Túlélési kézikönyv fesztiválozóknak
június 27, 2013

Egy nyári fesztivál minden embernek mást jelent, van akit a kedvenc bandája csábít, van aki imádja a fesztiválhangulatot, vannak, akik pusztán szexelni és drogozni járnak, de egy közös bennük: egy hétre szervező zsenikké avanzsálnak, hogy a lehető legkényelmesebben és legoptimálisabban teremtsék elő maguknak azokat a körülményeket, amellyel már belevethetik magukat fesztivál nyüzsgésébe és gondtalanul átadhatják magukat az élvezeteknek. Persze mindenki ismeri azt az érzést, amikor görccsel a gyomrában mantrázza a szükséges teendőket indulás előtt, de még így is megesik, hogy az ember fia az elektromos dinnyevágót és egy hadseregre elég kártyapaklit nem, de a fesztivál belépőjét bizony otthon felejti. Az ilyen jellegű feledékenységen sajnos még én sem tudok segíteni, de ha elolvasod az alábbi pár tippet, nagy baj már nem érhet az idei fesztiválszezonban.

177723_368780733189125_1558443300_o

Sátor

Ha egész hétre mész, elengedhetetlenül fontos, hogy jó sátorhelyet találj. Én személy szerint azokat a helyeket kedvelem, ahova reggel süt a nap, de 10-11-től árnyékba kerül. Célszerű körbekérdezni az ismerősöket, hátha valaki dolgozik bent, aki még a kapunyitás előtt le tud foglalni egy kis területet nektek. Lehetőleg út vagy ösvény mellé sátrazz, legyen közel a zuhanyzó, azonban a sátortenger szélét, ahol általában kerítés, vagy sűrű erdő határolja a terület végét messziről kerüld el, mert egy nap után egy nyilvános vécében fogod magad érezni. Ha többen mentek, alakítsatok ki egy kis kört a barátaiddal, így kaptok középen egy kis közösségi teret, ami arra az egy hétre csak a tiétek lesz. Elvetemültebbek ki is dekorálhatják alkalmi életterüket, az egyik legjobb ilyen megoldás, amit valaha láttam a madzagra akasztott sörösdoboz füzér, ami elsőre nagyon abszurd, másodjára is, de ad egy semmihez sem hasonlítható hangulatot. Kemping székekkel, felfújható medencével azonban ne is próbálkozzatok. Előbbi nagy és nehéz, utóbbinak pedig annyira körülményes a logisztikája (vizet hordani, vizet cserélni stb.), hogy az élettől is elmegy majd a kedvetek.

336492_368783493188849_155897797_o

Külsőségek

Idény nyáron volt már 40 fok, 15 fok, árvíz, és basszus, márciusban az évtized hóvihara söpört át az országon, úgyhogy nem úszod meg a pakolást egy kis hátizsákkal. Attól függetlenül, hogy mit mond az előrejelzés, legyen nálad megfelelő és könnyen kombinálható ruházat minden lehetőségre. Egy könnyű kis dzseki, ami lehetőleg vízálló a fesztiválozó legjobb barátja. Az elektromos fogkefét és a hajbalzsamot felejtsd el, ami a mosakodást illeti, redukáld le az igényeidet egy gyors zuhanyzásra és a fogmosásra. Ebből következik, és ezt elsősorban a lányoknak mondom: nem a Vogue magazin éves gálájára mész, hanem sátrazni és koncerteket nézni, ahol még rendesen tisztálkodni sem tudsz! Tudom, külön divatblogok foglalkoznak a fesztivál divattal, de szerintem törekedj az egyszerűségre és a funkcionalitásra. A Ray-Ban meg a maxiruha otthon megvár, arra az egy hétre bőven jó lesz a farmer és a póló is.

Kaja-pia

Két dolog van, amit egy fesztiválon nem szabad venni: ennivaló és kávé. Mindig van a környéken egy Tesco, vagy egy kisbolt, ahova ki lehet menni „tankolni”. Ha nagyon fancy kedvedben vagy, támadd be a péksütiket, de ha szorosabbra húznád a nadrágszíjat, marad az örök klasszikus zsemle-nyomóssajt, vagy egy barátom zseniális találmánya, a kecsapos kenyér. Ejtsd útba a zöldséges részleget is, két-három péksüti, meg egy alma vagy banán fele annyiból kijön, mint a fesztivál területén egy szelet pizza (!), és sokkal laktatóbb és egszségesebb is. Ha teheted, kerüld az energia italokat, vegyél helyette egy zacskó instant kávét! Hideg vízben is feloldódik, de ha élelmes vagy, tudsz szerezni bent forró vizet, vagy csinálhatod azt, amit én: keress néhány nagyobb követ, rakd őket körbe, középre mehet egy-két mécses, és rá egy fém bögre. Ez a módszer leírva körülményesnek tűnhet, pedig olyan egyszerű, mint a faék és 5 perc alatt felforr benne a víz.

178355_368780833189115_1851497545_o

Értéktárgyak

Hallani rémtörténeteket, de szerintem fele annyira sem kell félni a fesztiváli szarkáktól, mint amennyire azt gondolnánk. Ami nem létszükség, hagyd otthon, de csak azért, mert félsz, hogy ellopják, ne tagadd meg magadtól az okostelefont vagy a fényképezőgépet, hiszen ezeket egy ilyen ingergazdag környezetben folymatosan használni szeretnéd majd. Ha az megnyugtat, vehetsz egy kis lakatot, amit a sátor dupla cipzárjára tudsz rakni, de ha valaki be akar menni, akkor azt nem ez a kis zár fogja megakadályozni. Esténként rakd a hálózsákodba az értékeidet, a telefonod és pénztárcád pedig mindig legyen nálad, vagy amíg zuhanyzol, kérd meg a többieket, hogy vigyázzanak rá! Szerezz be egy jó övtáskát, aminek mindkét oldalán van zseb, a külsőbe mehet a cigi, papírzsepi, sebtapasz, kézfertőtlenítő, hasonlók, a belsőbe pedig a kütyük és a pénztárca. Ez azért is jó, mert nem esik ki a zsebedből semmi, ha hirtelen egy headliner koncertjén találod magad az első sorban.

Social life

A legtöbb helyen van internet sátor, áramot is száz méterenként találni, de hé!, nem azért mész fesztiválozni, hogy facebookozz! Szerény véleményem szerint az egyetlen elfogadható közösségi szolgáltatás – a chat appok mellett – az Instagram (lássátok el a képeiteket a #keretblog hashtaggel és megjelenik a blog főoldalán), de egy hetet csak kibírsz Tumblr, Facebook, Twitter és a többi nélkül. Nehéz, tudom, de menni fog! Ennek a gondolatnak a margójára írnám, hogy szerintem könyvet se vigyél, ha nagyon unatkoznál, menj el sétálni, nézegesd körülötted az embereket, a lelkeket, hiszen ilyenkor mindenki emelkedett állapotban van, és egy ilyen alkalmi mikroközösségen keresztül nézve az egész emberiség szebbnek tűnik. Vagy ha nem érzed magadénak ezt a spirituális ömlengést, a városnézés is egy opció.

És ti milyen tippeket tudnátok adni a többi fesztiválozónak a nyárra?