Tóth Balázs új dalában találkozik a dallamos folk és a karakteres gitárzene
május 15, 2020

A Marble Mist zenekarból ismerős Tóth Balázs tavaly decemberben megjelent I című kislemezén mintapéldáját adta annak, hogyan is állna össze egy ideális világban egy szólóprojekt: a saját hang megtalálása közben, egyszerű ötletek mentén körbejárva azt a stílust, amivel a legőszintébben tud megszólalni a dalszerző. A kislemezen az indie folktól kölcsönzött hangzásvilág – összefonódva az alteresen torzított slide gitárral – testközelbe hozta a stílus hőskorát, miközben kapukat nyitott új utak felé is, Balázs pedig az EP megjelenése után neki is látott a további alkotásnak. Ebből a termékeny időszakból született előbb a nemrég megjelent ‘May The Sun című dal, amit egy írországi utazás inspirált, most pedig újra egy magyar nyelvű szerzeménnyel jelentkezett a Marble Mist szólógitáros-énekese, mely a ‘Csodakerék’ címet kapta.

A folkos akusztikus gitár és a lendületes szövegből kibontakozó ‘Csodakerék’ megfontolt lépést tesz előre a tavaly decemberi anyaghoz képest, ami a hangszerelési újításokon túl annak köszönhető, hogy Balázs hamarosan érkező nagylemezének egyik előfutárát is köszönthetjük a szerzeményben.

„A kislemeznél a szöveg és hangszerelés terén is a country, illetve a folk zeneisége adta az abszolút alapot. Ezek a stílusok rendkívül inspirálóak számomra, a szép dallamvezetés és az énekharmóniák miatt. Az elmúlt időszakban beleszerettem a slide gitár hangzásába, ami hallatszik is a kiadványokon, a mostani dalnál viszont direkt törekedtem arra, hogy a country hangzás mellett helyet kapjanak olyan zenei témák is amik kicsit más irányba visznek, miközben passzolnak a szöveg témájához.

Ezeknél a daloknál egyébként szeretem, hogy egy szál gitárral indulnak, aztán folyamatosan megírják magukat. Ilyenkor jobb az egyedüli munka, mivel ki tud alakulni egyfajta zavartalan flow-élmény, aminek az eredménye az, hogy egy-két nap alatt teljesen el tud készülni egy szám, feljátszásokkal együtt.”

A friss dalban új hangként Agata Angilella csatlakozott Balázshoz, akinek vokálja új színt csempész a markáns gitártémák és a ’60-as évek pszichedéliáját megidéző billentyűjáték közé.

„Agata-val nagyon jól kijövünk, megvan az a közös hang, ami szerintem igen ritka manapság és nagyon értékes. Egy ideje már beszéltük, hogy érdemes lenne valamit együtt alkotnunk, aztán februárban egy session során két dalra el is készültek a vokálok. Agata alapból nagyon tehetséges és így, hogy zenei téren jól megértjük egymást, elég gyorsan ment a közös munka. A másik vele készült dalt a nagylemezen hallhatjátok majd.”

A ‘Csodakerék’ felvételei bár februárban elkészültek, a hozzá tartozó klip most áprilisban született, az önkéntes karantén ideje alatt, ami Balázs elmondása szerint a koncertek szünetelésén és a bezártságon túl azért rejt némi pozitívumot az alkotómunka terén.

„Ez az év eddig elég sok fordulatot tartogatott, amik részben pozitívak, bizonyos szempontból pedig negatívak voltak, ha csak zenei értelemben nézzük. Egyrészt több idő jut a készülő nagylemez minél jobb kivitelezésére, másrészt egyelőre elég beláthatatlan az idei év koncertek szempontjából. Ahogy a járvány miatt az egész tavasz felszabadult és az otthonmaradás kötelező opcióvá vált, a dalszerzés mellett próbáltam kreatív kihívásokkal is lekötni magamat. Így jött az ötlet, hogy otthoni körülmények között készítek egy klipet is a dalhoz. A maga egyszerű formájában van benne valami magával ragadó. A kör és körforgás motívumok adták a vizuálok alapját, amiket digitálisan készítettem.”

A dalok élőben egyelőre határozatlan ideig váratnak magukra, azonban a helyzettől függően a nagylemezzel együtt az első koncertidőpont is őszre várható – így akár teljes zenekarral, akár akusztikusan, de hamarosan elcsíphetitek élőben is a szerzeményeket. Érdemes tehát követnetek Balázst, akár Spotify-on és más streaming platformokon is ahol nemsokára elérhető lesz az eddigi szólóanyagok mellett az új ‘Csodakerék’ című dal is!