Fúvósok ha rockot játszanak
november 9, 2014

Amikor a Kikeltető jelentkezőin scrolloltam keresztül, egyből megfogott ez a bemutatkozás: „Egy fúvószenekari próbán az akkor szaxofonozó dobos odament az akkor trombitán játszó énekes-gitároshoz, hogy van-e kedve punk-rock zenekart alapítani.” Ezt akkor eszméletlen menőnek éreztem, hiszen ebből azonnal látni, hogy a srácok több műfajban, több hangszeren is képesek jót alkotni. Ez pedig mindenképp kiemeli őket a döntő mezőnyéből.

Szóval a fúvós srácok nekiálltak rockot játszani. A klasszikus szerzők művei helyett inkább Blink 182-t, The Black Keys-t és Bloc Party-t kezdtek hallgatni, és hamar kialakult indie-rockhoz közelítő saját stílusuk. Én semmit nem vélek felfedezni zenéjükben ami a fúvós múltra emlékeztet, ezt kicsit furcsállom, hiszen ha valaki ilyen gyökerekkel rendelkezik, logikusnak tűnik, hogy azt is beépítse a zenéjébe. Mindettől függetlenül a Twentees egy energikus brigád, akik nagyon kapós dallamokat írnak.

A Kikeltetőbe beküldött számuk a Never Get Enough’ nekem egyből beütött, és a cím hatása érvényesült is rajtam: még jópárszor feltettem otthon, nem volt elég sem egyszer, sem kétszer, sem háromszor. Egyszer még a villamoson is azon kaptam magam, hogy ez megy a fejemben – ilyen egy igazán jó nóta. Az ehhez készült klip is pofás lett, az Irie-nak volt egy hasonló klipje, amiben a grafika és a real videó nagyon ízlésesen keveredik. Mondjuk a „híd alatt álló srác egymagába nyomja a microKORG-ot” című snitt elég fura, de ennyi belefér.

Eddig egy EP-vel jöttek ki a srácok, aminek címe ‘2Face’, és saját elmondásuk szerint olyan, mint egy kaján mosollyal kísért kézfogás a haverokkal miután felcsípted a csajt egy fesztiválon. Hamarosan újra stúdióba vonulnak, na nem azért, hogy csajokat csípjenek fel, hanem azért, hogy a készülő nagylemezen dolgozzanak. Erről Balázs Konrád, a zenekar énekes-gitárosa azt mondta: „A korong a bemutatkozó EP irányait viszi majd tovább, annyi különbséggel, hogy több szintetizátort fogunk rajta használni. Lesz rajta zúzás és egymás vállán sírás is. A lemezformátum már nem annyira menő, mint régen, és egyre nehezebb egy helyen tartani az emberek figyelmét, ezért egy rövid, de konkrét és sokszínű anyaggal állunk majd elő.”

Szerintem szép jövő áll a fiúk előtt, attól függetlenül, hogy megnyerik-e a Kikeltető döntőjét. Egyébként erre az alkalomra különleges felállással készülnek, (remélem fúvósok is lesznek) úgyhogy mindenképp érdemes őket meghallgatni november 29-én a Rohamban!

Szavazz a Twenteesre a Kikeltető döntőjének a közönségszavazásán! Ehhez csak annyit kell tenned, hogy alább megírod kommentként, hogy miért érdemelné meg ez a banda, hogy megnyerje a verseny döntőjét! További információk a szavazásról itt.