Üveg Állatok
március 16, 2015

Electro, Indie Rock, Pszihedelikus Indie Pop, Electro Indie Pop és még vagy százféle zsánerezést találtam a Glass Animals-re, pedig ezek igazán nem számítanak, viszont az hogy jó, na az annál inkább!

A Glass Animals egy négytagú Oxfordi banda. Zenei projektjuk 2010-ben indult, azonban tanulmányi okok miatt egyéves szünet után csak 2012-ben állt össze újra a zenekar.  A második rajt után viszont csak a zenére koncentrálva belevetették magukat a munkálatokba. Első sikerük a 2012-es ‘Leaflings’ kislemez, ekkor figyelt fel rájuk a Grammy díjas angol producer Paul Epworth is, aki nem kisebb nevekkel dolgozott már együtt, mint Paul McCartneyAdele, Bruno Mars vagy a Primal Scream.

A sikerhez az alapfeltételek tehát adottak voltak, de ennyivel nem lehet halhatatlanná válni a zeneiparban.

Az első nagylemezük a ZABA, melyre körülbelül egy-másfél évet kellett várni mire végre 2014 nyarán a polcokra került. Az album mindenféleképpen sikertörténet, a kis angliai banda szempillantás alatt bekerült az alternatív zene elit köreibe és most turnézza körbe egész Európát, melynek keretében, nagy szerencsére Budapesten is buliznak egyet.

A dalokat a csapatból Dave Bailey írja, egyedül egy ötfontos klasszikus gitáron. És igaz a pletyka tényleg zokniban van a színpadon, mennyire király! A kész harmóniákat és az ének dallamát innentől a banda, mint egy, gyúrja, alakítgatja míg kész nem lesz.

A 11 dalból álló lemez sokkal inkább alkot egy nagy egységet. Könnyedén egyszerre végighallgatható, hangulatilag mindegyik szám passzol a másikhoz és kicsit mindegyik a másik folytatása is egyben. Az éneken határozottan érezhető egyfajta R&B hatás. Továbbá a tény, hogy néha alig kitalálható az, hogy magas férfi, avagy érces női hang hallható, még izgalmasabbá teszi az élményt. Zeneileg a dalokban felhasznált hangelemek palettája szinte végeláthatatlan. Vannak benne blues-os gitár témák, trópusi ütemeket hallató dobok, szintik, mély basszusok és ezeknek még ezer formája. Ezek kiegészülve a játékos, mondóka szerű dalszövegekkel karöltve teremtik meg a Glass Animals jellegzetes hangzását.

A borító képvilágát átörökítve a zene elkalaúzol minket a dzsungel mélyére. A fülledt, párás levegő, az állathangok és a kiismerhetetlenség finom erotikát kölcsönöz a zenének és pokolian szexivé teszi azt!

A Glass Animals március 31-én fellép Budapesten, az Akvárium klubban, a Volkova Sisters társaságában, ami igen jó bulinak ígérkezik.