Új single-el és live sessionnel töri meg a csendet Villő
november 11, 2023

Négy évvel ezelőtt Villő megnyerte a Ludwig Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatát az analóg kazettára felvett, misztikus hangulatú Stolen Cups című dalával. Ezt a single-t 2021-ben újra megjelentette a most huszonegy éves énekes-dalszerző, viszont ezután ismét rádiócsend következett. Az elmúlt időszakban Budapesten már bele lehetett futni egy-egy Villő koncertbe, például nemrégiben az A38-on, de újabb zenével továbbra sem jelentkezett.

Lehetne mondani, hogy ez probléma, de a ma megjelent új single, a Minerva bizonyítja, hogy a jó dolgokhoz sokszor idő kell. A Stolen Cups régóta készülőben lévő folytatása mellett ráadásul egy live session-felvétel is elérhetővé vált, ami remek betekintés az énekesnő sajátos, különleges stílusába, a zenekar koncepciózus színpadi megjelenésébe, és a lágy, fúvósokkal megtámogatott hangzásvilágába.

„A Minerva című dal szövegét Minerva baglya inspirálta, aki a nappal szárnyaló madarakkal ellentétben csak a beálló alkonnyal kelhet szárnyra. Szabad röptéhez meg kell teremtenie magának az örök éjszakát. Az éjszaka számára akkor maradhat permanens állapot, ha behunyja szemét és önmagába, az ébrenlét és álom közti illuzórikus világba merül”

– Meséli Villő

„Ez a dal elfogadása annak, hogy be van kötözve a szemünk, és így látunk valójában többet. Általános iskolában olvastak fel nekünk egy mesét egy nagyon beteg kislányról. Lázálmai voltak, képzelt barátjával beszélgetett. A láz annyira elerősödött rajta, hogy már nem tudta nyitva tartani a szemét. Ekkor ezt mondta barátjának: “Becsukom a szemem, hogy jobban lássalak.” A mai napig nem találtam meg ezt a mesét, de ez a mondat bennem maradt.”

Ezt az álomszerű, már-már szentimentális, mágikus világot szépen színezi a dal hangszerelése. Letisztult, egyszerű, de mégis dús fuvolaszólamok és egy handpan teremt különleges atmoszférát az alapból is sejtelmes gitárline köré.

„A szöveg után a gitárszólamot írtam meg 17 évesen, és csak később jött hozzá a klarinét és a fuvola. Biztos voltam abban, hogy fúvós hangszerekre lesz majd szükségem a dal álomszerűségének, altatódal jellegének felerősítéséhez. A handpan mostanában tetszett meg, ebben a dalban szinte dobként van használva, illetve itt-ott kizökkenti az egységes hangzást.”

  • A dalszerző jelenleg az első albumán dolgozik a Move Gently kiadónál, aminek kíváncsian várjuk további részleteit.

Kiemelt kép: Szabó Dávid András