Új dal és klip kapcsán kérdeztük a Kikeltető finalista towpe-t
július 19, 2022

Dóczi Peti egyszemélyes projektje, a towpe tavaly augusztusban debütált a BAD INFLUENCE című EP-vel, ami mind műfaját, mind pedig minőségét tekintve egyedülállónak mondható a hazai szcénában. A korong (melyről hosszabban itt írtunk) megjelenése óta az alkotó nagy örömünkre a Kikeltetőben is megmérettette magát, s érthető módon szerepelt is a 377 jelentkezőből kiválogatott kilenc díjazott között. Azóta is rendre elkapható volt egy fellépés erejére itt-ott, és a számait is egyre többen streamelik.

Kérdésemre az elmúlt év eseményeinek értékeléseként elmondta:

„Nagyon boldog vagyok. Augusztusban lesz 1 éves a BAD INFLUENCE EP – hihetetlen, mennyi minden történt azóta. Éreztem, hogy lesz valami nagyobb hozatala, de erre nem számítottam. Mikor az egyik barátommal, Csutorás Mártonnal ötleteltünk az egész EP vizuális kinézetéről (aki kb. az összes towpe-grafikát és borítót készíti, és akinek az instáját szintén érdemes csekkolni), akkor ajánlotta nekem a KERETet, és onnan fedeztem fel a Kikeltetőt, ami megváltoztatott nekem mindent.

Bevont egy új körforgásba, több kikeltetőssel is jóba lettem, dolgozok jövőbeli projekteken. Ezek mellett koncertekre és egyebekre is rengeteg kaput nyitott számomra.”

Úgy tűnik, a towpe energiái nagyon szorosan kötődnek a nyárhoz, ugyanis hosszabb kihagyás után most június végén jelent meg egy új szám (leszámítva az egyébként nem kevésbé remek Last Christmas feldolgozást) ‘HIGH HOPES’ címen. A dal témájában szorosan kapcsolódik az eddigi towpe-számokhoz: egy halódó, egészségtelen kapcsolatba pillanthatunk be, amelynek folytathatóságában, valamint a másik félben bízni hiú remény – keserű, ironikus felhangot kölcsönözve így a címnek. Hangzásvilágában is a már felismerhető, izgalmas egyedi stílusának jegyeit hordozza, új elemekkel bővítve, tovább körvonalazva azt. A dalhoz Balla Dávid és Szűcs Dániel jóvoltából egy remek klipet is kaptunk, amely a zenével harmonizáló vizualitással kerekíti ki a befogadói élményt.

A szám végső formáját Zwickl Ábel közreműködésével nyerte el. Arra a kérdésre, hogy az összmunka hosszabb távon is folytatódhat-e, vagy csak alkalmi eset volt ez, Peti így válaszolt:

„Ábellel a közös munka alapvetően a nagylemez programmal kezdődött, hozzá neveztem és pont a HIGH HOPES demója volt az, ami felkapta az érdeklődését a közös munka iránt. Így jelenleg is dolgozunk több számon még egy jó darabig, az biztos. De alapvetően a towpe legfontosabb aspektusaiban egy egyszemélyes projekt, és ezt tartani is szeretném. Élőben, mint azt a kikeltetőn is látni lehetett, többen vagyunk, hogy pár fokkal élőbb és kicsit más hangulata legyen a daloknak, mint a stúdióverziókban.”

towpe a Kikeltető Záróbuliján (fotó: Komróczki Dia)

Arról is kérdeztem végül, hogy mik a tervei a jövőben. 

„Rövidtávú tervek között van egy BAD INFLUENCE 1 éves szülinapi buli, ezek mellett még egy EP és egy debüt ALBUM is, az utóbbiakról nem tudok még többet mondani. De addig is kollaborációk, singlek, és egyebek mind el fogják lepni az őszt és 2023-at. Hosszútávú tervem Berlinben is megmérettetni a towpe-t, ugyanis márciusban költözök ki egyetem miatt, plusz amúgy is szeretném “internacionalizálni” a projektet. Együtt dolgozni előadókkal, művészekkel, király tehetséges emberekkel világszerte, és alkotni valami olyat, amit büszkén magam mögött tudok hagyni.”

  • Reméljük, sikerrel jár majd mindezzel, s azért közben nem felejt el néha hazalátogatni sem – mi ugyanis tárt karokkal fogjuk várni.

Kiemelt kép: Komróczki Dia