Zeneipari tábor leendő fesztiválszervezőknek? Irány Pécs!
március 31, 2017

A PTE Zenélő Egyeteme idén ZEN POP UP SummerCamp néven nemzetközi, angol nyelvű nyári tábort szervez. A tábor a zeneipar alapvető szegmenseinek megismeréséről szól, illetve az ott megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazásáról.

A tábor szlogenje a  „Make your own festival!”  Ez tulajdonképpen az öt nap alatt létrejövő közös munka valódi céljára utal, hiszen a résztvevők a SummerCamp utolsó napján a megszerzett ismereteiket gyakorlatban is hasznosíthatják: nekik kell megalkotni ugyanis a Fishing On Orfű nulladik napján a Borfalu színpad adott sávjának teljes képét (a produkciótól a látványterven át a marketingig). Ezzel kapcsolatban beszélgettünk a programszervező Tóth Barbarával és a programigazgató Beck Zolival, így kicsit többet is megtudhattunk a tábor hátteréről, céljairól, és lefolyásáról.

Beck Zoli szerint a Zen POP UP SummerCampnek mindig is léteznie kellett volna, mióta a Zenélő Egyetem létezik, hiszen a tábor egyik rendkívül értékes eleme, hogy olyan szervezési elve van, mint a ZEN közösségének.  Fiatal egyetemisták, nemzetközileg elismert szakemberek, és tutorok segítségével létrehoznak valamit, ami popkulturális jelentőséggel bír.  A táborral kapcsolatos első gondolatok is ilyen körülmények között kerültek a felszínre. A tábor ötlete – ami egyben ingyenesen látogatható angol nyelvű nyitott egyetem és professzionális intenzív workshop, szellemi közösség és óriási buli, először az Egyetem nemzetközi programsorozatába illeszkedve fogalmazódott meg.

Zoli

A programok három különböző sávba rendeződnek. Délelőttökön nyitott előadásokon vehetnek részt a tábor résztvevői és a populáris zenei kultúra, zeneipar iránt érdeklődők. Ebben a sávban olyan szaktekintélyek tartanak majd előadásokat, akik neve nem csak hazai körökben, de nemzetközi viszonylatban is jól cseng (Dr. Pavluska Valéria, Dr. Barna Emília, Szénássy Alex, Dr. Havasréti József). A délutáni sávtól válik a táborlakók munkája zárt, kiscsoportos workshoppá: három téma közül választhatnak majd a jelentkezők (zene, marketing, látvány), és ennek megfelelően csoportvezetők és senior ZEN hallgatók segítségével igyekszenek majd gyakorlatba fordítani mindazt, amit a délelőtti előadások alkalmával elsajátítottak. A csoportvezetők és seniorok (Egyedi Péter, Baksa Péter, Soltész Péter, Tóth Barbara, Kirschner Petra, Ian O’Sullivan) olyan művelői és tudói adott területeknek, akik tényleges, praktikus tudást tudnak közvetíteni a résztvevők felé.  Emellett pedig esténként night-off programokon ismerhetik meg a táborozók egymást és Pécs városát, annak közösségi tereit és klubéletét  – regionális és országos ismertségű zenészek segítségével (Mörk, Mongooz & The Magnet, Junkie Jack Flash). A napközbeni programok bázisa elsődlegesen a Szenes Klub és a Bölcsészettudományi Kar campusa. A workshopok helyszínei a résztvevők kreativitása mentén alakulnak majd – rendelkezésükre állhat színházterem, hangstúdió vagy akár vágószoba is. Az esti night-off sáv Pécs különböző kultikus szórakozóhelyeinek bevonásával valósul meg (Nappali, Csinos, Cooltour Cafe, Szabadkikötő, Pécsi Est Cafe, stb.).

Annak ellenére, hogy a tábor szinte összes internetes anyaga, és a jelentkezési lap is angol nyelven van, a szervezők szívesen várják külföldi, és magyar diákok jelentkezését is. Apropó, a jelentkezési határidő május 1., szóval még van időtök. Tóth Barbiék elmondták, hogy olyan közeget szeretnének megteremteni a táborlakók számára, ami ténylegesen le tudja képezni az interkulturalitással járó minden pozitív hozományt: sokszínű, nyitott, kreatív közegre számítanak. A tábor nyelve a jelentkezők összetételétől függetlenül angol lesz.

Tóth Barbara, a Pécsi Tudományegyetem BTK HÖK elnöke, és a 30y menedzsere.

Tóth Barbara, a Pécsi Tudományegyetem BTK HÖK elnöke, és a 30y menedzsere.

A tábor tulajdonképpen ajánlható minden olyan fiatalnak, aki nem csak zenét hallgatni szeret, vagy jól érzi magát a fesztiválokon, de már legalább egyszer eljátszadozott a gondolattal, hogy milyen lenne, ha ő maga álmodhatná meg a saját fesztiválját. A többnapos őrület magába foglalja az alkotói folyamat bemutatását a zenészeknek és zenei marketing iránt érdeklődőknek, rengeteg praxist és életszagúságot, a közös alkotás örömét és feszültségét – és persze szórakozást is.

További információkat a táborral kapcsolatban a Zenélő Egyetem honlapján olvashattok, ahol megtalálhatjátok a tábor részvételi díját, és a szervezők elérhetőségét is, de böngészhetitek a június közepi tábor Facebook-eseményét is.

Fotók: Kirschner Petra