Figyelemre vágyik Lil Iom, akárcsak te
november 17, 2018

A napokban landolt az inboxunkban Lil Iom bemutatkozó klipje, ami annyira zavarbaejtően viccesen giccses, mindezt a hip-hop keretein belül, hogy nem tudtunk elmenni mellette szó nélkül.

Talán ki lehet jelenteni, hogy 2018-ra végérvényesen és visszafordíthatatlanul megvetette a lábát a hip-hop trónfosztása itthon is, default formanyelvvé vált, unatkozó tizenévesek már nem gitárt ragadnak, ha éppen minden szar, hanem két „je” között rímekben mondják el bánatukat.

Lil Iom is szép példája lehetne ennek, de miután sokkal lazább, meglehetősen önirónikus, kevésbé komolyanvett a felütés, az egész elsőre szerethetővé válik. Nézzétek meg a videót, alább pedig beszélgetünk az alkotóval.

Honnan jött, hogy megcsináld a Szentimenta klippet / életre hívd Lil Iom alteregódat?

Utolért a new wave rap, elkezdtem megérteni, rákaptam a vájbra. Lil iom egy arc akinek gecire elege van a világból, az emberekből és igazából saját magából is. Kibrándult, keserű csávó aki a budai kastélyában hesszel egész nap. Lil iom full viccből született, írtam pár számot, elvoltam. Aztán rájöttem, hogy valamennyire komolyan veszem a dolgot. Komolyan vett komolytalanság. Elkezdett érdekelni mit rejt ez az attitűd.

Mit az amit te csináltál, és kik segítettek és miben?

Én írtam a szöveget meg a beatet is. A helyszínt meg a videót Vandornyik Dórának köszönhetem akit a momén ismertem meg. A nyersanyagot közösen megfejtve vágtuk meg.

Van bármi előtörténeted zenéléssel?

Producerkedek már egy ideje, jaja. Technot, House-t, néha kis Drum n Bass-t FALMI néven tolom. Zajzenéket, Industrialt, Gabber-t meg a Cavinton alteregóm biztosítja. Meg gitározgatok is, bakancslistás egy punk zenekar!

Miért pont rap projekt lett? Mit gondolsz arról, hogy a hip-hop az új rock’n’roll?

A rap laza, vagány, lényegre törő. Nagyon hiányzott a hasra ütés szerű low effort alkotás. A választás ideális volt, nagyon vérfrissítőnek élem meg a szövegelést. Az új rock n roll? Hát kábé az. Szerintem kúl. Nem várt fordulat a zenetörténetet nézve.

Ez inkább zenei projekt vagy inkább art projekt vagy csak egy geg? Mennyire gondolod komolyan?

Valahol az art projekt és a geg között van. Úgy gondolom, hogy az az igaz amiben hisznek, és én hiszek Lil iom-ba. Mert szugerál, hogy pofázik össze vissza, próbálja megfejteni az élet dolgait de közben látod rajta, hogy ő is bizonytalan mint mindenki más de nem baszakszik, bevállalja érzelmeit minden kicsinyessége ellenére. Magabiztosság árad a szavaiból annak ellenére, hogy azok gyenge és sebezhető lelkiállapotából származnak. Ez milyen képzavar? Ha valahogy jellemeznem kéne a projekt jellegét azt mondanám, hogy számottevő komolytalanság.

Mi a célod ezzel? Mi lesz a folytatás?

Számomra fless a dolog ezért gondolom, hogy másnak is az lehet. Az üzenet valami olyasmi, hogy nyugi haver nem csak neked szar, mindenkinek szar. Ha már ez van akkor éljük meg a vájbot, ne? Van vagy 8 szám amik többé kevésbé kész vannak. Klipp még biztos lesz de adná egy mixtape is! Valszeg lesz is!