Megtöltötte a Mikát a Ten Years Before szezonnyitója
október 17, 2016

A Platon Karataev és a The Beans egyaránt a Kikeltetőből lehet ismerős, hiszen előbbi idén debütált, utóbbi pedig tavaly bejutott KERET tehetségkutató versenyének elődöntőjébe. Eddig csak pár számot hallottam mindkét előadótól, így inkább kíváncsian, mintsem felkészülten érkeztem a Ten Years Before szezonnyitó eseményére a Mikába csütörtök este. 

Ha lettek volna elvárásaim, mindet beváltották volna a srácok. Az este (egyik) érdekessége, hogy a két zenekar teljesen más műfajban mozog, ezért elsőre kissé összeegyeztethetetlennek is tűntek, de mégis remekül működtek együtt.

beanssss-2-of-39

Fél kilenckor startolt a Platon Karataev, kedvesen, lágyan, olyan naplementében autózósan. Nem állítom, hogy adrenalintúltengésben szenvedtem, de nem is ez volt a cél, remekül el lehetett dülöngélni a srácok zenéjére a sorok között. A Balla Gergely-CZ.K. Sebestyén-Bradák Soma-Jáky András kvartett ügyesen keverte az indiefolk és a country elemeit, amire azért csak megmozdul az ember lába, és a Mika termét is sikerült megtölteni sört szorongató, egymásba kapaszkodó emberekkel. A Platon-fiúk előtt még hosszú út áll, de vitathatatlanul ígéretesek, pláne, hogy egy a hazánkban még kiaknázatlan zenei területet választottak műfajukul.

beanssss-25-of-39

A The Beans színpadra lépésével hirtelen pördültünk egyet térben és időben, és egy teljesen más szubkultúra teljesen máshangulatú bulijába csöppentünk. Már az első számnál bekövetkezett a katarzis, az a gitárfalhozvágós, ablakontévékidobós fajta, amit legtöbben talán a Nirvana és a Sex Pistols videókból ismerünk, de mindig is borsódzott tőle a bőrünk. A The Beans koncertje pontosan ez az igazi madafakin’ punkrock volt egy földönvonaglós-köpködős performanszba építve, és mindezt még tovább fokozta egy vendégfellépő teljesen random becsatlakozása is az utolsó számokra. Az argentin Brunot két napja ismerik a The Beans tagok, és emberünk annyira rákendróll, hogy lemondta a repjegyét, csakhogy itt maradhasson és beszállhasson a bandába két dal erejéig. Biztos vagyok benne, hogy hazafelé még egy rendőrautót is megrongált. Legalább gondolatban.

beanssss-22-of-39

Tény, hogy a közönséget gyakorlatilag két részre osztották a fellépők – a buli után készített interjúkból ki is derült, hogy a többség vagy egyik, vagy másik bandára jött el -, ez a Platon-Beans patchwork mégis izgalmas végeredményt szült. Igaz két külön ágon, de kiütéssel győzött mindenekfelett a hazai underground, kinek egy kis szelíd countryt, kinek egy kis punkrockot csempészve az estéjébe.

Az objektívabb vélemény érdekében megkértünk néhány közönségbelit is, mondják el, hogy érezték magukat a koncertek alatt.

beanssss-28-of-39

Csaba

Hogy érezted magad ma este?
A Ten Years Before-t a kezdetek óta figyelem, és a pénteki kocsmaturnémban ez a két koncert egy masszív csúcspont volt. Finom country-val indult, majd jött egy hatalmas őrület. Először azt néztem, hogy kik ezek a kicsit túltolt srácok, meg jött ez a Bruno sztori és a performansz is, és rájöttem, hogy ez tulajdonképpen tök jó. Katartikus vége lett.

Melyik koncert tetszett jobban?
Máshogy tetszettek, máskor tenném be őket otthon.

Emlékeztettek esetleg más zenekarra a fellépők?
A Beans olyan volt, mintha az Ivan and The Parazol színpadi vonaglását áthangolták volna picit idiótábbra és vadabbra őszinte ordibálással. A Platont nem tudom máshoz hasonlítani, egy irtó kifinomult country, és kész.

beanssss-30-of-39

Dalma

Hogy érezted magad ma este?
Nagyon fáradtan értem a helyszínre, de rögtön feldobott a Mika hangulata és a közvetlen emberek. Nekem nagyon sokat jelent, hogyan reagálnak egymásra a jelenlevők. A koncert nagyon energikus volt, igazán átadták a zenészek azt az őrületet, ami bennük volt. Sajnos csak a Beansen voltam, de az maga volt az erotikus grunge.

A másik zenekarról hallottál korábban?
Igen, a Kikeltető kapcsán láttam az egyik klipjüket. Hangulatos és szimpatikus, de nem lehet összehasonlítani a Beansszel, mivel teljesen más műfajú a kettő.

Tudnád esetleg másik zenekarhoz hasonlítani a Beanst?
A legtöbb szelídebb punk vagy grunge bandákhoz. Kicsit Nirvana.

beanssss-38-of-39

Aliz

Hogy érezted magad ma este?
Úgy indultam el otthonról, hogy nem tudtam, mire számítsak, mivel egyik zenekart sem ismertem, a Beansre ránéztem Youtubeon indulás előtt, de ennyi volt az össz’ infóm. Végül nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy eljöttem.

Melyik koncert tetszett jobban?
A Beans, mert volt benne valami szívmelengető megőrülés, és egy komplett performanszt kapott a közönség. Felidőződtek a kamaszkorban hallgatott zenekarok. Ez nem egy átlagos koncert volt, olyan érzést keltettek a srácok, mintha a haverjaim bandáját nézném meg. Nem tudom elképzelni őket nagyszínpadon, de eszméletlen vicces az énekes, nagyon jópofák együtt. A Platon hangulata is tök jó volt, de hozzám közelebb áll a Beans.

Tudnád más zenekarhoz hasonlítani őket?
Megőrülés szintjén a Beansről a Clash jutott eszembe.

beanssss-39-of-39

Adórió

Hogy érezted magad ma este?
Tök jó volt az egész este.

Melyik koncert tetszett jobban?
Nagyon sokat beszélgettem az első koncert alatt, így igazából háttérzeneként hallgattam csak a Platont, de annak nagyon jó volt. A Beans fellépése pedig meglehetősen egyedi volt; egy őszinte őrültséget láthattunk. Úgy tudom, a Pécsi Művészeti Gimnázium diákja az egyik tag, látszott, hogy nincs zavarban a közönségtől. Full retard volt, de nagyon bejött.

Eszedbe jut esetleg valamilyen zenekar róluk?
A The Beans.

beanssss-32-of-39

Hanna

Hogy érezted magad ma este?
Nagyon jól éreztem magam ma este.

Melyik koncert tetszett jobban?
Az egyik csoporttársam miatt jöttünk, ő a Platon Karatejevben játszik. Az a zene közelebb áll hozzám, a Beans viszont felidézte a gimis éveimet. Biztosan rájuk keresek majd Youtube-on vagy Spotifyon.

Mihez tudnád hasonlítani a zenéjüket?
A Beansről a Green Day jutott eszembe. Nagyon megvolt benne a friss, fiatal, nyers energia.

beanssss-35-of-39

Joci

Hogy érezted magad ma este?
Az első koncertről lemaradtam sajnos, a második meg meglepett, azt hittem, rosszabb lesz. Valamiért beskatulyáztam, hogy tuti valami indie szar, aztán nem az volt. Tök jók voltak a srácok, elhittem nekik, amit csináltak.

A másik zenekart ismered?
Nem.

Mihez tudnád hasonlítani a Beanst?
Talán korai Artic Monkeys, de lehet hogy csak az argentin arc miatt, aki úgy nézett ki, mint Alex Turner.

Fotók: Komróczki Dia