Zenés átvonulással és nyitóbállal születik újjá a Lumen Kávézó
október 2, 2017

Van egy különleges metszéspont Józsefváros szívében, ahova bár elér a nyolcadik kerület dzsungelének izzó lehelete, mégis, a Palotanegyed bája megszelídíti azt. Itt, a Mikszáth Kálmán tér egyszerre nyüzsgő, de kellően eldugott placcán nyitotta meg kapuit 2006-ban a Lumen Kávézó, ahol a kávé és egyéb gasztro-ínyencségek mellett a kultúrára szomjazók is csillapíthatják vágyaikat.

A heti rendszerességgel megrendezésre kerülő zenei sorozatok, irodalmi estek, kiállítások, és pillanat hevében születő jammelések oázisa áprilisban vesztett lendületéből, s végül a 2013-ban megnyílt szárnyától meg kellett válnia a helynek. Most azonban eljött az újjászületés ideje; a jelenlegi kis Lumen és terasza, a Mikszáth-terezés rítusa megmarad, de egy új, és nagyobb helyen, csupán pár utcával arrébb testet ölt az új Lumen.

A nagyobb tér adottságait kihasználva jócskán bővül a programkínálat, a koncertek mellett ismét lesznek irodalmi és gyerekprogramok, kiállítások, workshopok. Ide költözik a JazzaJ sorozat (legalább októberre), a Vulkán kiállításokat fog szervezni, a József Attila Kör pedig irodalmi programokkal színesíti a kínálatot. Mindez október 3-án egy zenés átvonulással és különleges nyitóbállal veszi kezdetét. A részletekről Pap Dávid Tamás programszervező mesélt.

Egy kis Lumen-történelem: Hogyan lehetne összefoglalni a hely személyiségét, alapkoncepcióját? Hogyan született ez a kávézó+gasztro+képzőművészet+zene+irodalom vonal?

Én másodlagos forrás vagyok, mert az alapításnál csak baráti viszonyban voltam a csapattal, de azt tudom, hogy László Peti, a Lumen vezetője fejéből pattant ki a kávépörkölés, a saját kávé ötlete, ennek megtestesüléseként született a kávézó 2006-ban. Viszont az ő testvére, László Gergő képzőművészettel foglalkozik, így evidens volt, hogy legyen egy képzőművészeti vonatkozása a helynek.

Elkezdtek  kiállításokat szervezni, aztán persze rögtön jöttek a zenész ismerősök, hogy ott szeretnének játszani… szokásos történet. Akkor elkezdődött valamifajta zenei mocorgás, de teljesen random módon.

A kezdetek kezdetén a Mikszáth téri (mostani) kis Lumenben indultak meg az elszállt jammelgetések, aztán 2013-ban bővült a tér egy szomszédos helyiséggel, ami  áprilisban be lett zárva, mert eladták az épületet. Ott picivel nagyobb volt a hely, és László Peti, aki ismerte a programszervezői munkásságom, felkeresett egy rendszerezettebb zenei kínálat ötletével. Elkezdtünk közösen tervezgetni, aztán bekapcsolódott Tüske Kata is, aki a csütörtöki népzenei sorozatot csinálja. Valamiért már a legelején egyértelmű volt, hogy ide szabad improvizációs cuccokat hozunk. A zenész barátaink főleg ilyenben nyomultak, ezért adta magát, hogy legyen ez a sorozat. Aztán persze elkezdtem másféle koncerteket is szervezni, komponált zenét, de megmaradt a keddi Szabad zene-sorozat és ezt szeretnénk továbbvinni az új Lumenbe is.

somlo-david_foto-papdavid

Akár a  saját pörkölésű kávétoknak, úgy a programsorozataitoknak is megvolt/lesz a saját ízvilága…

Nyilván többféle hozzáállással lehet koncertet szervezni, mi pedig nem feltétlenül  a populáris közönségigények felől közelítünk. Én az összes sorozatot úgy kezdem el, hogy a zenész barátaim tevékenységét látva próbálom kitalálni, hogy mi az, ami őket inspirálja. Mindezt abból kiindulva, hogy engem is az motivál, ha egy zenész nem egy szimpla sorkoncertet nyom le, hanem valamiért különleges számára az adott fellépési lehetőség.

Erre vannak kitalálva ezek a sorozatok. Egyrészt az improvizáció mindig kihívás, másrészt mindig új zenészeket lehet találni, akik kipróbálják magukat. Azt szeretnénk, hogy tényleg valamilyen módon inspiráló legyen számukra kifejezetten ekkor és ekkor játszani. A zenei palettával kapcsolatban azt gondolom, hogy van egy olyan szcéna az undergroundban, ami most már adott helyekhez köthető ( Lumen, Kisüzem, Kék Ló, stb.) és ezt szeretnénk fenntartani, mert ez a zenészeknek és a közönségnek is jó.

A zenei sorozatok mellett a többi program hogyan alakul?

Az új helyen, mivel más maga a közeg is, nincs ott a csodálatos Mikszáth Kálmán tér, van egyfajta kényszer arra, hogy be kell valamivel vonzani az embereket.

Ezt már az elején megbeszéltük, és nekem is mániám, hogy valamifajta kultúrház-szerű komplexumot hozzunk létre.

Ennek a vendéglátás is fontos része, de cél, hogy minél több program szülessen. Az irodalmi-vonal kapcsán például a József Attila Körrel egymásra találtunk; nekik jól jön egy rendszeres programhelyszín, így legalább havonta egyszer eljönnek majd. Szintén hozzánk költözik a JazzaJ, legalábbis októberre biztosan. A DJ-zés is marad, a vinyl only-szemlélettel együtt. A Lumen-brandet képzőművészeti szinten továbbra is Gergő akarja tovább csinálni, illetve a Kisüzem kiállítás szervezője, Péter Judit (Vulkán) is beszáll a szervezésbe.

csoóri sanyi

Íme az új Lumen heti rendszeres menüje kultúrára éhezőknek

  • kedden Szabad zene
  • szerdán Jazzaj
  • csütörtökön Népzene
  • pénteken Dj
  • szombaton is koncert

Az utóbbi hónapok igazán negatívan alakultak kultikus helyszínek működését illetően (mely jelenségről mi is írtunk az Auróra, a GMK, a Müszi és a Gólya esetében), s bár a Lumen helyzetét sem könnyítették meg, esetében végre egy reményteli lépésről beszélhetünk.

Gyülekező 19:00-kor a Mikszáth téri kis Lumen előtt, majd pontban 19:15-kor zenés átvonulás az új helyszínre. Ott akklimatizálódás, körbeszaglálás, kulturált szórakozás, bátrabbaknak szalonspicc, hölgyválasz, miegymás, majd kb háromnegyed 8-tól koncert!