Sárga autó, rock, funk, jazz: itt az első Yellow Mood klip
október 16, 2020

Nálunk láthatjátok először a Yellow Mood első videóklipjét, ami egy roadmovie és egy házibuli keveréke.

A ‘Where do they go?’ című számhoz készült videóban egy régi sárga autóba beszálló férfi látható, miközben felharsan a gitár, a fiú pedig egy stoppost vesz fel a pusztában, aki festegetésbe kezd, míg hátul pörögnek az események: valaki kiabál, valaki smárol, van aki mutogat, egy pedig eszik. A tudatosan építkező szám közepén, ha videót is nézzük, lassan egy buliban érezzük magunkat, amiből kijön a klip végén is látható kijózanodás.

„A dal alapötlete az elején lévő jellegzetes riff volt, amire kialakult egy lágyabb akkordmenet a billentyűkön; később írtunk hozzá egy elszállós verze részt, pörgősebb dobokkal. A végére sikerült kiagyalnunk egy elég furcsa ritmusú, felszabadultabb szólamot, ami kizökkentette a számot az addigi medréből, így egy nagyon folyékony, utaztatós zene született. A szöveget utána már könnyen hozta magával a téma hangulata: benne van az útkeresés bizonytalansága és az a fajta kettősség, ami az úttal együtt jár – ezt próbáltuk kiemelni a változó hangulatú zenei részekkel is.”

– árulta el Héjja Norbi énekes-gitáros.

A zenekar maga egyébként öt különböző zenei világból jött: a blues, a rock, a funk, a jazz, és a popzene elemeiből építkezik, mégsem akar beleépülni egyikbe sem. A szaxofon és a gitár nyers, karcos hangzását szépen egészíti ki a zongora lágysága, a dob a rock keménysége és a jazz technikái között próbálja megtalálni az egyensúlyt, melyhez a basszus megfelelő, olykor minimalista alapot biztosít.

A tavaly alakult együttes első klipjének rendezője, Balogh Ádám a következőket mondta a videóról:

„A Yellow Mood ‘Where do they go?’ című dalát hallgatva eszembe jutottak azok a Wim Wenders-road moviek, amik nagyon közel állnak a szívemhez, valamint jó pár indie coming of age film, ahol a főhős sosem tart az életében sehova, legalábbis a fejlődése sohasem igazán látványos. Ezekből ötletelve született meg a klip alapkoncepciója.”

Ezt erősítik a billentyűs, Szilágyi Anna mondatai is:

„Mivel a dal egyébként is az útkeresésről szól, így adta magát a roadmovie ötlet: valaki megy valahova, valamivel, valakikkel, valamiértA sárga autónk hozzá már megvolt, csak meg kellett tölteni: egy nagybetűs sofőrrel és véletlen élettel körülötte. Így a dal alatt elkísérjük sztoikus vezetőnket, az utasait a különböző frusztrációkkal, továbbrobogunk úton és zenében, amíg egyszer csak be nem ül mellénk valami jelentőségteljes, hogy aztán ő tovább utazzon.”

A szerzemény a közeledő, Mozai címre keresztelt EP első szelete, melyen összesen négy track kap majd helyet, hogy aztán a végén a klipjeik összeálljanak egy rövidfilm-szerűséggé. A ‘Where do they go?’ az első fejezete ennek a filmnek.

  • Addig is, a zenekart legközelebb október 30-án lehet elcsípni a RIFF Budapestben.

Fotók: Philip Norbert