Tudod, ez csak ironikus
február 6, 2019

Nem érted a korok szellemét.

„Hát tudod, ez csak egy vicc volt, így nagyon be voltunk állva és mindenki mostanában nagyon rá van flesselve a Krúbira, a Lil Peepre, meg erre a cloud-popironikus vonalra – ami amúgy tényleg elég rossz, meg már kicsit én is unom, de most érted, már évek óta prüntyögök zenét, meg a spanom is, muszáj volt már csinálni valami rendes cuccot, de kicsit féltünk az egésztől, viszont mégis őszintének akartunk látszani, mert tudod, ha belegondolsz minden szar, és így tök jó lenne hasznosítani ezt a tektonikus erejű felfedezést, ezt az életérzést, valahol, mondjuk a művészetben, felhasználva művészeti érzékünket – ami amúgy félreértés ne essék, nem szerény – és egyben beletenni tök őszintén a világról alkotott felfogásunkat. De tettünk bele azért egypár kikacsintást is, szóval összességében így állt össze, fasza ez. Tudod pontosan, hogy ez nem az igazi cuccunk, ha egyszer nekiülünk, akkor betyárjó trekkeket tudunk rittyenteni, csak hát ez a kurva kapitalizmus elidegenített minket ettől a folyamattól is, meg most őszintén, ki csinál normális zenét mostanság? Mondj már egy hallgatásra érdemes magyar albumot 2018-ból? Áh, fos, bocs, maximum iróniából beszélgetünk néha róluk, de régen amúgy nem voltak rosszak, még voltam pár koncertjükön a Sirályban, akkor még tényleg egész okés volt, de ez az új EP-jük, hagyjál már. Nem, nem hallgattam végig, de most kérlek, az első két számba te milyen új dolgot fedeztél fel? Ennél még az ironikus-cloudikus rapnek is több értelme van, már megbocsáss.

Ja, meg amúgy lehet utánunk csinálni, te is tudod, hogy ez nem olyan egyszerű meló, te szerinted hány ember tudna olyan sorokat írni, mint hogy “magyarnak születtem, magyar vagyok // az égen felettem csillag ragyog” – de csakis iróniából? Ehhez kell tehetség. Meg hallás. Meg műveltség is tudod, mert hát hány ember nem veszi észre, hogy mi folyik ebben az országban, szóval érdeklődni kell a közügyek iránt, és hát aki nem látja, hogy mi megy itt, az vak… meg süket. Szóval tudod, mi csak egy görbe tükröt mutatunk ennek az egésznek. Ironikusan. Sőt ez már nem is szimpla irónia, hanem egyenesen dupla. Sőt, bocsánat, de ebben a repben, és úgy en block ebben műfajban sokkal több új, ill. újítani szándékozó dolog van, mint mondjuk valami neve nincs szar banda zenéiben. És még sikeres is. Hallod, Hironak hány millióan nézik a klipjeit, hmm? Pedig az még nem is cloud, csak max kicsit ironikus. De vágod úgy hírlik, én úgy tudom, a Blöfföt de facto tíz perc alatt írták meg. Meg tele van kikacsintással (Vö.: Minden bulim egy nagy show // Leszek a haverod Dancsó), ahogy miénk is. De tudod, igazából nem is ez a lényeg,

hanem, hogy nagyon szorongok.

Tudod, te ezt nem igazán értheted, én is csak ironikusan beszélek általában erről, mert ez egy nagyon rossz dolog, és eltaszít mindettől, de ezekkel az allegóriabombákkal és megfelelően begyújtott iróniarakétákkal legalább ki tudom fejezni magam, meg azt, hogy minden szar, mert lásd be, tudod, ha most belegondolsz, tényleg minden szar és semminek sincs értelme, ebbe a világban az interneten minden ugyanannyit ér és mindegy, hogy mit raksz föl; te tudod, hogy azt a videót, amiben az embernek szaltó közben kirepül a szar a seggéből mennyien nézték meg? És hogy a Despaciot hányan látták hmm? Pedig mennyire gyász dal már. Szóval szerintem fogunk még ilyeneket tolni, mert egészen bejött és jó érzés látni, hogy így szeretnek minket az emberek és hogy így bírják a zenénket. Meg tudod tök sok mindenki felkapott már, szóval egész ígéretes kis projekt ez, meg ahogy bátorkodtam elmondani eleddig kevés ilyesfajta zenét csináltak, mint a Cloud, és ebben az egészben még az a plusz, az a stenk, hogy ennyire olcsó, meg trehány, szóval érted ez is ilyen irónia, de annyira mégsem, mert minden szar, de jövő héten lesz koncertünk, majd gyere, lesznek csajok is, tudod.”

Borítókép: Lil Frakk