Szektás szemétlényekkel sétálunk az új Verőköltő klipben
május 10, 2023

A MÁZ a negyedik dal, amit debütálnak a srácok az új lemezükről, melynek további számaira még várnunk kell egy kicsit. Eddig megjelent a VÉRÁRAM, PONT MOST és a FÖLD / ÉG. Fontos a sorrend, hiszen nem csak random jelentetik meg a klipeket, hanem egy komplex történetet elmesélő, koncepcióba helyezett sorozatról, kisfilmről van szó. A lemezt és a klipeket 2020-ban kezdték el felvenni és leforgatni, de ahogy a képi világ árulkodik is, nem fukarkodnak a befektetett idővel és energiával. Fokozatosan ismerhetjük meg a szereplőket, történetüket, majd most, a MÁZ-ban már az egész díszes társaságot láthatjuk, akik egy rituális, már-már szakrális beavatási szertartáson vesznek részt. Mi jöhet még?

Ami már az első pillanattól fogva megragadja az ember fülét, az a kórust idéző acapella szekvencia, amiben a dal refrénjét hallhatjuk:

„Mindenről lejön a máz, és mindenről kiderül, hogy milyen igazából. És fölösleges is volt úgy csinálni, mintha nem olyan lenne.”

Amint belép a zenei szekció, gyönyörűen leköveti az induló dallamfolyamot, ezzel lendületet adva az egész hullámzásnak, amin végigmegyünk a track alatt. Mindeközben a klipben megjelenő, a zenekar szerint szemétlények (akik nem mellesleg Basquiat művészetét idézik fel bennem), megindulnak, ki-ki a saját útján. Az evolúciú kezdetét idéző vízből kimászás, természetközeliség, szakrális jelenetek teljes ikonográfiát alkotnak. Nehéz elvonatkoztatni a képi világtól, de visszatérve a zenei szekcióra, a jól megkomponált szekvencia a gitárnál, szintinél és éneknél is visszaköszön, különböző hangulatot idézve.

A szám közepén lenyugszik a társaság is, a zene is, egy sokkal lágyabb vonalat hoznak be, amiről már azt gondolnánk, hogy ez a levezetés, hiszen 4 percnél járunk, de nem, hiszen ekkor még csak a beavatásnál járunk. Ezután vesznek fel egy keményebb, zúzósabb fonalat, egyre gyorsabb, pörgősebb a zene, melyet egy alteros, táncolós, szédülés követ, majd gyönyörűen visszatérnek az induló refrénhez lezárásként.

Érdemes végig nézni mind a négy klipet és követni a fonalat. Élőben legközelebb pécsett játszanak a srácok, május 12-én a HIÚZ-zal karöltve a Szabadkikötőben, Budapesten pedig május 18-án csütörtökön a Gólyában találkozhattok velük a Kassandra társaságában.