A jazz harmóniája és a ’60-as évek ősereje
április 29, 2017

Ha szereted a kortárs jazz harmóniáit, de ugyanúgy odavagy a ’60-as évek pszichedelikus rockjáért a Cream és Jimi Hendrix vonalán, akkor a Várvölgyi Szabolcs Trio debütlemeze biztosan a tarkódig fog hatolni.

Várvölgyi Szabolcs, Miskolczi Márk és Serei Dániel mind a Liszt Akadémián zenéltek jazz-tanszakon, és egy két éves kihagyás után 2016-ban újra összeültek, hogy Szabolcs kompozícióit összedolgozzák és felvegyék.

Így született meg a Strange Years című lemez, de a történet nem ennyiben merül ki, hiszen ha bárki végighallgatja a rendkívül dinamikus, érzelmi hatásokban gazdag lemezt, rögtön feltűnhet egy furcsa atmoszféra, ami a felvétel módjának köszönhető.

A nyolc számot ugyanis egyben, vagyis egy időben és térben vették fel, utólag semmilyen vágás és javítás nem történt az anyagon. A Vízügyi Tudományos Kutató Intézet egyik épülete szolgált a felvétel helyszínéül, és ez a tér a hangzó anyagon is nyomot hagyott.

„A mikrofonozással és a feljátszásokkal, talán 2 vagy 3 napot tölthettünk el. A sávok vágásáról, fésülgetéséről, szólórészek külön feljátszásáról természetesen szó sem lehetett.” – mondta a projekt egyik kulcsszereplője, a felvételnél segédkező Illés Nándor.

„Szabi koncepcióját később Sólyom Dávid bővítette a keverés egyik legmeghatározóbb elemével,

miszerint használjuk az egész épületet, mint egy testet, a folyosók akusztikájára klasszikus módon, mint visszhangokra tekintsünk.

Hogy ezt megértsétek, tudnotok kell, hogy a régi Vízügyi Tudományos Kutató Intézet egyik épületében vettük fel ezt a lemezt. Valami kis élet van ott napközben, éppen ezért késő éjszaka és hajnalban csináltuk a felvételeket. Ez persze eleve meghatározta a munka hangulatát.”

Ha tetszik a trió munkája, kövessétek őt Facebook-on, és hallgassátok Spotify-on is: