Régi ismerős új színtéren
február 16, 2016

Ha valaki megkér, hogy sorolj fel olyan könnyűzenei bandákat, amiknek női énekesük van, az sima ügy. Ha hozzáteszem, hogy de a stílus legyen psychedelic, meg rock, meg blues, úgy már nehezebb a dolog. A toplistákat alkotó popsztárok túlnyomó többsége ugyan nő, de ezekre a műfajokra ez messze nem igaz. S habár szerencsére a magyar zenei szcéna kevésbé populáris mezein is találkozhatunk pár ikonikus női idollal, mint Péterfy Bori, vagy Sena, mindig öröm új neveket köszönteni ebben a sorban.Őszintén szólva, mikor anno a Megasztár előválogatóján megláttam Galambos Dorinát, eszembe nem jutott volna, hogy egyszer ilyen minőségben írhatok róla. Márpedig igen szép zenei múltja van (azt pl. tudtátok, hogy LFZE-t végzett?), főprojektje, a Mrs. Columbo kiváló produkció, ami nagyon szép utat járt be azóta, hogy mi interjúztunk velük. Amikor először hallottam az új produkcióról, akkor egyből bevillant egy rémkép Britney Spearsről, ahogy az I love Rock ’n’ Rollt énekli.

És pont emiatt estem ki a kis irodai forgósszék műanyag karfái közül.

A River of Lust ütős, masszív, dögös. Dorina énekéből ömlik a „lust” (=testi vonzalom), az elmaradhatatlan megafon effekttel és helyenként MikroKorggal kiegészítve. Mögötte Almási Tamás hozza a büntető alapokat amik olyan szilárdak, hogy a baltát neki lehetne támasztani és Erdős Szabolcs játsza a varacskos, fuzzos gitárriffeket, valamint a néhol egészen indusztriálba átcsapó szólókat. Rég hallottam ennyire klasszikusan rockos dallamokat.

A csapat eddig egy EP-t adott ki, ami rendhagyó (rend-visszahozó?) módon kazettán jelent meg. (Épp ezért van A és B oldal is, ami már szinte retro számba megy.) A Chewing Gum tavaly novemberben debütált, az Isle of Mant is megjelentető Concorde Nation Recordsnál.

Az EP címadó dala adja meg a zenekar stílusának igazi eszenciáját. Kőkemény rock riffek, kicsit garázsos, kicsit punkos is helyenként, meghintve egy ici-pici elektronikával. A dob biztosítja a folyómedret, a gitár hol a víztükör csillogását, hol pedig a kövökön átzubogó folyó vadságát jeleníti meg. Az ő hangorkánjukból pedig egy énekével vadul csábító szirén emelkedik ki.

  • Az ilyen zenét azonban mindig élőben érdemes meghallgatni, ezért mindenképp nézzetek be február 19-én a Showbarlangba!