Hőhullám, programözön és töretlen népszerűség: helyzetjelentés a 15. Ördögkatlanról
augusztus 4, 2022

Idén augusztus másodikától hatodikáig 15. alkalommal kerül megrendezésre a gyönyörű villányi borvidéken (és hatalmas kánikulában) az Ördögkatlan Fesztivál.

,,Tudhatjuk, velünk lesz két örökös védnökünk, Cseh Tamás és Törőcsik Mari. Azt is tudhatjuk, vigyázó szemmel figyelnek fentről, jól csinálunk-e mindent.”

Ez az esemény Facebook leírásában szereplő két mondat sok mindent elárul a jubiláló nyári mulatság szellemiségéről: izgalmas zenei és színházi produkciókból egyaránt zavarba ejtő mennyiségű található a fesztivál több mint negyvenoldalas programfüzetében.

Az egymástól igencsak távol eső helyszínek miatt az átlagosnál is reménytelenebb próbálkozás lenne mindent befogadni – főleg, hogy a töretlen népszerűségnek örvendő fesztiválon idén sem magától értetődő, hogy az ember az összes előadásra bejut, amire szeretne.

Fotó: Hock Zoltán

Minden jel szerint tehát egy perce sem lesz unatkozni annak, aki az elkövetkező napokban a Művészetek Völgye déli rokonára bízza magát. Zenei programok terén a magyar alternatív rockzene olyan nagyöregeitől kezdve, mint a Kiscsillag, az Európa Kiadó vagy a 30Y, az idei Kikeltető résztvevőin, Hegedűs Józsin, Laurán, a Hocuspony-n és a Pandora Projekten át a ghánai Alostmenig (akik olajoskannából készült buherahangszerrel, és transzba ejtő ritmusokkal hívnak táncba) igencsak széles a választék.

A Katlanon viszont a nemzenei programok legalább annyira fontosak, mint a bulizás, szóval ajánlatos a hajnali órák helyett a koradélutániakra összpontosítani az energiákat. Aki szívesebben választaná az előbbi idősávot, színház helyett pedig elektronikus zenére fáj inkább a foga, annak a (sajnos) szintén jelenleg zajló, csodálatos Gólem Fesztivál jó alternatíva lehet.

Fotó: Illés Péter / forrás: Ördögkatlan Facebook

Nehéz szívvel írok le ilyet, de bizony az Ördögkatlanon a hatalmas távolságok miatt saját autóval a legkényelmesebb közlekedni – bár az óránként induló buszjárat, vagy a stoppolás is kellemes alternatíva. Az elszántabbak bevállalhatják a félórás bringázásokat is, de a tűző nappal azért számoljatok.

Bár idén, a tavalyival ellentétben nem lesz KERET-program a fesztiválon, egy cikkben még beszámolunk a fesztivál egészéről a jövő hét folyamán. Addig is ajánljuk mindenkinek, hogy a maradék három napra csöppenjen bele az Ördögkatlan varázslatos világába!

Kiemelt kép: Pál Zsombor