Táncra hívja a világ polipjait az YZZO új klipje
augusztus 23, 2022

Szinte pontosan egy évvel legutóbbi klipjük, a Klipszemlén díjat nyert Paranoia megjelenése után újabb anyaggal jelentkezik az YZZO zenekar. Ahogy az a tavaly velük készített interjúnkból is kiderül, ’21-es debütáló lemezükre hosszú évekig készültek – ehhez képest úgy tűnik, gyorsan jön a következő felvonás.

Talán nem független ettől, hogy az Octopus Dance könnyedebb húrokat pendít meg, mint az Inhale/Exhale dalai. Ahogy az énekes-frontember Galambos Dorina meséli:

„Lecuccoltunk Csongrádra Szabó Lacihoz pár napra nemrég, hogy nekiálljunk az új daloknak, amiket ő demók formájában már korábban megosztott velünk. Mivel tök jó időt fogtunk ki, strandoltunk, hekket ettünk, berúgtunk a TP-ben, hazafelé csillagokat néztünk a gáton, utána meg Ford Fairlane-t vinnyogva.

Ebben a szuperboldogságos állapotban nyilvánvaló volt, hogy végre nem egy kesergős dal fog születni! (Mégha korántsem lett jobb körülöttünk a világ az első lemez megírása óta)

Úgyhogy különböző ismeretterjesztő videók hatására elképzeltünk egy táncoló polipot és mivel 8 karja van, kiválóan adta magát ez a kiszámolós a verzékre. Píttel mostanság nagyokat megyünk szövegírásban, sőt a videó ötlete is tőle származik!”

Az YZZO koncertje a Pontoonon (fotó: @vargacsabi)

Nem is csak az ötlet (melynek alapja a Brockhampton Heat-klipjének „lepattant cölöpházak” közé való adaptálása), de a Novák Attila fotós munkáját dicsérő felvételeken kívül szinte az egész klip Kolozsi Peti basszusgitáros munkája. Saját szavaival:

„5 helyszín, 5 take, viszlát. Vágtam már pár videót, de sok közöm nincs a szakmához, viszont valahogy összecseng az én sutaságom az egész történet ad hoc jellegével.”

Szintén Peti árulta el a dalról, hogy: „A szöveg amúgy nem feltétlenül a világ polipjait hívja táncra. Ott rejlik a sorok között egy másik értelmezési lehetőség, miszerint Dorina egy fickóhoz énekel, akit próbál kirángatni abból, amiben éppen van. Ez egy sötétebb képet fest, viszont passzol a dalhoz, ami feszültséggel van tele.”

Nem tudom, a világ polipjai hogy vannak vele, de engem eléggé elkapott a valóban feszültséggel (és disszonanciával) teli szám lüktetése, amelyet pedig remekül ellensúlyoz a hangulatos videó.

Bár az Octopus Dance klipje valószínűleg nem fog a Paranoia nyomdokaiba lépni díjak terén, a zenekar szombati budaörsi koncertjéhez azért mindenképp meghozza az ember kedvét.