Világzene egy másik univerzumból
március 25, 2018

Új lemezük első morzsájával jelentkezik a világzenéből induló, de mára egészen különleges, sajátos hangzásáról felismerhető zenei projekt, az Ethnofil. A ‘The Edge’ a zenekartól megszokott módon ismét elrugaszkodik az előzményektől és egy elmélyültebb, elektronikusabb hangszereléssel repít minket sokszínű világokon keresztül. A felvételek java a kétútközi Graefl Major kastélyának báltermeiben készült, erről mesél nekünk a projekt zenei vezetője, Weil András.

“Szokásunkká vált, hogy évi néhány alkalommal eldugott vidéki helyszínekre elvonulva, mini alkotótáborokban napokig együtt improvizálunk. Rögzítjük a jameket, majd kiválogatjuk a legjobban tetsző ötleteket, amik az új zenék magját képzik. Ezek a szeánszok mindig nagyon kedvesek és emlékezetesek maradnak. Szeretünk együtt lógni, ökörködünk, kísérletezünk, muzsikálunk, kiesünk egy pár napra az életünk standard kerékvágásából.

Ennek komoly inspiráló hatása van a zenére, amit szerettünk volna a felvételekkor is átélni. Közben engem kifejezetten foglalkoztat a hangrögzítés világa és az izgalmas akusztikájú terek, így a két dolgot összekapcsolva elkezdtem vidéki kastélyok, kúriák után kutatni.

Nem kellett hozzá túl sok idő, hogy egy ismerős figyelmünkbe ajánlja a kétútközi kastélyt, amit a 20. század elején a Graefl család épített. Klasszikus főúri vadászkastély a kor csúcstechnológiájával, melyet a szovjet időkben igyekeztek belülről átlagépületté butítani, hogy a helyi TSZ major méltó részét képezhesse. A kórházzöld egyenfalak és ideológiai alapú betontakaró mögül napjainkban épp egy kedves egri házaspár vakarja elő a díszes kézzel festett freskókat. Az ő támogatásuk révén kapott otthont a projekt a kívülről már eredeti fényében pompázó, belülről még felújítás alatt álló épületben. Ezt láthatjátok képeken, a termek akusztikáját pedig hallhatjátok a lemezen.”