„Ha valami megérint abból előbb-utóbb dalszöveg lesz”
szeptember 23, 2021

A hétvégén volt a lemezbemutatója az Yzzonak, akik bár már régóta zenélnek együtt, idén januárban jelent csak meg a debütlemezük. A dalok témájáról, turné tervekről, legújabb klipjükről az együttest kérdeztük.

Hogy alakult úgy, hogy az együttes hatodik évében jelent meg a debüt lemez?

Szabó László(gitár, billentyűk) : Miért, soknak találod? Mi nagyon igyekeztünk pedig, csak elment az idő mellettünk.

Vasalóval egész hamar összehoztunk egy lemeznyi anyagot, de az énekes keresés nem ment könnyen, így aztán ott állt a felvett 9-10 dal évekig meztelenül, instrumentálisan. Majd mikor Dorinát sikerült végre leszerződtetni, felénekelte ugyan a Little Sister c. számot és szuperjó is lett, de valahogy addigra az a lemezanyag már kihűlt. Úgyhogy elkezdtünk egy új albumon dolgozni a nulláról és hát ez sem két hét alatt történt meg…

Galambos Dorina(ének) :  Az Inhale / Exhale lemezt csak 2019 őszén kezdtük összetenni, és a pandémia miatt is kicsit toltunk a megjelenés dátumán, az úgy nem is olyan rossz! Mellesleg Pít sem volt még velünk a kezdet kezdetén, pedig vele lett egész a csapat, és az alkotói folyamat.

Minden dalban ennyire személyes élményekből táplálkoztok, mint a Paranoiában?

Galambos Dorina: Ha valami megérint abból előbb-utóbb dalszöveg lesz. Nem feltétlenül mindig megélt dolgok inspirálnak, van hogy csak szabadjára engedem a fantáziám, pl. lehetek időutazó humanoid robot is, aki a teremtői ellen fordul /Interference/ 

De az biztos, hogy a zene hangulata meghatározza, hogy mi lesz a bemondás, vagy a kép, amit meglátok először, mikor hallgatom, és lehunyom a szemem. Szeretem ezt csinálni, néha nagyon gyorsan megírom, néha sokat szenvedek vele, de a végén nagyon király érzés, amikor elkészül.

Tervezitek a lemezbemutatón túl turnézni a debüt anyagot?

Szabó László: Magyarországon nincsenek turnék a szó klasszikus értelmében. Számomra a turné azt jelenti, hogy beülsz a buszba és legalább három hétig minden este fellépsz különböző városokban. Ilyesmi itt elképzelhetetlen, de nem is bánom. Legyen csak 1 koncert, azon viszont legyenek ötvenezren, ez az amiben hiszek, maradva a realitás talaján. Szerencsére van egy menedzserünk két napja, aki egy oroszlán elszántságával és egy kisboci szelídségével rendelkezik, nagyon sokat várunk tőle, már elkezdte szervezni a jövő évi Puskás Stadiont.

Ha választhatnátok egy mostani magyar együttest egy közös koncertre, ki lenne az?

Szabó László: Vagy egyik sem, vagy mindegyik. De leginkább a Rapülők.

Galambos Dorina: Én mennék egy jó turnét Ék-kel, Abigél-lel, Anna and the Barbies is mókás lenne!

Az interjú elkészülte óta kijött a Klipszemle shortlistje, amiben az Yzzo két klipje is helyet kapott, innen is gratulálunk nekik!

Képek: Varga Csabi