellemiségben működik, és olyan dolgokat szolgál, amelyek szélesítik és színesítik az ember látóterét.

Siketfajd

Az Auróra egy kibaszott fontos hely! Amellett, hogy teret ad a civilszervezeteknek és kiáll az igazságtalan dolgok ellen, ne feledjük, hogy az egyik legjobb koncerthely a budapesti underground szcénában.

A rohamosan fogyó helyek között nagyon fontos lenne, hogy az Auróra megmaradjon. Rengetegszer szippantott már minket ebben a pincében magába az éjszaka. A legőrületesebb dolgok történtek itt velünk és nem titok, hogy a zenekarból hárman is aktív részei vagyunk az Auróra közösségének. A pultban dolgozva is kurva jó estéket éltünk itt, tényleg hatalmas kár lenne ezért a helyért.

Gyertek, és 22:00 után, mikor a pultosok már csak orrukat lógatva nézik, ahogy a kintről behozott dobozos söreiteket isszátok, kínáljátok legalább meg őket!

  • A Siketfajd és a későbbiekben szintén nyilatkozó Felső Tízezer holnap be is foglalja az Aurórát!

Agavoid

Az Auróra szerintünk nélkülözhetetlen pontja a városnak, egy kulturális oázis, ahol az emberek nyitottsága a művészetek és egymás felé alapvető elem.

Adottságai miatt koncertek, dj setek, kiállítások, workshopok, előadások, kerti borozgatások, de akár délutáni nyugis beszélgetesek, projektelések helyszíne is lehet, ami sajnos egyre jobban hiány a városban. Sokszor adott már terepet a mi koncertjeinknek is, ezek mindig emlékezetes esték voltak, tök jó a közeg!

Giliszta

Az Aurórában koncerteztünk életünkben másodszor, Budapesten először. Azóta is többször léptünk fel itt, mindig nagyon élveztük a szabad légkörét, mert sosem volt gáz egy kis csúszás, és könnyen összejött a teltház. Reméljük, hogy még sok jó bulit tarthatunk e hely zúzógyomrában, hajrá Auróra!

Törzs

Többször volt szerencsénk játszani az Aurórában. És persze még több alkalommal jártunk ott koncerten, workshopon részt venni, vagy csak lenézni egy sörre. A sajátos hangulatát nehéz leírni.

Az első szó, ami eszünkbe jut: a szabadság.

Jó hely. Szeretünk ide visszajárni.

Felső Tízezer

Nem szeretnénk valami elképesztően kietlen és viharvert képet festeni a budapesti klubéletről, de így is elég egyértelmű, hogy nagyon sok idő óta ez a legnagyobb mélypont a pesti klubszíntéren és így kiemelten fontosak az olyan helyek, amilyen az Auróra is.

Az Auróra nemcsak azért nélkülözhetetlen, mert koncertek és bulik vannak itt, hanem elég sok, a zenekar szerint is kiemelten lényeges ügyért tevékenykedő civil szervezetnek ad helyet.

imanexperiment

Jelenleg borzasztóan kevés olyan hely működik Budapesten, mint az Auróra, és ez óriási nehézséget okoz az underground színteret képviselő független művészeknek és zenekaroknak. Az Auróra nélkül szinte lehetetlen helyzetbe kerülnénk.

Nekem azért is nagyon fontos, mert zenészileg a top 5 legjobb emlékem közül több is hozzájuk fűződik. Az Aurórában adtam az első teltházas koncertemet és az első lemezbemutatóm is ott volt. Kezdő rendezvényszervezőként is számíthattam rájuk, anno nagyon szívesen fogadták az ötletet, hogy náluk legyen az első Rrriot Nerdz fanzine est, ami szintén nagyon jól sikerült. Szó nélkül kisegítettek már olyan helyzetben is, amikor épp sürgősen szükségünk volt egy helyre, hogy pár órát gyakorolni tudjunk egy felvételhez. Azokban az időszakokban, amikor épp nem koncertezem, vendégként is sokat járok hozzájuk.

https://www.facebook.com/auroraunofficial/videos/296599091282781/

Az új rendszer beindításához az Auróra tehát június 3. és 10. között támogatói hetet tart, ahol a több, mint 30 zenei fellépő mellett jóga, workshopok, beszélgetések és filmvetítések is lesznek, na meg az új közösségi kert is bemutatkozik a nagyközönségnek.

Az olyan feltörekvő és számunkra kedves bandák mellett, mint a Fat & Cute, a Blue Tips, a Warshow, a Quiet Kid and the Speakers, a Kösz Vitya vagy a Siketfajd érkezik a nemrég új klippel jelentkezett Carson Coma, a friss KERET Session videóval büszkélkedhető Felső Tízezer, a Gustave Tiger, Korb Géza pedig egy éjszaka alatt Puma Danger és Rock Band For Old Men felállásban is megjelenik.

Mindezek mellett a hét talán legnagyobb dobása a Ricsárdgír zenekar akusztikus koncerttel egybekötött jótékonysági aukciója lesz, ahol Márton Dani vezetésével lehet majd olyan dolgokra licitálni, mint Gulyás Márton börtönt megjárt narancsfestékes cipője vagy Soros György növényei nemzetközi civil szervezetének bezáratott budapesti irodájából. Ugyancsak akusztikus felállásban jön Zanzinger és Duke Bluebeard.

Mélyebbre nyúlva a föld alá fellép a támogatói héten a magyar punk színtérről többek közt a Fake Shakes, a Demoscene, a Gear és a Megtűrtek is, a hip-hopot pedig Gazsi Rap Show képviseli majd, akinek az egyik festményére is le lehet majd csapni az aukción. Végül, és csak a napi bontásoknál utolsó sorban érkeznek a Deep Glaze fiúk egy dj szettre, a teljesen kivájt fülűek pedig a PÉNZ DJ-ire tombolhatnak majd vasárnap hajnalig és a pénteki napon velünk is találkozhattok.

A részletes programbontást és eseményeket ITT találjátok.

Iratkozzatok fel ti is rendszeres adományozónak, hogy megtarthassa irodáját a házban lévő 12 szervezet, hogy az Auróra továbbra is otthont adhasson évi több száz civil szervezet programjának, hogy fennmaradjon Magyarország egyik utolsó szabad tere! Ezt pedig ITT tehetetitek meg.