És azt ismered amikor az etióp és a punk találkozik?
június 19, 2015

Valószínűleg az év legbizarrabb koncertje lesz július 5-én a Tű Fokán Fesztiválon; egy etióp bagázs punkokkal zenél. Tulajdonképpen az ötös lottónál is kisebb a valószínűsége ennek a szcenáriónak: Hollandia és Addis Abeba között félúton pont Cserhátszentivánon találkozik a két csapat, akik egyébként önállóan is komoly fellépőknek számítanak szerte a világban. Ezt érdemes lesz lecsekkolni.

A The EX zenekar 1979-ben alakult, mint „háromakkordos” anarcho-punk csoport. A srácok komolyan vették az anarcho dolgot, és az establishment ellenességük a zeneelméletre is kiterjedt; olyan zenét kezdtek csinálni amit leginkább free- és/vagy zaj-jazzként szokás aposztrofálni. Mint a legtöbb jazz zenész, ők is nagyon sok „külsőssel” játszanak együtt. A holland free-jazz elit kíválóságai (pl. Han Bennink – dob, Ab Baars – szaxofon), a legendás csellista Tom Cora, az angol Chumbawamba együttes, Thorsten Moore és Lee Ranaldo a Sonic Youth-ból, vagy John Butcher és Ken Vandermark, az improvizációs zene fúvós-sztárjai közül – csak ízelítő a velük hosszabb-rövidebb ideig együtt dolgozó zenészek terjedelmes listájából. Ehhez társul vonzalmuk az eredeti népzenékhez és Európán kívüli előadókhoz. Etióp útjaik során megismerkedtek egy igazi veteránnal, Getatchew Mekurya-val, akit ők mutattak be az öreg kontinensen a közönségnek. A szaxofonista az 1950-es évek óta politikai okokból elszigetelten fejlődő etióp jazz 70 év feletti mestere. A holland-etióp szál újabb fejezete a The Ex – Fendika kollaboráció.

A Fendika egy 5 tagú csoport (3 zenész, 2 táncos) akik egy Addis Abeba-i klubról kapták nevüket. Őbennük minden megvan amit az ember egy afrikai együttestől elvárhat: ismeretlen hangszerek, megfejthetetlen ritmusok, mindenen átható ősi energia, gyönyörű népviseletben gyönyörű emberek. Hagyományos etiópiai zenét és táncokat adnak elő; az biztos, hogy az ő bulijaikon láb nem marad mozdulatlan. Az est során mindkét együttes önállóan szerepel, ami természetesen önmagában is külön élményt ad, hát még ami utána jön! A két zenekar összeáll egy hatalmas anarcho-jazz-afro-free-punk-eskista csapatásra, ami itt Cserhátszentivánon biztosan egy once-in-a-life lehetőség.

naméegegyszer

A koncert helyszíne a festői szépségű Cserhátszentiván, ami idén harmadszor ad otthont a Tű Fokán Fesztiválnak. Július 1-5-ig tartó összejövetel olyan, mint egy redukált Művészetek Völgye. Vedd kapolcsot, végy el belőle minden kis bódét ahonnan túlárazott kézműves cuccokat akarnak rádsózni, az emberek számát oszd el tízzel, a mainstreamet cseréld undergroundra és voilá! Megkaptad a Tű Fokánt. Nekem a tavalyi év mindenképpen kiemelkedő eseménye volt, mivel bensőséges és családias, szerető és befogadó a környezet, ahol kevésbé ismert de annál jobb zenészek lépnek fel. A magyar underground jeles képviselői lépnek fel, mint pl. a Kampec Dolores, Tudósok, Ági és a Fiúk, (halál;orgazmus), és Kettős Tamás. Ezen kívül pedig lesz színházworkshop a Nem Privát Színházzal, (vers)felolvasó estek és reggelek (!), és ami számomra a legnagyobb kedvenc: esti koncertek a kilátó tetején.

Mindez potom 5000 magyar váltóért, ebből lehet következtetni, hogy az ital is jóval a normál fesztiválárak alatt van. Ha már herótotok van a nagy fesztiváloktól és zavar ha az esti buli után random külföldi hányja tele a sátradat, Cserhátszentiván a nektek való hely. További információkat találtok a fesztivál honlapján.