Kipróbáltuk, milyen igazán aktívan részt venni az új Gólya fészkének építésében

Cikk

március 13, 2019

Varga Orsi

1093

Korábban el sem tudtam képzelni, hogy akad olyan hely Budapesten, ahol ha péntek este 11-kor almafröccsöt kérek nem azt kérdezi a pultos, hogy “He?”, hanem azt, hogy milyen arányban adhatja? Márpedig létezik. Ez a hely a számomra igen kedves Gólya.

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem kell bemutatni a Corvintól egy hosszúlépésre, a Bókay utcában található fészket. A teljes nevén Gólya Szövetkezeti Presszó és Közösségi ház 2013-óta működik a nyolcadik kerület szívében, helyet adva mindenféle kulturális eseménynek.

Jómagam először a Tindia moldvai táncház alkalmából csöppentem oda. Az egyenetlen padló és a szűk hely ellenére fergeteges hangulatú buli kerekedett és ez azóta is mindig így van, akárhányszor arra járok. A koncertek és a filmvetítések mellett könyvbemutatókat és különböző társadalmi problémákat tárgyaló beszélgetéseket is szerveznek. Valamint a környező irodaházakban nagy népszerűségnek örvend a Gilice Konyha, ami hétfőtől péntekig változatos és otthonos főztjével várja az ebédelni vágyókat.

A végtelenségig lehetne sorolni, hogy mi minden történt már a Gólyában és miért érdemes odajárni. Számomra mind közül legfontosabb az emberek. Az emberek akik oda járnak, az emberek akik kemény munkával fenntartják ezt a helyet, egyszóval a közösség.

Hamarosan azonban költözésre kényszerülnek. Aggodalomra semmi ok, az új hely már meg is van, az Orczy téren található “új Gólyában” nyár óta folynak a munkálatok.

Nem csupán nagyobb tér áll a koncertek és a vendégek rendelkezésére, hanem más szervezetek is helyet kapnak majd. Többek között a Mérce irodája és a Gólya napközije, a Gólyafészek is bővül. Az építkezést többféleképpen is lehet támogatni, bármilyen segítségnek örülnek!

Ha nektek is a szívetek csücske ez a költöző madár vagy szerettek barkácsolni, menjetek ti is önkéntesnek, a hét minden napján várják a segíteni vágyó kezeket! Munkára a Facebookon megtalálhatóGólya Építők csoporton keresztül lehet jelentkezni.

Lányoknak és fiúknak is akad meló, sőt, kitűnő lehetőség tanulásra, testmozgásra és feszültséglevezetésre! Számomra a bontott téglák tisztogatása igen meditatív tevékenységnek bizonyult.

Ezen felül anyagi segítséget is elfogadnak a Szövetkezet számlájára. Jelenleg pedig az MKKP pályázatán lehet az új Gólyát segíteni egy szavazattal március 15-ig, hogy anyagi támogatásban részesülhessen a projekt!

Néhány elcsípett pillanat a felhőtlen munkálatokból, hogy neked is megjöjjön a kedved az építkezéshez:

 

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!